Färgrik debatt

I den normalt sett lugna och mysiga inredningsvärlden har det börjat storma lite. Det ena ifrågasättande inlägget efter det andra har dykt upp i svenska bloggar under den senaste tiden och inläggen handlar om vitt skilda ämnen. Först var det frågan om unika, personliga hem vs. copy cats som dryftades och sedan övergick man till att debattera den perfekta fasaden som visas upp i bloggarna. Nu är det ett nytt tema på tapeten – eller på väggen. Nämligen något så fascinerande som färgkoder för väggnyanser!

 

farger

 

De vita hemmen är ju så gott som utdöda bland de största och mest trendmedvetna bloggarna. Medan vi vanliga “mainstreamare” kanske vågar oss på en mild ljusgrå väggnyans har trendsättarna för länge sedan övergått till att måla sina väggar i mörka nyanser, gärna sådana som går mot grönt, blått eller “aqua”. Det är omöjligt att summera hela den här debatten på ett kortfattat sätt, men jag tänkte försöka – utan att ta desto mera ställning till vad som är rätt eller fel. Det handlar bland annat om att välja rätt nyans. Rätt enligt vem, undrar ni kanske? Jo, rätt enligt trendsättarna – de som är först ute alltså.

 

 

jotun2

 

 

Det hela började med den här krönikan av träffsäkra Ulrika Randel där hon bl.a. skriver att till och med stylistdrottningen Lotta Agaton kommer att inreda sitt nya hem med färg på väggarna, eventuellt den blågrå från Jotun som ni ser på bilden ovan. Lotta är kanske den som allra mest förknippas med den svart-vita-träfärgade, avskalade inredningsstilen och det här kommer alltså att betyda att alla hennes anhängare kommer att åka raka vägen till färgbutiken, för så pass stort inflytande har hon. Trendenser-Frida tog även upp den pågående färgdebatten i sin senaste söndagssummering.

 

 

farger2

 

Den lilla stormen handlar alltså om att en del bloggare och stylister har hemlighållit sina “perfekta” färgkoder och inte delat med sig åt nyfikna läsare som gärna vill måla i samma nyans. Varför vill man då inte dela med sig av den perfekta färgkoden? Antagligen för att man vill vara först och man vill vara unik – man vill inte bli härmad. Men det är en svår kombination att vara populär och samtidigt inte vilja bli härmad, för alla fans vill förstås följa sina idoler och härma varenda sak de gör i inredningsväg. Och då är man inte längre så unik – även om man var först. Så då låter man istället bli att berätta vilken kod “den perfekta färgen” har, vilket resulterat i mängder av sura kommentarer från läsarna.

 

Tant Johanna är en av de stylister som har gjort en helt egen färgkollektion i samarbete med Sadolin och där är koderna definitivt inte hemliga. Hon har till och med en egen hashtag på Instagram för sin gröna färg, kolla #tantjohannasgröna. Andra är tydligen inte lika öppna med sina färgkoder som hon, av någon anledning.

 johanna

 

 

Ett litet sidospår här. Det är ett extremt bra marknadsföringsdrag av färgföretagen att låta en stylist eller bloggare “göra sina egna nyanser”. Nyanserna i sig är ju inte på något sätt nya, de finns garanterat redan på vilken färgkarta som helst. Det nya är att nyanserna plockas ihop till en snygg helhet som känns tidsenlig och trendig, de döps till coola namn och marknadsförs med hjälp av kända personer med tusentals följare på Instagram. Med några snyggt stylade bilder är succén given. Ibland behövs bara någon som säger vad som är rätt just nu för att alla andra också ska tycka det.

 

Det verkar helt klart som om både bloggarna och bloggläsarna går igång på lite åsikter och debatter i den annars så ytliga inredningsvärlden. Själv tycker jag det är oerhört fascinerande att följa de här trådarna som tenderar att bli ändlösa. I det här fallet tycker jag att Ebba von Sydows inlägg sammanfattade mina egna tankar väldigt långt. För det första ska man alltid utgå från sitt eget hem och försöka hitta den rätta färgnyansen som passar just det huset, med den ljussättningen, de möblerna och den stilen istället för att desperat försöka få samma nyans som trendsättarna. En färg som ser snygg ut på en proffsinredares photoshoppade bild kanske ser helt annorlunda ut i ditt eget hem.

 

Sen tror jag också att det handlar väldigt mycket om “jag var först”-fenomenet som både Ebba och Frida nämner. Vi ser det konstant på bloggar, men kanske ännu tydligare på Instagram. Vem är först ut med en bild av vita hyacinter inför julen, gissningsvis någon gång i mitten på november? Vem är först ut med att kasta ut julgranen (helst på juldagen). Vem är först ut med en vårig tulpanbukett första veckan i januari. Vem är först ut med egenpysslat påskpynt en månad före påsk. Ja, ni fattar. Man ska helt enkelt vara först. Eller först med att härma den som var först. Jag älskar sociala medier, men är det något jag avskyr där så är det just det här “tävlingsmomentet”. Själv tar jag faktiskt ingen som helst stress över att vara först, utan erkänner utan problem att jag är bland de sista på alla ovanstående punkter.

 

 

bild1b

 

 

Jag påbörjade det här utkastet igår kväll och när jag kollade mejlen innan jag stängde datorn hade jag fått en fråga från en läsare som undrade om jag kände till färgkoden på väggen på den här bilden som jag visat i ett av mina gamla inlägg. Jag skrev att jag inte hade någon aning, men idag fick jag svar av henne där hon berättade att hon varit i kontakt med Alvhem därifrån bilden var lånad. De visste vilken färg det var frågan om – nämligen tidigare nämnda Tant Johannas gröna! Så det var ett konkret exempel på att folk verkligen inspireras oerhört mycket av det som cirkulerar i bloggar och det som anses vara trendigt just nu. Jag vill påpeka att jag inte tycker det är något fel i att inspireras av andra, för varför ska man uppfinna hjulet själv om någon annan redan gjort det? Men man kommer ganska långt med lite egen fantasi också och jag tycker inte att man ska se trendsättarnas hem och stylade bilder som något absolut måste, utan snarare som just vad de är tänkta att vara: inspiration.

 

Vill ni för övrigt vara först ute med det som snart kommer att vara det trendigaste? Ja, då ska ni hålla kvar era vita väggar för om några år kommer de garanterat att vara det trendigaste man kan ha trots att helvitt i nuläget är så otrendigt det bara kan vara. Eller så gör man så att man funderar lite själv över vad man tycker är fint och hittar sin egen väg – oavsett om den fått någon okej-stämpel av trendexperterna eller inte. Den här debatten om färgkoder och hemlighetsmakeri kan man bara ta som lite roande underhållning tycker jag.

 

Bilder: Jotun, Sadolin och Alvhem

0 gillar
Heta debatter Trendenser

Du Kanske Också Gillar

22 Kommentarer

 • Reply
  Christina
  4 mars, 2015 at 21:01

  Bra skrivet! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   4 mars, 2015 at 21:17

   Tack! Bra om du orkade genom hela inlägget 🙂

 • Reply
  Ingela
  4 mars, 2015 at 21:09

  Tänk så trendig jag kommer att vara om några år, för våra vita vägar kommer inte att målas. Vi har testat med färg på väggarna – i två omgångar – och konstaterat att det blir för mörkt här, så vitt är det och så ska det förbli.

  • Reply
   Anna-Lena
   4 mars, 2015 at 21:18

   Om man vet vad som passar huset ska man definitivt hålla fast vid det utan att påverkas av trender! Vi har aldrig haft mörka väggar, men jag vet inte om det lockar så mycket heller….snyggt på bilder, men i verkligheten, nja.

 • Reply
  Nilla Tankebubblor
  4 mars, 2015 at 21:19

  Vilken bra inlägg! Intressant det där.

  • Reply
   Anna-Lena
   4 mars, 2015 at 21:48

   Håller med, det är så intressant att det händer nåt annat än det "ytliga" även i inredningsvärlden. 🙂

 • Reply
  Linda Holm
  4 mars, 2015 at 21:21

  Oj, det va intressant! Kanske jag måste börja läsa inredningsbloggar nu 😀 jag har haft lite leidon av det vita, som synts "överallt", men om man kan få se färg är jag med! 😀 kanske vi inte behöver tapetsera om, vi som har olika färg i varje rum 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   4 mars, 2015 at 21:51

   Låter som om ni är riktigt trendiga nu med olika färger i varje rum. 🙂 Jag får också lätt "leidon" av sånt som syns överallt och just nu är jag också väldigt trött på vitt. Vet dock inte om jag vågar måla mörka väggar, utan jag satsar mest på att måla om lite mindre prylar som speglar och prydnadssaker. 🙂

 • Reply
  Maria
  5 mars, 2015 at 02:10

  Det kan vara intressant att följa med vad som är trendigt, men jag förstår mig inte på att renovera hemmet varje gång trenderna ändras.. Jag har den stil/smak jag har och sen kan man ju inspireras lite av nya trender (eller gamla trender som kommer tillbaka) – men tycker jag något är fult så ändrar jag mig nog inte bara för att någon bestämt att det är det hetaste som finns.. 😛 Samma gäller mode.

  • Reply
   Anna-Lena
   5 mars, 2015 at 08:09

   Håller helt med dig! Jag påverkas nog en hel del av sådant jag ser ofta, men det är ändå långt ifrån alla trender som till slut hamnar hemma hos mig.

 • Reply
  Jessica
  5 mars, 2015 at 08:56

  Jättebra inlägg! Viktigast är ju att man själv trivs i sitt eget hem. Hälsningar från en med tapeterna nerrivna och inte kan bestämma sig för vad som ska vara på väggen 😉

 • Reply
  Sara
  5 mars, 2015 at 22:44

  Oj jag har aldrig tänkt på det där att "vara först" om att blogga om någonting. Har inte ens tänkt på att vissa tänker i dessa banor. Men så är jag ju ingen inredningsbloggare heller. Det som kanske "stör" mig ännu mera när det gäller inredningsbloggar är att det finns samma prylar i alla hem. Det stör mig mycket mera än själva färgerna. Jag har följt med en hel del finska inredningsbloggare och jag tycker att deras hem ser helt identiska ut, främst på grund av att de har samma möbler! Okej, visst är det också vitt, vitt, vitt. Men alla har samma lampa och samma ljusstake liksom 🙂 = tråkigt! Nu blev nog det här flummigt och råddigt.

 • Reply
  Anna-Lena
  5 mars, 2015 at 23:09

  Nej, inte alls flummigt, jag håller helt med dig! Brukar också hålla koll på ett 10-tal finska bloggare för att hänga med i den finska inredningsstilen och där är verkligen majoriteten av hemmen identiska.

  "Först ut"-bloggandet är nog typiskt för just inredningsbloggarna skulle jag säga, så det kan mycket väl hända att du inte lagt märke till det 🙂 Ännu tydligare är det på Insta tycker jag.

 • Reply
  Sabina
  6 mars, 2015 at 11:46

  Jo, jag har också läst alla dedär bloggarna och jag älskar mina vita väggar mer än nånsin!

  Så undrar jag varför vi ska läsa de svenska bloggarna och genast försöka apa efter?! (frågan egentligen mera riktad mot mig själv, men en stilla undran…) 🙂

  Ifall detta meddelande kom två gånger får du ursäkta! Har märkt glere ggr att mina kommentarer till dig inte skickas första gången. Kan vara nåt fel jag gör.
  Trevlig helg!

 • Reply
  Anna-Lena
  6 mars, 2015 at 13:51

  Det är väl lite så med allting, att trenderna först når Sverige och så är vi (speciellt finlandssvenskarna) snabba på att följa efter. Men jag tycker absolut inte man behöver göra det…men ändå är det svårt att låta bli.

  Din kommentar kom bara en gång. Ska undersöka vad det kan bero på att du måste skicka den två ggr.
  Trevlig helg till dig med!

 • Reply
  nadia
  6 mars, 2015 at 15:37

  Jag skrev den första kommentaren som inte alls syns :/

  • Reply
   Anna-Lena
   6 mars, 2015 at 19:48

   Nä, är det sant! Det måste vi kolla upp! Ser den ingenstans heller.

 • Reply
  Nette Cecilia
  8 mars, 2015 at 19:45

  Jag som upplevde tiden med mörka väggar skulle inte vilja ha den tillbaka för nog blir det mörkt i rummet.Mörka möbler har ju den nackdelen att allt damm syns genast på dom.Ja nu hör du hur det låter man vill ha det som känns bäst för egen del .Ett bra exempel på hur man kan välja sina färger är att titta på mönstrade tyger ,hittar man ett tyg som känns att alla färger faller på plats kan man utgå ifrån det tyget ,så gjorde jag när jag inredde vår villa och jag måste säga att där trivs jag ,det är min färgharmoni .

  • Reply
   Anna-Lena
   8 mars, 2015 at 21:20

   Jo, jag är inne på samma linje som du. Jag väljer hellre mörka nyanser på lite mindre prylar och textilier, inte på väggarna. Jag har några svarta möbler också, men som du säger, dammet syns väldigt bra på dem, det har jag insett nu 😀

 • Reply
  jenni nalaneps
  9 mars, 2015 at 23:42

  Hah jag har aldrig följt trenderna varken i mode eller inredning. Jag målade de vita väggarna mörka då vi flytta in, inte alla men någr för jag aan absolut inte aa vita väggqr i mitt hem, får spunk, känns i te som oss. Visst blev vardagsrummet mindre med en terracotta vägg men såå mycket hemtrevliaar och personligare. . Övervägde en petrolium blå men det är accent färgen på kuddar o filtar istället. 🙂 blir också trött på att alla har samma stil, känns operso ligt. Samma med tavlor som är massproducerade. Men ja alla är vi ju olika och tur är väl det.

  • Reply
   Anna-Lena
   9 mars, 2015 at 23:46

   Låter som ett mysigt och ombonat hem, vilket är mitt absolut viktigaste kriterie för ett "lyckat hem". 🙂

   • Reply
    jenni nalaneps
    10 mars, 2015 at 21:58

    Jisses, får ursäkta slarvig skrift, touchscreen är ingen hit då man skall skriva långt. 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.