Trendspaning: färgat glas

hd ellipse

 

Ni som har läst Vasabladet och ÖT idag har säkert sett min senaste “trendspaning”. När jag funderade vad jag skulle skriva om den här gången hade jag faktiskt lite inspirationsbrist och tyckte allt var gammalt och tråkigt. Men helt plötsligt slog det mig – färgat glas! Vilken explosion jag noterat av det bara under de senaste veckorna! Nu syns olikfärgade vaser, karaffer och lampor överallt. Dags att planera in en loppisrunda – där brukar man hitta massor av färgade glasprylar. Har man inte turen att fynda på loppis finns det förstås ett enormt utbud i butikerna också.

 

 

flaskor

 

 

Gul flaska från Anno // Grön, rund vas från Ikea // Blå flaska med kork från Ellos // Turkosblå flaska från Ellos // Ljusgrön vas från H&M Home // Brun karaff från House Doctor // Gröna glas från Martinex //  Kastehelmi ljuslyktor från Iittala // Mörkgrön vas från Anno // Ljusgrön vas från H&M Home // Turkos flaska med kork från Ellos // Lila vas från Ikea.

 

Bland nyanserna hittar man allt från grått, blått och grönt till varmare färger som brunt, gult och lila. Min favorit är nog det mörkgröna och bruna glaset. Redan inför julen var jag, som ni kanske minns, inne på att ha mörkgrönt som accentfärg, men då var det svårt att hitta en enda grön pryl i butikerna. Men nu verkar läget vara lite annorlunda. Grönt är snyggt att kombinera med de varma metallerna som man ser mycket av fortfarande, speciellt mässing.

 

Wirkkala anniversary 2015 bottle group lores

Iiittala har förstås alltid färgat glas i sitt sortiment men några nyheter som kan nämnas i vår är Wirkkala-serien med flaskor som ges ut i anknytning till Tapio Wirkkalas 100-årsdag. De nya vaserna Ruutu som syns på bilden nedan finns i många färger och storlekar.

 

ERB 2014 iittala ruutu 04

 

Vaser och flaskor i all ära, men det jag tycker är allra snyggast är nog lamporna. Ingen är gladare än jag om de genomskinliga glaslamporna som varit trendiga det senaste året ersätts med färgat glas istället. En färgad glaskupa är betydligt behagligare för ögonen och ger ett varmare sken.

 

 

lampor

Brun taklampa från Ellos // Blå taklampa från Markslöjd // Svart bordslampa från Normann Copenhagen // Ljusbrun plafond från Ellos // Blå bordslampa med vit skärm från Ellos // Brun taklampa från &tradition // Ljusbrun bordslampa från Ellos.

 

Lampan högst uppe till vänster beställde jag från Ellos redan i höstas när vi fixade lite i hallen, men den kändes aningen för liten där. Synd, för jag tycker verkligen den är otroligt snygg. Gillar även bordslampan längst nere till höger. Den är liten och nätt och passar bra till exempel i en bokylla (tips till din bokhylla Linn).

 

 

Bilder från Anno, Ellos, H&M Home, Markslöjd, House Doctor, Normann Copenhagen, Ikea, Iittala, &tradition.

0 gillar
Anno Ellos H&M Home House Doctor Iittala Lampor & ljus Prylar Trender Vårnytt

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Ingela Åström
  15 mars, 2015 at 11:32

  Tur att jag inte sålt bort allt färgat glas jag skaffade på 90-talet!

  • Reply
   Anna-Lena
   15 mars, 2015 at 11:43

   Lyckans du! Jag har några bruna flaskor, men inget grönt alls.

 • Reply
  Christina
  15 mars, 2015 at 12:21

  Bäst att göra en djupning hemma hos mina föräldrar då och se om jag kan hitta något färgat glas. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   15 mars, 2015 at 13:10

   Hos föräldrarna brukar man kunna hitta en hel del 🙂

 • Reply
  Kamomilla
  16 mars, 2015 at 07:55

  Oj så mycket vackert! Minns att mamma hade en fin glasburk med lock, och hon förvarade bommullstussar i den. Den var djupblå, väldigt vacker. Om jag bara visste var den finns nu…

 • Reply
  Sabina
  16 mars, 2015 at 13:45

  Hah! Jag smålog för mig själv när jag läste din trendspaning i tidningen och hade dagen innan just plockat fram gamla glasvaser i färgat glas som skulle pigga upp hemma till våren. Kände mig plötsligt väldigt trendig med mina gamla vaser när jag läste din kolumn 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.