Vårens trender

Det blev ett långt jullov med Hemma-spalten i Vasabladet och ÖT, men idag är den äntligen tillbaka. Valet av tema var enkelt – jag ville skriva en trendspaning om vårens inredning och det resulterade i en hel sida istället för en kolumn som jag har i vanliga fall. Och ändå fick jag inte med alla bilder jag hade velat ha. Men i bloggen ryms som tur är hur mycket bilder som helst, så det få bli ett riktigt långt söndagsinlägg idag.

 

formex

 

Tidigare i veckan gick Formex-mässan i Stockholm av stapeln och den här bilden som de lade ut på sin Facebook-sida beskriver vårens trender perfekt. Det här är en vår helt i min smak känner jag. Så mycket fint på gång och det mesta är väldigt lätt att ta till sig och kombinera med sådant man redan har hemma. En av de största trenderna är “den botaniska trenden” med mycket grönt och naturinspirerade tyger, som till exempel fåtöljen på bilden. Kombineras gärna med grönt glas, rotting och grön marmor. Grönväxterna, som jag även skrev om tidigare i veckan, är verkligen i fokus i vår. Inga rosablommande Mårbacka-pelargoner, utan storbladiga, mörkgröna växter och olika typer av kaktusar som i alla fall i mitt tycke känns lite 80-tal. Fast på ett bra sätt alltså. Bilden nedan kommer från Åhléns och de sätter flera trender i en och samma bild – stor grönväxt, mässing, blått och massor av mönster. Riktigt snyggt tycker jag!

 

ahlensbloom2house_of_rym housedoctor_E15_8a housedoctor_E15_13a

 

Amplar skrev jag om tidigare i vintras och nu syns de i nästan varje vårkatalog. Och piedestalen – självklart kommer även den tillbaka nu när växterna ska vara i fokus. Den snyggaste hittade jag bland Lagerhaus vårnyheter, svart och enkel i utformingen. Den perfekta utfyllnaden för en tom och tråkig vrå.

 

Piedestal liten

 

 

Mönster är en annan het trend. Batikmönster, etno-inspirerat, grafiskt eller blommigt – allt funkar! Det kommer bli svårare än någonsin att välja soffkuddar i vår har jag på känn… Jag gillar bland annat H&M:s varianter som samsas i en skön mönsterblandning på den här bilden.

 

12

 

Det grafiska hänger alltså med ännu en säsong, men nu kommer även lite mjukare former in som tilltalar mig mer än de “vassa” geometriska mönstren. En av mina favoriter är det så kallade “moorish trellis“-mönstret. En ny favorit hos mig som säkert kommer att dyka upp hos oss i någon form. Kanske som soffkuddar eller till och med en matta.

 

MOORISH_TRELLIS

 

Som jag nämnde tidigare i inlägget är blått en av vårens stora färger. Funkar på textilier, småprylar eller varför inte en hel vägg om man är säker på att blått är en långvarig favorit. Själv skulle jag nog nöja mig med någon mindre pryl, men jag är inte så säker på att blått kommer att synas hos oss överhuvudtaget, även om jag tycker det är riktigt snyggt och fräscht. Men vissa trender måste man ju helt enkelt hoppa över.

 

bloom4brostebloom3hubsch

 

En av de trender jag gillar mycket är det här med olika strukturer och ytmaterial på prylar och textilier. Det origami-inspirerade, veckade syns till exempel väldigt mycket på vaser, krukor och lampor. När det gäller textilier ser man ofta en mix av olika tyger, till exempel en soffkudde i både glansigt och matt tyg eller grovstickade filtar. Och mycket matta porslinsprylar med detaljer i kork, som jag skrev om häromdagen.

 

strukturerVeckad vas och kruka från Ellos // Rosa, turkos och grå vas från Bloomingville // Kuddar och filt från H&M Home.

 

Koppartrenden håller mer och mer på att övergå i en mässingstrend och den här bilden från Ellos summerar det på ett riktigt snyggt sätt. De runda mässingsborden blev genast en stor hit i bloggvärlden och även jag blev lite sugen på att ha den högre varianten som sidobord i vardagsrummet, men leveranstiden verkar i dagsläget vara tre månader. Och den där kaktusen som står ovanpå tidningshögen, den vill jag absolut ha! Vet någon var man kan hitta en sådan i Vasa?

 

ells_0127097_M

 

Ni som gillar pasteller kan vara lugna – de finns med på ett hörn även i vår. Dock inte lika framträdande som de brukar vara. Vanligtvis är vårkatalogerna en enda godispåse i rosa och turkos, men i år är pastellerna inte lika dominerande.

 

bloom1 ib

 

Som jag skrev i min trendspaning i tidningen så är dock – ironiskt nog – den största trenden av alla att inreda personligt och helt strunta i alla trender. Klicka här för att läsa vad jag skrev på det temat för några dagar sedan. Och om ni missade inlägget om vad som anses vara helt ute i år hittar ni det inlägget här. Men nu är jag nyfiken på vad ni tycker om vårens trender? Hittade ni något ni gillar?

 

Bilder: Formex, Åhléns, Bloomingville, Hübsch, Lagerhaus, H&M, Hobby-Hall, Ellos, House of Rym, Broste Copenhagen, House Doctor.

0 gillar
Blommor Bloomingville Dansk design Ellos H&M Home Hobby-Hall House Doctor Inspiration Lagerhaus Trender Vårnytt

Du Kanske Också Gillar

13 Kommentarer

 • Reply
  Nette Cecilia
  19 januari, 2015 at 12:20

  Dom veckade sakerna tilltalar mig ,det finns ju tyger också som ser ut som om det var veck på dom .Gröna växter har jag ju varit med om en gång ,dom kräver ju tid,om man inte slänger dom efter hand förstås men förut planterade man om och hade blommor länge .Blommiga tyger har jag ju i färskt minne men,,,,.Gillar dom men man tröttnar så fort.Moorish trellis mönstret är min favorit också ,finns i många färger.

  • Reply
   Anna-Lena
   19 januari, 2015 at 12:27

   Jo, grönväxterna kräver mycket omsorg och det är inte riktigt min starka sida om man säger så 🙂

 • Reply
  Kamomilla
  18 januari, 2015 at 19:43

  Can't wait!

 • Reply
  Ann-Lis
  19 januari, 2015 at 19:22

  Härligt! Fåtöljen på första bilden skulle jag skaffa bums och fler stora gröna växter. Jag är den som inte tröttnar på det botaniska i inredningen. Tack för all inspiration!

  • Reply
   Anna-Lena
   19 januari, 2015 at 20:50

   De skulle passa perfekt hemma hos dig. Du har ju redan nu blommiga fåtöljer också och de passar så fint in där! 🙂

 • Reply
  Maria
  18 januari, 2015 at 10:37

  Detaljer i pastell (speciellt turkos och mintgrönt), etnomönster och gröna växter låter finemang! 🙂 Fåtöljen på första bilden blev jag också lite förtjust i av nån anledning, fast vet inte om det egentligen skulle passa in i min inredningsstil..

  • Reply
   Anna-Lena
   18 januari, 2015 at 12:08

   Ja, mina blickar drogs också till fåtöljen, men jag skulle inte våga satsa på ett sådant tyg på en möbel eftersom jag antagligen skulle vara trött på den efter ett halvår. Men jättefin är den, speciellt i den miljön med allt matchande runt omkring.

 • Reply
  Jessica
  18 januari, 2015 at 14:56

  Roligt att grönväxterna är i fokus. Jag har inte alls många växter hemma nu, men skulle gärna ha. Får väl far på grönväxtshopping 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   18 januari, 2015 at 15:05

   Jo, samma här! Jag har några små, tjockbladiga växter, men inga stora. Och så vill jag ha en stor kaktus också! 🙂

 • Reply
  Kamomilla
  18 januari, 2015 at 11:13

  Ooh, jag gillade allt jag såg här!! Vilket härligt inredningsår vi går mot! Den där svagt blå nyansen kan göra sig snyggt mot marsalan också, som jag skrev om här om dagen.. Oj nu blev man ju sugen på att inreda! Bara vi fick huset sålt så…

  • Reply
   Anna-Lena
   18 januari, 2015 at 12:09

   Ja, jag tycker precis likadant – bästa trenderna på länge! Inget spejsat och konstigt, som det annars kan vara. Tänk när ni får huset sålt, då får du gå helt "bananas"! Härligt! 🙂

 • Reply
  Yvonne
  18 januari, 2015 at 18:59

  Hej!
  Inspirerande artikel du skrev om vårens trender i dagens ÖT:)
  Tänkte höra om du vet varifrån origami lampan är som finns på en av bilderna?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Yvonne

  • Reply
   Anna-Lena
   18 januari, 2015 at 19:16

   Tack! Roligt att höra att du gillade artikeln. Den vita lampan kommer från danska Hübsch http://www.hubsch-interior.com/english/public.aspx
   Hoppas du får tag i lampan, annars gissar jag att många tillverkare kommer att ha liknande modeller i sitt sortiment i vår.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.