Monumental guide to Vasa / Korsholm

Ett litet livstecken här, hej. Jag har avklarat första jobbveckan efter semestern. Den sista semesterveckan innehöll både sol, värme och lite hemmafix, så jag har massor jag borde hinna fota och lägga upp på bloggen. Lite bildbevis över vad vi pysslat med i sommar. Men det får bli en annan dag när jag hunnit städa och fota.

 

 

resizedimage800535 IMG 7606

 

 

 

Istället tänkte jag tipsa om det sista hemma hos-reportaget vår praktikant Heidi Lithén gjorde innan hon slutade för några veckor sedan. Kika in i Sofias och Christoffers fina hem om ni inte redan läst reportaget. En sak vill jag speciellt lyfta fram från deras hem – nämligen tavlan “Monumental guide to Vasa/Korsholm” som väckt en hel del uppmärksamhet sedan reportaget publicerades. 

 

 

tavla

 

 

Tavlan är specialtillverkad av Sofias vän Julia Bäck och inspirationen kommer förstås från David Ehrenstråhles populära storstadstavlor.

 

 

tavla2

 

 

I sin blogg berättar Julia lite mer om tavlan och processen att tillverka den. Hon skriver också att hon inte kommer att göra någon fler likadan tavla, utan hon vill att Sofia som beställde den ska ha en unik tavla. Julia är dock inte främmande för att göra liknande tavlor till exempel med andra orter eller som skiljer sig på annat sätt från originalet, så det går bra att kontakta henne om man vill diskutera en egen version av tavlan. Julia når man på julia@beck.fi eller via Facebook.

 

 

julia back

 

 

Julia är 20 år och har gått en ettårig konstskola i sydöstra Finland efter studenten förra året. Konstskolan sökte hon främst till för att lära sig finska – det konstnärliga var inte huvudorsaken.

– Jag har alltid tyckt om att rita och förstått att jag är bra på det, men har trots det inte haft något överdrivet stort intresse för konst. Ärligt talat minns jag inte riktigt vilken min relation till det konstnärliga var förr, men intresset har växt otroligt mycket det senaste året, säger Julia.

 

 

SetWidth800 VLBLOT 535596

 

Under högstadie- och gymnasietiden ritade hon inte speciellt mycket på fritiden, men läste konst som tillval och ritade omslaget till gymnasiets skoltidning. Sista året i gymnasiet tändes en gnista för bildkonsten och då avlade hon ett konstdiplom som motsvarar studentskrivningar i konst.

Under året på folkhögskola lärde hon sig allt från vektorgrafik till blyerts.

– Jag märkte också att det inte var svårt för mig att lära mig, att det nog funnits en konstnärlig ådra i mig. Allt detta ledde också till ett större intresse och den stora drömmen är att gå arkitektutbildningen på Aalto-universitetet, berättar Julia. 

Julia var för övrigt också en av de tio finalisterna i tävlingen där man skulle designa en ny Sisu-ask som ordnades i vintras. Här kan ni se hennes design. Helt klart en tjej att hålla ögonen på i framtiden!

 

 

Foto: Heidi Lithén och Julia Bäck 

0 gillar
Hemma hos-reportage Tavlor

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  Emelie
  15 augusti, 2015 at 16:20

  Tavlan är så snygg. Skulle lätt kunna ha en sådan tavla också 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   15 augusti, 2015 at 18:44

   Håller med! Jättefin är den.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.