Bloggevent på Marimekko

För några dagar sedan var Sevendays-bloggarna inbjudna till ett bloggevent i Marimekko-butiken här i Vasa. Ni har kanske redan läst inlägg om kvällen i några av de andra bloggarna, t.ex. hos Julia, Anna, Ella, Rebecca och Michaela

 

 

mm5

DSC 1573marimekko2DSC 1562

 

 

Jag ska erkänna. Jag har aldrig varit någon Marimekko-fantast. Knappt så man vågar erkänna det om man är finländare… Men de senaste åren har något hänt. “Du har blivit tant!” som Nadia uttyckte det. Och ja, det kanske hon har rätt i. Förr tyckte jag att Marimekko var synonymt med en äldre dam iklädd en stormönstrad, vid klänning, men nu syns Marimekko-kläder lika ofta på yngre kvinnor. Under de senaste åren känns det som om Marimekko har gått från ett tantmärke till ett brand som tilltalar både yngre och äldre. Det ser man inte minst i den finska bloggvärlden, där Marimekko förekommer i så gott som varje hem. Jag gissar att man medvetet jobbat på att föryngra Marimekkos image, till exempel genom att anlita stylister som ligger rätt i tiden. Lotta Agaton har till exempel stylat deras senaste kollektion med textilier som jag bloggade om här

 

 

DSC 1530

 

 

Rebecca och Nadia agerade modeller och blev stylade i olika outfits under kvällen. Jag hittade hur många plagg som helst jag gärna skulle ha i min garderob. Den här orange kappan som Nadia provade till exempel. Vilken power-kappa alltså! Och den svartvitmönstrade klänningen, så otroligt mjuk och skön.

 

 

marimekko1

 

 

Marimekkos butikschef Tiina berättade att alla tyger trycks i Helsingfors. Det är förstås något som Marimekko är väldigt stolta över idag, när det mesta vi konsumerar är tillverkat utomlands.

 

 

DSC 2

 

 

 

Vi fick se en film från fabriken där tygerna tillverkas och det mest intressanta var när Tiina berättade att det finns personer vars arbetsuppgift går ut på att stå och studera tygerna som rullar fram i “tryckpressen”. De ska alltså upptäcka minsta lilla fel i tygets tryck och då ska de reagera snabbt och trycka på stoppknappen. Ni kan säkert tänka er vilken koncentration det krävs för att stå så i åtta timmar per dag.

 

 

DSC 1541

 

 

Klassikern Unikko är väl det mönster som man allra mest förknippar med Marimekko, men det är ett mönster som faktiskt inte säljer speciellt mycket i Finland just nu. Däremot är japanerna som galna i Unikko! Tiina visade även den nya varianten av tyget som kallas Ruutu Unikko.

 

 

067271 990 p

 

 

Mina favoriter är helt klart de svartvita tygerna. Så många snygga, grafiska mönster som är lätta att kombinera med varandra.

 

 

DSC 1488

marimekko3

 

 

Och så förstås porslinet! Där skyller jag faktiskt helt och hållet på Ingela som har en fantastisk samling av Marimekkos tallrikar, muggar och koppar. Att se hennes snygga matbilder i bloggen och på Instagram har verkligen ökat mitt ha-begär. Och nu köpte jag faktiskt min allra första Marimekko-tallrik. Eller en lite mindre assiett som jag tänkte ha som kakfat. Man måste ju börja i liten skala tänkte jag…

 

 

DSC 1402marimekko4

 

 

I butiken fanns även de nya röda kopparna som jag bloggade om tidigare. Perfekta som glöggmuggar med den snygga porslinsskeden.

 

 

marimekko5

 

Tack till Tiina och personalen på Marimekko för en trevlig kväll! Och tack till alla härliga Sevendays-bloggare som dök upp!

0 gillar
Bloggevent Marimekko Sevendays

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  Petra
  7 november, 2015 at 22:17

  Roligt att ni ordnar sådana tillfällen! Säkert väldigt uppskattat! För egen del så gillar jag porslinet bättre än tygerna nuförtiden, men som fattig studerande köpte jag då och då tygbitar att spänna upp på ramar istället för drömmen – gardiner. Det blev billigare så… 😉

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 november, 2015 at 13:41

   Ja, det är alltid lika kul att träffa de andra bloggarna 🙂 Tavlor av Marimekko-tyg är jättefina tycker jag!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.