Österbott­niska inrednings­butiker

När jag åker på semester och besöker nya platser brukar jag alltid kolla in utbudet av inredningsaffärer. Det finns inget bättre än att upptäcka trevliga, små butiker, som oftast ligger lite avsides från de stora shoppinggatorna. Här i Österbotten har vi massor av fina inredningsaffärer som kanske inte alltid är så lätta att hitta, så därför tänkte jag tipsa om vilka butiker ni som turistar här i sommar inte får missa! Och kanske även ni som är bosatta här får lite nya tips som ni inte kände till tidigare.

  

Närpes

co

Cornelia i Närpes är en mysig livsstilsbutik med både inredningsartiklar och kläder i lantlig stil. Där hittar man bl.a. kläder från Cream, smycken från Våga, inredning från Greengate, Jeanne d’Arc Living, Västergården och Ib Laursen. Där finns dessutom ett litet café med mycket god, hemlagad glass och ute på den lummiga gården finns bord med sittplatser. Cornelia har även en webbshopHär hittar du ett av mina tidigare inlägg från Cornelia.

 

 

Vasa   

min

Minun\Min är stället för den trendmedvetna som gillar enkel och avskalad design, framför allt dansk sådan. Där hittar man märken som Hay, Tom Dixon, House Doctor, L:A Bruket, Frama och Nicolas Vahé. Det finns även en del kläder, skor, smycken och väskor i skandinavisk stil i butiken, från märken som Samsøe & Samsøe och Whyred. Butiken ligger i centrum av Vasa.

 

 

casa2

Sisustus Interior CASA ligger också i centrum av Vasa. Där hittar man bland annat designprodukter från Kartell, Flos, Fatboy, Secto Design, Lundia och Design House Stockholm.

 

 

am

Amalia har, förutom blommor, även en inredningsavdelning med märken som Cult Design, WoodWick, Different Design, Broste Copenhagen och Kids Concept för barnrummet. Amalia finns också i Oravais och Nykarleby och man kan även beställa via deras webbshop. Butiken i Vasa har en mycket lockande entré på gågatan – ofta med blommor, möbler och småprylar snyggt framplockade.

 

 

kn

KN2 är en modern inredningsbutik för den som gillar designermöbler och -prylar från t.ex. Normann Copenhagen, Hay, Tom Dixon, Vita, Eno Studio och Magis. KN2 har även webbshop. Här hittar du ett inlägg jag skrivit om ett bloggevent på KN2. 

 

 

ma3Malin Båtmästars butik Foodie Living är främst en butik och webbshop med lite mer exklusiva och speciella matvaror, men där finns även en del väl utvalda prylar för hemmet, som t.ex. köksredskap, brickor, muggar, skålar, textilier och annat som kan behövas i köket. Det är den perfekta presentbutiken om du söker något för den som gillar matlagning. Här har jag skrivit om Malins butik tidigare.

 

 

kk

Kaunis Coto finns på Vörågatan i Vasa. Där hittar man märken som Ib Laursen, Chic Antique, Bloomingville och Jeanne d’Arc living. Kaunis Coto har också en webbshop.

  

 

sade

Säde på Brändö är en av de inredningsbutiker som hängt med längst och som har fått smeknamnet “kvinnornas järnhandel”. Säde har något för alla, oavsett om du gillar lantligt, rustikt, modernt eller klassiskt. Där hittar du t.ex. märken som Lexington, Gant, Pappelina, Linum, Nordal, Riviera Maison och Watt&Veke. Här har jag skrivit om Säde tidigare.

 

 

av

På Brändö finns också Aveo, som är ett bygg- och inredningsföretag. Aveos produkter kan köpas via webbshoppen eller butiken på Brändö, som även fungerar som showroom för deras tyg-, tapet-, och kakelsortiment. Bland deras varumärken kan nämnas Kalklitir, Marrakech Design, Ferm Living, Elce Stockholm, Watt & Veke, Majvillan och Designers Guild. Här och här hittar du några av mina tidigare inlägg om Aveo.

 

 

 

Korsholm 

Cirkas muutimme uusiin tiloihin

Cirkas har funnits i Solf sedan 2011, men i våras flyttade butiken till en lokal på Stundars museiområde. Jag har faktiskt inte hunnit besöka butiken sedan flytten, men jag kan tänka mig att miljön passar butiken perfekt. På Cirkas finns t.ex. keramik från Gerbera, textilier från Nyblom & Kollén, prydnadssaker och en del lokala, unika produkter. Cirkas har också ett café där man bland annat kan njuta av bröd och bakverk från Finlands bästa bageri Aroma. Här hittar du Cirkas webbshop och här har jag skrivit om Cirkas tidigare.

 

 

q

Quriosa i Jungsund är en livsstilsbutik där man hittar allt från prydnadssaker, textilier, böcker och möbler till kläder och smycken. Bland varumärkena kan nämnas Kalklitir, Chic Antique, Miljögården, Jeanne d’Arc Living, Svanefors, Ib Laursen och Bloomingville. Den mysiga gårdsbutiken består av flera olika byggnader i naturskön omgivning och speciellt nu på sommaren när det är grönt och lummigt är Quriosa värt ett besök. Quriosa har även en webbshopHär har jag skrivit om Quriosa tidigare.

 

 

il

Sisustus&Inredning Ilse i Smedsby är en liten butik fylld med produkter från Nyblom & Kollén, Grand Design, Nordal, Olsson & Jensen, Affari, Dommo by Gawor, Chic Antique och Artwood. Butiken drivs av Ilse som också har en egen frisörsalong i samma byggnad som inredningsbutiken hemma på sin egen gård. Här har jag skrivit om Ilse tidigare.

 

 

Vörå

cf

City Florist i Vörå och Nykarleby har förutom blommor även inredningsprylar i sortimentet. Där finns till exempel kökstillbehör, ramar, skyltar, ljusslingor och presentartiklar. De har också nyligen öppnat en webbshop.

 

 

Purmo

lg2

 Lundagård ligger fokus på unika produkter och byggnadsvårdsartiklar. Bor du i ett gammalt hus eller bygger ett nytt hus i äldre stil kommer Lundagård att vara rena skattkistan. Här hittar du allt från små spikar, gångjärn och krokar till gamla möbler och kläder. Både nytillverkade prylar och vintage finns här. Lundagård har även en egen webbshop.

 

 

Jakobstad

ss2

Sunds Trädgård i Jakobstad är en blom- och trädgårdsbutik med en stor inredningsavdelning. Där hittar man mycket dansk och svensk design, bland annat från House Doctor, Bloomingville, Nordal, Ib Laursen, Olsson & Jensen och Broste Copenhagen. Dessutom ett imponerande sortiment blomkrukor i alla tänkbara färger och former. Här har jag skrivit om Sunds Trädgård tidigare.

 

 

ww3

Wilma Interiör är en möbel- och inredningsbutik i centrala Jakobstad. På Wilma hittar man en hel del finsk, svensk och dansk design, bland annat märken som Artek, Boknäs, Kartell, Louis Poulsen, String, Secto Design, &Tradition och Rowico. Wilma har också en webbshopHär hittar du ett av mina tidigare inlägg om Wilma.

 

 

bl

Blossom ligger på gågatan i Jakobstad och har även en butik i Karleby. Där hittar man inredningsprodukter från Blossoms egna kollektion tillsammans med andra varumärken som t.ex. Madam Stoltz, Maileg, Yankee Candle och House Doctor. Förutom inredning finns också kläder från exempelvis Odd Molly. Här har jag skrivit om när Blossoms webbshop öppnade för några år sedan.

 

 

323818 311714738852590 394821480 o

Katarina Maria är en liten, mysig butik där fokus ligger på produkter från lokala hantverkare. Där hittar man t.ex. Ann Bäcks färggranna produkter som disktrasor, brickor och tavlor tillsammans med Haim Designs lampor gjorda av metallband.

 

 

ll

Lena´s shop i Jakobstad hittar du bland annat glas, porslin, köksartiklar och textilier. Bland varumärkena finns TineK, Kalklitir, Eva Solo, L:A Bruket, Afroart, Ernst Kirschsteiger och Annie Sloans kritfärg. Här hittar du deras webbshop.

 

 

 

Karleby 

hgfh

Legera är en liten butik i centrum av Karleby. Där hittar man bland annat produkter från Kalklitir och TineK tillsammans med Tom Dixon, Hay och Skandinavisk. Hög trendfaktor, så vill du vara säker på att hitta prylar som är rätt i tiden ska du bege dig hit.

 

 

 

10

Zinna ligger i mysiga Neristan i Karleby. Det är en lifestylebutik med inredningsartiklar och kläder från Lexington, Gant, Beach House, Pappelina, Rivièra Maison, Linum och Tolix. Butiken är en kombination av New England-stil och lantlig romantik.

 

 

Befinner ni er här i Österbotten i sommar ska ni definitivt planera in ett stopp på någon av dessa affärer! Jag har tyvärr inte 100% koll på alla Österbottens inredningsbutiker, så jag nämnde endast de butiker jag själv har besökt under de senaste åren (dock inte sådana som hör till större butikskedjor). Jag gissar att det finns ännu fler pärlor där ute i byarna, så jag vill väldigt gärna att ni tipsar om fler butiker här i kommentarsfältet, så kanske vi lyckas få ihop en komplett Österbotten-lista.

0 gillar
Butiker

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Cecilia
  3 juli, 2015 at 22:05

  Också Vörås andra blomsteraffär, Blomstertjänst, har inrednings- och presentartiklar i mängder ☺

 • Reply
  Katarina
  4 juli, 2015 at 01:47

  även Alla Tiders Antikt finns i Jakobstad. I City Loppis husets källare. ( ingång från innergården) där finns en hel del med början från 1800-talet och framåt
  Öppet nu i sommar måndagar 17-19.30 och Lördagar 10-14.
  Jakobs dagar alla dagar 11-18 förutom på Onsdag då det ordnas Auktion kl.18

 • Reply
  B-M
  4 juli, 2015 at 15:52

  Hej, vet du var man kan hitta en snygg sk Baden-baden-stol?? Min man tjatar om såna till villan men jag tycker bara de är fula ;). Kollade att i Ikeas Nipprig serie finns en snygg vilstol men den gårväl inte att ställa då…..tacksam för tips!
  Mvh Britt-Mari

 • Reply
  Annette Häggblom
  4 juli, 2015 at 17:25

  I Petalax finns ju Trendshoppen som också ha Webbshopp ,Så finnas ju jag, Annettes Syservice bland annat med massor av tyger för inredning ,vaxdukar ,kläder ,mm

 • Reply
  Tina
  5 juli, 2015 at 12:19

  I Närpes finns även Foto qvick med massor av fin inredning som t.ex Riviera Maison. Verkligen värt ett besök. Man hittar alltid något där.

 • Reply
  Malin
  6 juli, 2015 at 16:20

  Hantverkets Hus Loftet i Vasa har inredning och kläder designade av österbottniska formgivare och hantverkare. Finns också "egna" produkter som är gjorda i samarbete med Loftet och formgivare.

 • Reply
  Maria
  7 juli, 2015 at 17:50

  Textilshoppen i Jakobstad har ju en massa gardiner o inredningstyger, men även trevliga inredningsprodukter s.s Spiras brickor, Horreds
  plastmattor, och dessutom stadens största urval av inredningskuddar!

 • Reply
  Malin S
  19 juni, 2017 at 18:24

  Och på webben finns ju också My Trendy Home nuförtiden 😉 En inredningswebshop med basen i Närpes.
  http://www.mytrendyhome.fi

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.