Recept på fettkaffe

Sedan förra veckans “ett foto i timmen”-inlägg är det många som har undrat vad det egentligen är jag dricker till frukost. Så här kommer en förklaring och ett recept på hur man gör fettkaffe. Eller bulletproof coffee som ursprungsnamnet är. Jag äter alltså LCHF sedan ungefär tre år tillbaka (jag gör dock undantag vissa dagar och är alltså inte superstrikt hela tiden). Jag har alltid haft problem att hitta en passande lchf-frukost som jag tycker är god, som är snabblagad och som håller mig mätt länge. I början åt jag mycket ägg i alla former, men numera har jag ganska svårt för ägg, så det klarar jag inte av att äta varje morgon. Sedan testade jag bulletproof coffee när debatten var som hetast kring det för några år sedan och jag blev helt såld. Det passar mig perfekt! Drinken tar ungefär 3 minuter att fixa och kan drickas på stående fot medan man gör något annat på morgonen.

 

fettkaffe

 

Det finns flera olika recept på fettkaffe, men det här är det version jag använder mig av eftersom det mättar bäst. Jag börjar med att koka 2-3 koppar vanligt kaffe. Jag tillsätter ca en tesked kanel i kaffet innan jag kokar det, det ger en godare smak på den färdiga drinken. I en kastrull kokar jag upp ca 1 dl vatten. I en liten vispskål av plast lägger jag ca 15 gram kokosolja och 15 gram smör och ovanpå det knäcker jag ett rått ägg. När vattnet kokat upp häller jag det ovanpå ägg-fettblandningen och mixar med en stavmixer. Efter en stund bildas ett vitt skum. Häll skummet i ett högt glas och fyll på med det färdigkokade kaffet. Klart! Och som ni ser så ska det helst drickas med sugrör.

 

Det här blir ca 5 dl färdig dryck och i början kan det kanske kännas svårt att få i sig så mycket. Mängden fett kan varieras och en del lämnar också bort ägget eller smöret helt och hållet. Man får helt enkelt testa sig fram till vilken version man gillar bäst. Mängderna smör och kokosfett i receptet är bara uppskattningar – jag väger aldrig det utan jag tar en lagom klick som motsvarar en matsked. Kokosfettet jag helst använder ser ut så här och kan köpas på hälsokostaffärerna eller i en del vanliga matbutiker. Ni ska alltså INTE ta de silverfärgade, hårda paketen som finns i smördisken, det är något helt annat än denna kallpressade kokosolja.

 

cocovi kokosolja

 

Kokosolja är bland det nyttigaste man kan äta och jag rekommenderar att ni läser det här inlägget på bloggen Morotsliv om ni inte känner till vad kokosoljan kan användas till.

 

0 gillar
Bloggar LCHF Recept

Du Kanske Också Gillar

10 Kommentarer

 • Reply
  Victoria
  27 november, 2014 at 09:31

  Bulletproof coffee är ju såå gott! Den variant jag har smakat tyckte jag kunde klassas som en lyx kaffe som är riktigt enkel att göra själv! I den var det dock inget ägg och smaksatt med lite honung, mums!

  • Reply
   Anna-Lena
   27 november, 2014 at 09:54

   Ja, för mig är det definitivt en riktig lyxkaffe också! Längtar efter min frukost varje morgon 🙂

 • Reply
  Nora
  28 november, 2014 at 09:33

  Jag har alltid trott att kokosolja/kokosfett hör till de dåliga fetterna – dem man skall undvika, men måste nog leta upp nå säkra källor nu. Det är så svårt att hitta de mest pålitliga forskningarna. Dock måste man ju också tänka på den egna kroppen och generna – och vilka värden man har förhöjda från förr. Drycken din ser faktiskt smarrig ut, men tyvärr får jag halsbränna av mycket fett, så det kanske inte skulle vara en njutning i slutändan 😉 Här hittade jag en del info om kokosoljan/-fettet.
  http://www.rasvatieto.fi/ajankohtaista/kookos%C3%B6ljy-mainettaan-huonompi

 • Reply
  Ila
  28 november, 2014 at 00:45

  Hojsan! Det ser ju jättesmarrigt ut! 😀
  Jag som ju faktiskt inte alls dricker kaffe, blir nästan riktigt sugen på att smaka. 😉

  Kram!

 • Reply
  Emelie
  26 november, 2014 at 21:53

  Det låter så spännande! Tror nog att jag måste testa på denna dryck någon gång 🙂
  Tog receptet redan bland dina kommentarer i "EFIT"-inläggget 😀

  • Reply
   Anna-Lena
   26 november, 2014 at 22:01

   Ja, du ska absolut testa! För en del tar det ett tag att vänja sig vid smaken, speciellt om man inte är van vid kokosolja.
   Jo, jag skrev receptet i kommentarsfältet också, men alla har inte hittat det där 🙂

 • Reply
  Emmi
  26 november, 2014 at 22:32

  Haha, jag kan inte sluta skratta åt namnet "Fettkaffe", det skulle nog inte se bra ut på en kafémeny.. ;D

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.