Kalasförberedelser

Varje år den här tiden blir jag lika överraskad över hur snabbt tiden mellan jul och nyår går. Edvin är nämligen född 1 januari och jag tänker alltid att jag har massor med ledig tid att planera och förbereda inför hans kalas, men varje år känns det ändå som om dagarna inte riktigt räcker till. Idag var Agnes och jag en runda på stan för att handla lite smågrejer till kalaset, men som vanligt blir jag extremt besviken på utbudet i butikerna. Speciellt nu när vi inte ens kan förlita oss på Tiimari längre. Hade jag varit lite mer förutseende hade jag förstås beställt allt jag behöver från någon nätbutik, men nu vet jag inte om jag vågar chansa på att paketet hinner fram i tid. Nåja, lite småsaker hittade vi i alla fall och sedan får vi väl vara kreativa och fixa resten själva. Årets tema avslöjar jag inte ännu, men om ni vill kan ni kika tillbaka på hans tidigare kalas här: babyblått 1-årskalas, 2-årskalas med dinosaurier och 3-årskalas med Blixten McQueen-tema.

 

DSC_9772w

 

Jag har dock varit förutseende med en sak – nämligen bakningen. Ikväll bakade jag både tårtbotten och två satser Dumle-grottor. Till tårtbotten använder jag alltid samma recept, eftersom det aldrig har misslyckats. Jag har provat många olika – mer eller mindre framgångsrikt – men det här är det enda som funkar alla gånger. Och det är dessutom så enkelt att komma ihåg att man inte behöver leta fram receptpärmen. Man utgår helt enkelt från hur stor kakform man har. Jag använde en 26 cm:s form idag och då knäckte jag 6 ägg i ett glas. Sedan ställer man två likadana glas bredvid glaset med ägg och fyller det ena med lika mycket socker och det andra med lika mycket mjöl. Man behöver alltså inte mäta hur många deciliter mjöl och socker det ska vara, utan man ser bara till att fylla glasen lika fulla som glaset med ägg.

 

DSC_9742w

 

Mängden ägg och bakpulver beror alltså på hur stor form du använder:
26 cm form: 5-6 ägg – 2 tsk bakpulver
24 cm form: 4-5 ägg – 1,5 tsk bakpulver
20 cm form: 3 ägg – 1 tsk bakpulver
18 cm form: 2 ägg – 1 tsk bakpulver

Börja med att vispa ägg och socker vitt och pösigt, minst 10 minuter. Blanda ner bakpulver i mjölet och sikta sedan ner mjöl och bakpulver i smeten. Rör ordentligt och häll sedan smeten i en smörad och bröad form. Grädda i 175 grader varm ugn. Tiden beror väldigt mycket på hurdan ugn du har, jag gräddade min botten 35 minuter. Prova med en sticka för att garantera att den inte är kladdig inuti. Receptet fick jag när jag gick tårtkursen med Carina för snart två år sedan. Det går också att göra en chokladbotten utgående från samma recept. Då ersätter man bara en del av mjölet med lite kakao istället.

 

0 gillar
Födelsedagar Hemma hos oss Högtider Kalas Mat & bak Recept Tårtor

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

  • Reply
    Lis-Britt
    28 december, 2014 at 09:03

    Tack för tipset! Enkelheten tilltalar mig verkligen. Gott Nytt År till dig/er och gratta Edvin!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.