Trädgårds­konsultering

Inlägg i samarbete med Hannah Hoijar

 

 

DSC 6017w

 

 

Ni som känner mig vet att jag inte har något jättestort intresse för trädgård, odling och blommor. Eller jo, jag vill absolut att vår trädgård ska se snygg och välskött ut, men själv har jag varken kunskap eller tillräckligt mycket intresse för att ägna massor av tid åt trädgårdsjobb varje sommar. Det är fem år sedan vi flyttade in i huset och det är till största delen min mammas förjänst att trädgården ser så fin ut som den gör nu. Hon har gjort ett långt stenröse utvid vägen, hon har anlagt hela vårt stenparti och hon har planterat syren, schersmin och andra buskar här och där. Jag har haft lite åsikter om hurdana typer av blommor jag gillar och sedan har hon fixat det mesta. Och bra har det blivit!

 

 

DSC 6009w

 

 

I höstas tog vi hjälp med stenläggning runt gräsmattans kanter och framför båda ingångarna. Dessutom bytte vi ut det vanliga krossgruset mot natursingel. Och när man gör en förändring föds intresset att göra lite till. Men eftersom jag vet att min kunskap och mitt engagemang kanske inte riktigt når hela vägen fram tog vi hjälp av Hannah Hoijar – utbildad trädgårdsmästare.

 

 

DSC 6085

 

 

I söndags gick vi runt hela vår gård och vi förklarade våra visioner och funderingar åt Hannah. Och det var en hel del! Vi har under de tre senastre somrarna saknat en insynsskyddad och solig plats där vi kan placera solstolarna. Vi brukar ha dem mitt på den öppna gräsmattan, men det känns både halvfärdigt och omysigt. Ni ser den lilla, bruna cirkeln i gräsmattan, där stod ett bord av en kabeltrumma ifjol somras och stolarna var placerade på varsin sida om bordet. Det är den soligaste platsen på gården, men tyvärr väldigt öppen och med rak insyn från vägen.

 

 

DSC 6024w2

 

 

Vi har funderat på att anlägga en låg häck längs med hela uppfarten med hopp om att den ska ge lite insynsskydd och efter att vi förklarat våra tankar åt Hannah kom hon med massor av tips. Hon rekommenderade en häck av björkspirea, varvat med marktäckande kryptuja. Björkspirea har vi faktiskt funderat på redan tidigare och den gillar jag massor! Vita stora blomklasar och dessutom får den en fin höstfärg som går i rosalila.

 

 

hack

 

 

Vi hade tusen frågor till Hannah – hur vet man om det överhuvudtaget går att gräva där vi har tänkt ha häcken? Det är nämligen fullt med stora stenbumlingar i kanten mot uppfarten och vi vet inte hur långt in i gräsmattan de går. Hur brett område ska vi gräva? Hur många plantor behöver vi och hur tätt ska de planteras? 

 

 

DSC 6028w

 

 

Jag kan mycket väl tänka mig att göra trädgårdsjobbet själv – men då måste jag veta att jag garanterat gör rätt. Jag vill inte chansa och göra fel, för att sedan behöva göra om allt igen efter några år. Hannah tipsade om att vi skulle gräva bort gräsmattan ända ut mot kanten för att slippa klippa där. Häcken ska planteras med tre plantor per meter. Ovanpå jorden rekommenderade Hannah att vi lägger markduk för att förhindra att ogräset sprider sig och överst ett lager dekorationssten för att dölja duken.

 

 

DSC 6055w

 

 

Hannah visade flera olika dekorationsstenar från Benders och hon förklarade också hur vi ska tänka när vi redan har en flerfärgad stentyp på gårdsplan. Då ska dekorationsstenarna runt planteringarna helst vara lite lugnare för att undvika ett rörigt intryck. De svarta schifferstenarna längst ner till höger blev mina favoriter.

 

 

DSC 6013w2

 

 

Den soliga och insynsskyddade sittplatsen då? Där målade Hannah upp en vison som verkligen lät lockande. Visualisera att vi redan har den blommande häcken längs med uppfarten. I rundningen, mellan de båda lyktstolparna, skulle vi lägga samma sorts stenläggning som vi har framför trappan. Några planteringar runt stenområdet, kanske i form av upphöjda “bassänger”. Det skulle skapa en mysig, inramad och skyddad plats för solstolarna – precis vad vi skulle vilja ha. Det krävs dock en hel del tid och jobb innan det är verklighet, men vi ska se…idén är åtminstone född nu.

 

 

 

DSC 6015w2

 

 

Sen gick vi vidare och jag berättade om “min dröm” om att odla lite kryddor och grönsaker för husbehov. Eller om jag ska vara ärlig så är det kanske inte så mycket min dröm, men det är en sak jag skulle vilja introducera åt barnen. Själv har jag växt upp med stora trädgårdsland och odling är något jag tycker barn ska få pyssla med på sommaren. Men jag vill börja i liten skala – det får inte bli för tidskrävande, utan det ska endast kännas roligt. Vi hade ingen aning om var den bästa platsen för odlingarna är, med tanke på sol och väderstreck, men Hannah tipsade om att vi skulle börja med några odlingslådor och placera dem i anslutning till lekstugan.

  

 

DSC 6068w

 

 

Där får de lagom med sol och de kommer att kännas som en naturlig del av lekstugans omgivning. Och eftersom jag främst tänkte att odlingarna ska vara till för barnen tyckte jag det var en utmärkt idé! Så nu ska två-tre lådor inhandlas. Frågan är bara vad vi ska odla? Tipsa gärna om sånt som är lätt för nybörjare och ger garanterad skörd – med minimal arbetsinsats förstås!

 

 

DSC 6078w

 

 

Nästa anhalt var området framför terrassen. Här har jag länge stört mig på att det saknas 2-3 varv med brädor så man ser in under huset. Visst, det är enkelt fixat att spika dit några brädor, men nu funderade vi istället på att plantera björkspireor även framför terrassen. Så blir det både lummigt och täcker samtidigt glappet. Det här projektet känns mindre och enklare att genomföra än häcken längs med uppfarten, så vi har redan beställt plantorna av Hannah. Och tänka sig, jag ser faktiskt fram emot att börja gräva! För nu vet jag exakt hur jag ska göra, jag vet hur brett och hur djupt jag ska gräva, jag vet hur markduken ska placeras på bästa sätt och jag vet hur tätt plantor ska planteras. Kommer bli så bra tror jag! Och när vi förhoppningsvis fått blodad tand kanske vi vågar oss på häcken längs med uppfarten också. 

 

 

DSC 6105w

 

 

Vi tog även en titt bakom huset. Där finns inget annat än skog, en ganska stor gräsmatta och en studsmatta. Vi har inte tänkt göra så mycket åt baksidan, inga planteringar eller sådant, men Hannah visade oss bilder på det otroligt fina trädet hängapel (malus hyvingiensis) – fullt med vita blommor och hängande grenar.

 

 

DSC 6045w

 

 

Vi beslöt att plantera ett sådant på baksidan så att man ser trädet både när man sitter i matsalen och när man tittar ut genom vardagsrumsfönstret. Kan redan se framför mig hur lummigt och fint det kommer att se ut om några år! Som ni märker så räckte det med en 1,5 h trädgårdskonsultering för att jag skulle gå från totalt icke-intresserad till att så gott som stå med spaden i handen och vänta på plantleverans. Om man som vi behöver en knuff i baken och vill bolla idéer kring trädgård rekommenderar jag verkligen en rådgivning med Hannah, vi fick ut otroligt mycket av det. Vi passade även på att fråga hur våra befintliga växter ska skötas, t.ex. vilka buskar som ska klippas och när. Så nu känner vi att vi har mycket mera kunskap – och vilja – att fixa färdigt det sista på tomten.

 

 

hannah

 

 

En trädgårdskonsultering på 1,5 h har ett fast pris på 190 euro. En konsultering är alltså det vi gjorde och vi tycker att det räckte mycket bra till för oss. En trädgårdsplanering är däremot ett mera omfattande projekt där prissättningen bl.a. beror på tomtens storlek. Där får kunden sedan en skiss där Hannah har ritat in olika planteringsområden och skrivit utförligt vilka växter som ska planteras på vilka områden. Vi funderade redan i byggskedet på att anlita en trädgårdsplanerare, men i vårt fall är jag väldigt nöjd med att vi först bodde några år i huset för att veta lite bättre hur vi använder trädgården och vilka behov vi har. Det är alltså inte för sent att göra en trädgårdskonsultering fast man bott ett tag i sitt hus. För oss var det just den lilla puff i rätt riktning vi behövde. Nu känns det roligt att börja jobba med trädgården efter att ha fått råd och tips av en expert.

0 gillar
Samarbete Trädgård & natur

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Marica Hinders
  2 maj, 2015 at 17:29

  Vilket underbart hus ni har 🙂 Hos oss har vi helt prioriterat bort trädgården eftersom vi har stuga, men nu blev jag nog lite sugen.

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   2 maj, 2015 at 21:17

   Tack! Vi har ingen egen sommarstuga, jag är ingen villamänniska alls, utan jag trivs bäst här hemma 🙂

 • Reply
  Maria
  3 maj, 2015 at 07:49

  Jag är lite likadan, när det gäller insidan så är det så mycket enklare medan utsidan är betydligt svårare. Läste detta inlägg med intresse eftersom vi som bäst håller på med utsidan litegrann!

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   3 maj, 2015 at 11:07

   Precis så känner jag också. Inredningen har jag full koll på och ett brinnande intresse, men när det gäller trädgården är jag så okunnig så därför känns det inte lika lockande heller. Men snyggt vill jag ju ändå ha det där ute också förstås 🙂

 • Reply
  Maria
  3 maj, 2015 at 14:08

  Hej. Kom in på din blogg fösta gången idag och tror jag redan fasnat 😉 såå snygg hus ni har. Va e de för husmodell? Funderar på att bygga nytt men har ännu inte hittat huset vi vill bygga. Bor nu i ett gammalt hus vi renoverat så nytt lockar som näst. Trädgårdsintresset har börjat locka mej mera nu också efter att vi bott tre år och knappt gjort något åt trädgården ännu. Men nu har det nog börjat klia i fringrarna.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.