Ute?

Det är mycket tal om trender så här i januari. Inredningsmässan Formex går av stapeln i Stockholm nu i dagarna och vi kommer förstås att matas med rapporter om allt det nya som gäller just nu. Jag har rätt bra koll på vad som är inne i år – men vad är då ute? Jag hittade den här listan (på finska) som jag tycker ger en ganska korrekt bild av det (tack Camilla för tipset). 

 1. Lantlig romantik med shabby chic möbler.
 2. Stjärnmönster på t.ex. kuddar, mattor och sängöverkast.
 3. Bokstäver och texter, t.ex. väggord och lådor och andra prylar med förklarande texter.
 4. Fondväggar – nu målas alla rummets väggar, inte bara en.
 5. Stenväggar.
 6. Ett kritvitt hem med kritvita möbler och detaljer – där behövs kontraster.
 7. Högglansiga ytor på möbler, tapeter och köksinredningar ersätts av matta varianter.

 

IMG_4358w

Vårt vardagsrum för några år sedan. 

 

Innan någon ropar högt vill jag bara säga att det här med vad som är inne och ute ska tas med en nypa salt. Här utgår man från trendexperterna och ofta är vi vanliga konsumenter mycket senare med att ta till oss en viss trend. Så mycket av det som finns på “ute-listan” är i själva verket sådant som fortfarande syns väldigt frekvent i det vanliga hemmet och även i butikskedjorna. Så känn ingen stress över att slänga ut allt som står på ute-listan, huvudsaken är att du själv trivs med prylarna och stilen. Själv kan jag nog skriva under på flera av punkterna på listan, där finns åtminstone några sådana saker som jag själv har tröttnat på och försöker byta ut i sakta mak i mitt eget hem. Vad säger ni om “ute-listan” – håller ni med?

 

 
0 gillar
Trender

Du Kanske Också Gillar

20 Kommentarer

 • Reply
  Anna-Lena
  15 januari, 2015 at 20:25

  Samma här! 🙂 Du och jag är ju såå lika 🙂

 • Reply
  Linda
  15 januari, 2015 at 19:02

  Är nog egentligen helt med på din ute-lista. De av dessa saker som fortfarande finns i vårt hem, är just de saker jag vill förändra! 😀

 • Reply
  Christina
  14 januari, 2015 at 19:51

  Jag skrattar gott och kan konstatera att lite av varje finns här hos oss! Men jag är så nöjd med vårt hem så ute och inne-listorna läser jag med en nypa salt. Inredning handlar ju främst om vad du själv trivs med och inte vad trendsättarna säger. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2015 at 20:00

   Absolut! Det viktigaste är såklart att inreda så att man själv trivs och tycker det är snyggt.

 • Reply
  Anna-Lena
  14 januari, 2015 at 14:10

  Ja, visst är det så. Därför känns många trender väldigt främmande när de först presenteras och man tänker att det där kommer aldrig att slå igenom på bred front, men till slut gör det nog det (efter några år). Och då har förstås trendexperterna vandrat vidare till nästa trend 🙂

 • Reply
  Annette Häggblom
  14 januari, 2015 at 14:03

  Hos varje människa finns ett behov av förändringar dom kan komma ofta eller mer sällan .Det är som hos dom stora konstnärerna alla hade dom sina perioder av färgskapande.Så är vi vanliga människor här i landet också vi har en period då vi kanske gillar vitt och sedan blir det färg .Förändringarna hos oss sker väldigt långsamt .För vi som jobbar med inredning ser ju att det vi köpt in som det senaste kan kanske gå att sälja fört om tre ,fyra år .Dom flesta köper det dom tycker om och följer inte trender.Ett hem skapas ju utifrån ens egen stil och smak och då trivs man med det .

 • Reply
  Kamomilla
  14 januari, 2015 at 14:41

  Omväxling förnöjer. Vissa saker är man så " färdig" med. För mig som är ombytlig känns det skönt med trender som byts, de är ju inte av ondo utan snarare otroligt inspirerande!
  Den där Marsalan kommer jag definitivt att ta till mig! Har ju faktiskt redan köpt två tuikkukoppar och en tofs i den färgen utan att ens veta att den hetr så eller kommer att bli "in"

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2015 at 15:14

   Ja, jag gillar också omväxling! Speciellt när man läser mycket bloggar och inredningstidingar blir man så medveten om trenderna och vill gärna förnya med jämna mellanrum. Marsalan gillar jag också väldigt mycket, så den hittar nog säkert sin plats hos oss i höst.

 • Reply
  Anna-Lena
  15 januari, 2015 at 10:25

  Stjärnor kommer säkert att hänga kvar lääänge ännu eftersom många verkar gilla dem 🙂 Håller helt med om att man påverkas oerhört mycket av trenderna och man "lär" sig gilla något om man ser det tillräckligt ofta. Detsamma gäller mode. Minns t.ex. när capribyxorna kom tillbaka och vi tyckte de var såå hemska eftersom de påminde om "knickers" vi hade på 80-talet. Men helt plötsligt gick alla med capribyxor på sommaren 🙂

 • Reply
  Anna-Lena
  15 januari, 2015 at 10:28

  Tycker samma som dig om vitt – shabby går bort, men vitt som färg kommer alltid att funka. Däremot vill jag inte bara ha vitt, vitt och vitt längre utan balanserar helst upp det med andra färger också. Fondvägg har vi heller aldrig haft, annat än i Agnes rum. Tycker det är mysigare med färg på alla väggar. Blått kommer definitivt i vår – kul! Jag hade mycket blått för ca 10 år sedan, men jag har aldrig haft blått i vårt nuvarande hus. Väggtexter känns väldigt ute, men kan funka om man inte har dem överallt 🙂

 • Reply
  Sabina
  15 januari, 2015 at 09:21

  Tänk, att tom jag som älskar stjärnor har insett att de är ute nu! Alltså, jag har själv tröttnat på dem men visst tycker jag att man skall strunta i trenderna och inreda så som man själv önskar. Man blir ändå influerad av trender och ändrar sin smak omedvetet efter en tid när man sett det nya tillräckligt länge. Eller hur?

 • Reply
  Anki
  15 januari, 2015 at 09:35

  Schabby går fortfarande bort för mej…men vita färgen går aldrig bort, högblankt är fortfarande fint i min värld medan fondväggen aldrig funnits 😉 Gillar marint tema. Blått e Flott och kommer stort tror jag. Väggtexter kan vara fina men där gäller nog less is more. Marsala gillar jag inte, men vem vet man kan ändra sej…

 • Reply
  Anna-Lena
  15 januari, 2015 at 21:53

  Jag tror också att många kommer att hänga kvar i den lantliga stilen trots att den av experterna klassas som ute. För visst är den mysig och hemtrevlig – och det är något av det viktigaste när det gäller inredning.

 • Reply
  Erika
  15 januari, 2015 at 21:45

  Jag tycker om väggtexter där budskapet i dem är sådant som bör finnas med i min vardag och påminna mig om viktiga saker. Jag köper alltså bara texter som är lite som "motton" i mitt liv :), tycker om när det är lite mer djupsinnighet i inredningen. Men visst, "less is more", annars förlorar de ju sin mening.
  Jag följer så många med den lantliga inredningen på instagram, tror den för många blir till en livsstil där man lämnar och trivs. I en lugn omgivning utan för många intryck, där man kan vila i harmonin :). Men ja, jag är mycket för en stressfri omgivning när det gäller inredning.

 • Reply
  Maria
  14 januari, 2015 at 20:26

  För en som aldrig riktigt nappade på den där romantiska helvita trenden känns det riktigt skönt att läsa att den perioden nu är över. Stjärnor har jag dock haft en hel del av och de lär nog få leva vidare på sommarstugan, där känns stjärnorna alltid aktuella enligt mig 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2015 at 20:35

   Här har stärnmönstret aldrig varit någon större favorit, men på en sommarstuga passar det perfekt och där kommer det nog alltid att kännas helt rätt tror jag. Romantiskt är jag urtrött på och vill ha bort så mycket som möjligt av de prylar vi har i den stilen

 • Reply
  Susanne
  14 januari, 2015 at 20:36

  Oj, högblankt kök har vi! Och jag älskar det, fortfarande efter tre år! Likaså fondväggen… Allt det andra har faktiskt aldrig funnits i vårt hem, konstigt nog.
  Men den där marsala färgen går ju bort, tycker den är grymt ful! Än så länge… Förlåt… 🙁

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2015 at 21:39

   Vi har högblankt i grovkök och badrum och jag älskar det också, så det är inte en grej jag personligen skulle ha valt att lägga med på ute-listan

 • Reply
  Anna-Lena
  16 januari, 2015 at 08:04

  Det låter ju som en utmärkt strategi för inredningsshopping tycker jag. Önskar jag hade mera tid för loppis, det går i perioder för mig. När jag själv har loppisbord är jag där hela tiden, men sen kan det gå flera månader utan att jag besöker ett loppis.

 • Reply
  Sandra
  16 januari, 2015 at 01:25

  Nästan hela ute-listan har aldrig ens varit på min inne-lista 😉 och fastän jag gillar stjärnor så har inte ens de kommit sig in i vårt hem (antagligen eftersom att jag är sååå dålig på att shoppa annat än inredning från loppis, och återanvända det vi har). 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.