Miljövänliga ljus och sortering

Så här i värmeljusens storhetstid tänkte jag skriva lite om det ämnet. Många av er har säkert läst artiklarna i svenska tidningar om hur värmeljuskopparna ska sorteras. Där ska aluminiumkoppen och den lilla metallbiten som veken sitter fast i separeras innan de läggs i sopsorteringen. Orsaken är att koppen i allmänhet är gjord av aluminium, medan vekeshållaren är gjord av stål eller järn. För att återvinningen ska fungera optimalt måste dessa två skiljas åt innan man slänger dem i soporna. Här i Finland är dock reglerna annorlunda läste jag på Stormossens Facebook-sida häromdagen. Här sorteras soporna på ett annat sätt och vi behöver alltså inte plocka bort metallbiten som håller veken på plats, utan allt kan läggas i metallinsamlingen och sedan sköts all vidare hantering maskinellt. Både aluminiumet och de andra metallerna tas tillvara i det finska systemet.

 

Vill man slippa aluminiumkopparna helt och hållet kan man istället satsa på värmeljus i glaskopp som kan återanvändas gång efter gång. Clas Ohlson har i år lanserat ett startkit som innehållet två ljuskoppar i glas och åtta ljus. Dessutom säljs refillförpackningar som innehåller 20 ljus.

clas_ohlson_värmeljus

Clas Ohlsons värmeljus är ett resultat av flera års forskning och de har fått Svanens miljömärkning i Sverige. Ljusen är gjorda av 100 % stearin, det vill säga helt utan paraffin och fria från palmolja. När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen i glas enkelt med en ny ljusrefill. Produkten är framtagen av de två uppfinnarna Ronny Hjelm och Hugo Lundkvist i samarbete med Clas Ohlson. Någon som har hunnit testa dessa?

 

DSC_7807w124

 

I höst har jag också fått upp ögonen för ledljus, som jag alltid tidigare ratat. Men med barn i huset känns det tryggt med ledljus, så dem har vi utplacerade på sådana ställen som barnen lätt kan komma åt i misstag. Det känns som om marknaden för ledljus har exploderat i höst, antagligen på grund av Enjoy Candles stora framgångar förra vintern. Vill man ha en budgetvariant så kan jag rekommendera Biltemas variant som ser väldigt äkta ut med en vaxad yta och ett varmgult, fladdrande sken. Vill man däremot ha lite kallare och blåare sken funkar även Ikeas Stöpen bra, trots att de är aningen plastiga och oäkta till utseendet.

 

ledljus

 Källor: Clas Ohlson, Stormossen.

0 gillar
Biltema Clas Ohlson Hemma hos oss Ikea Jul Lampor & ljus Vardagsrum Vinterpynt

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Christina
  7 december, 2014 at 11:05

  Vilket bra inlägg, något att lägga bakom örat! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   7 december, 2014 at 11:59

   Tack, kul att du gillade det! 🙂

 • Reply
  TIDSTJUVEN
  7 december, 2014 at 12:55

  Jag eldar hiskeliga mängder ljus under vinterhalvåret, så de där påfyllningsbara från Clas Ohlson kanske vore någonting för mig. 🙂 Måste ta mig en titt på dem! Tack för tipset.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 december, 2014 at 13:04

   Tror nog jag ska köpa dem jag också! 🙂

 • Reply
  Ann-Lis
  7 december, 2014 at 15:15

  Jag använder sällan värmeljus med aluminiumkoppar numera. Jag kände inte till Clas' variant, så bra! Jag har faktiskt satsat en hel del på ledljus från HousebyF och Tookmanni.
  Så allmännyttigt inlägg! Heja!

 • Reply
  Eva Domis
  8 december, 2014 at 07:47

  Ledljus ,istället för blockljus som man ska skrapa till lust och leda, har jag gått över till och de blockljus jag har står och samlar damm som dekor enbart! Kör nog vanliga värmeljus än men ifall de blir allmänna och närmare mig utan att beställa långt ifrån kan jag tänka om men dessa vill jag ha nära till nu i detta mörker. Men led det är toppen och inte behöver man byta bater ofta heller och känslan är samma som med äkta vara dock kronljus har blivit nytändning för sen jag fick min trio i ljusstakar i gåva för där ska det nog flamma med äkta låga!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.