Att sälja på loppis

För mig är sommar lika med loppis. Inte nödvändigtvis i den bemärkelsen att jag far på en massa loppisrallyn, utan framförallt att jag städar ur alla våra skåp och säljer bort kläder och prylar på loppis. Så himla skön inledning på semestern tycker jag! När jag nämner att jag har loppisbord eller säljer på Huuto eller via Facebook brukar jag få en massa frågor från folk som också vill sälja, men inte riktigt vet hur och var. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om hur jag tycker försäljningen funkar bäst för mig.

Jag använder mig främst av Facebook, Huuto.net, Findit och helt vanliga loppisbord. Vilket jag väljer beror helt och håller på vilka saker jag ska sälja och var jag lättast tror att jag kan nå en potentiell köpare. Dyrare prylar eller kläder kräver en större “målgrupp” för att bli sålda och då funkar oftast Huuto bättre än till exempel Findit. Vill man däremot sälja väldigt lokalt inom den kommun man bor i funkar Facebook-loppisarna eller ett loppisbord bäst.

 

1. Loppisbord

Majoriteten av mina saker och kläder säljer jag via ett traditionellt loppisbord där man betalar en fast summa per vecka. Det här är mitt förstahandsval och det jag upplever som enklast och smidigast. De senaste åren har jag haft bord på Adam & Ewa i Vasa och eftersom jag varit mycket nöjd med både försäljningen och servicen bokade jag bord så fort semestern började i år. På fyra veckor har jag tjänat ihop mer än vad vi kommer att lägga på vårt nya köksmöblemang, så jag har inget att klaga på där! 

Barnkläder, mina egna kläder och mindre inredningsprylar går bäst åt. Jag försöker hålla ganska låga priser, 1-5 euro per plagg, för att slippa dra hem allt igen. Har jag dyrare märkeskläder eller prylar finns det gratis larm på Adam & Ewa som man kan fästa på produkten – stort plus för det! Jag städar mitt bord ungefär varannan dag för att hålla det attraktivt. Ett ostädat bord orkar ingen potentiell köpare ens titta på.

Jag går igenom mina klädskåp ordentligt två gånger om året och städar bort sådant jag inte använt på de senaste 1-2 åren. Mitt tips är att sälja kläderna eller prylarna medan de ännu är någorlunda “moderna”, ingen kommer vilja köpa de kläder du sparat i tio år. Jag vet att många har svårt att rensa bort, utan sparar hellre och tänker att man kanske kan behöva den där tröjan någon gång, men jag lider inte av det syndromet. Älskar att rensa!

 

 

2. Huuto.net

Stundvis är jag mycket aktiv som försäljare på Huuto, men däremellan kan det gå ett halvår utan att jag ens loggar in där. På Huuto säljer jag främst lite dyrare märkeskläder, både mina och barnens. Odd Molly brukar gå bra här (man får nästan tillbaka det pris man själv betalat) likaså barnens ytterkläder från till exempel Reima och Ticket to Heaven brukar vara eftertraktade.

På Huuto gäller det förstås att vara beredd på att posta de saker man säljer och även gärna ha koll på postkostnaden i det skede man lägger upp annonsen. Lite mera besvär med postning och att hålla koll på när köparens pengar kommer in på kontot, men å andra sidan tjänar man mera också. Många buntar ihop barnkläder till stora klädpaket på Huuto, men jag föredrar att sälja sådana plagg ett och ett på ett vanligt loppis istället. På Huuto kan man välja mellan att lägga ett fast pris eller sälja på auktion. 

 

 

3. Facebook-grupper

Det här är egentligen mitt sista val när det gäller att sälja prylar, men i vissa fall är det effektivt och snabbt. Det jag inte gillar med FB-loppisar är alla regler. Eller mera det faktum att alla grupper har sina egna regler, så man får se till att noggrant läsa genom dem innan man postar ett inlägg. I en del grupper får man ha budgivning, i andra är det förbjudet. En del grupper tillåter att man lägger en bild direkt på “väggen”, medan man i andra grupper ska lägga bilden i rätt mapp, annars blir den raderad. Det som också stör mig lite är att alla vänner som är med i samma loppisgrupp ser dina säljinlägg i sitt flöde. Känns lite onödigt tycker jag, men det är ingen större grej.

I de allra flesta fall går affärerna smidigt via FB och det är lätt att få kontakt med köparen via privat meddelande. Men FB är trots allt det försäljningsställe där jag upplevt mest negativt (köparen hämtar inte varan inom utsatt tid, köparen drar sig ur köpet när hen vunnit en auktion eller köparen börjar pruta i det skedet när varan ska hämtas och priset redan är fastställt och godkänt).

Det som är bra med FB-loppisar är att det finns skilda grupper t.ex. för olika orter, för olika teman (t.ex. inredning) och för olika klädmärken osv. Vill man vara säker på att nå ut till riktiga hardcore-fans så ska man sälja sina P.OP-kläder i en P.OP-grupp och Pomp de Lux-kläder i en grupp som är specifikt inriktad på just det märket. Där har man stor chans att få ut ett riktigt bra pris, speciellt vissa barnkläder som är några år gamla och inte finns i produktion längre brukar folk vara som galna efter. Men läs reglerna som sagt, ibland är det extremt noga med hur din annons ser ut.

På Facebook säljer jag inga kläder (förutom enstaka barnklädesplagg), utan endast möbler och större inredningssaker som inte ryms på ett loppisbord. Om jag är helt säker på vad maxvärdet på en pryl är sätter jag ett fast pris. Den som först skriver att den “köper” får prylen. Är jag däremot osäker på om en möbel är värd 20 eller 200 euro brukar jag istället sätta budgivning. Då lägger jag startpriset på den lägsta summa jag kan tänka mig att sälja varan för, t.ex. 20 euro. Mycket ofta trissas priset upp ganska bra och man får betydligt mera för en vara än man kanske annars skulle ha satt som pris. Som exempel kan nämnas att jag för några dagar sedan lade ut en matta med utgångspriset 50 euro och där landade slutbudet på 110 euro. Det priset hade jag kanske inte vågat sätta om jag sålt den med fast pris t.ex. via Findit.

 

 

4. Findit

Användningen av Findit har för min del minskat sedan FB-loppisarnas uppkomst. Men Findit använder jag fortfarande ibland, främst när jag inte vill ha budgivning utan ha ett fast pris på en produkt. Även här handlar det enbart om större prylar, som möbler eller mattor. Jag tycker det är ganska smidigt att göra affärer via Findit, det är sällan lika mycket strul som det ibland kan vara i FB-loppisarna.

Findit använder jag främst när jag själv är på jakt efter något, oftast möbler. Jag tycker det är alldeles för krångligt och tidskrävande att hitta något man vill köpa via alla otaliga FB-loppisar, så jag söker mycket hellre på Findit. Dessutom är tempot lite långsammare på Findit så man har faktiskt en chans att köpa en pryl fast man inte sett annonsen 30 sekunder efter att den blivit upplagd. Ska man hinna köpa något på FB-loppisarna ska man vara på hugget genast, annars är det redan tio i kö.

 

Berätta gärna var ni helst säljer – eller köper – loppissaker och vilket sätt ni tycker funkar bäst!

 

Bonustips:
Jag har en “loppisburk” där jag samlar alla pengar som jag fått in via försäljning av gamla kläder och prylar. Det är mycket roligare att spara pengarna till något specifikt (soffor, säng och köksbord i vårt fall) än att spendera dem på nästa veckas storhandling i matbutiken.

 

Och på tal om loppisrally – på lördag ska ni bege er till Sundom om ni vill fynda! Mera info här

0 gillar
Loppis

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Johanna Koo
  29 juli, 2015 at 23:24

  Ja, visst! Jag har bara idag sålt genom FB-loppis för 100 €….inte illa! Sålde nästan alla mina kläder 😀 o ja instämmer…mycket svårt att hänga med med olika grupper och dess regler gaah….

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   29 juli, 2015 at 23:38

   Ja, vill man ha sakerna snabbt sålda är FB bra! 🙂 Men reglerna lite jobbiga, jo…

 • Reply
  Linnea
  30 juli, 2015 at 08:32

  Bra inlägg, fint att du tagit dig tiden att skriva om det här! 😀 Köper typ alla mina kläder på loppis och funderar själv på att sälja, o det skulle nog bli vid ett fysiskt loppis isåfall!

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   30 juli, 2015 at 09:36

   Tack, kul att du gillade inlägget! 🙂

 • Reply
  Madeleine
  30 juli, 2015 at 10:31

  Jag brukar sälja mest på Facebook och jag tycker det funkar bra! Huuto skulle jag vilja prova men när det går på finska och det inte är mitt starkaste språk så har det inte blivit av…
  Loppisburk använder jag mig oxå av, häftigt att se hur mycket pengar man får ihop på saker man bara har haft hemma liggandes!!

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   30 juli, 2015 at 10:49

   Ja, finskan kan vara en utmaning på Huuto, men om man bara läser några annonser för liknande produkter så får man ganska mycket hjälpa där med hur man kan formulera sig 🙂

 • Reply
  Christina
  30 juli, 2015 at 22:28

  Vad intressant inlägg! Jag håller som bäst på och gör upp en guide till Vasa loppisarna jag brukar besöka. I första hand är det nog de fysiska loppisarna jag besöker och sen Findit när det gäller möbler. Har haft bord på både Fyndis och Suviloppis och tyckte att båda ställena fungerade bra. Fb-loppisar är nog mest irriterande, precis som du skriver är det så mycket att hålla reda på att man blir alldeles yr, dessutom dyker det ju upp en massa försäljningsannonser på ens vägg jämt också. Jag har gått ur alla loppisgrupper utom en.

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   30 juli, 2015 at 22:59

   Jag har också haft bord på de ställen du nämner några enstaka gånger, men det är flera år sedan sist. Roligt att det finns många olika loppisar här och snart öppnar ju ett nytt också!
   Håller med om att det är störande att man ser en massa säljannonser i sitt FB-flöde!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.