Före detta prylnörd

Jag tror aldrig det varit så svårt att komma in i “julmood” som i år. Är faktiskt inte det minsta intresserad av julpynt eller nya julkuddar. Konstigt! Eller egentligen inte… Det senaste året har jag haft väldigt lite sug efter nya prylar överhuvudtaget. Jag har snarare gjort mig av med prylar som känts överflödiga. Kanske har det här något med det allmänna sammhällsläget att göra. Prylkonsumtion känns bara så…onödig. Mitt loppisbord som jag bokade första veckan på sommarsemestern i juni har jag fortfarande kvar. Jag fyller på det med jämna mellanrum. Har tänkt avsluta det minst 5-6 gånger under det här halvåret, men sen har jag tagit ännu en “drive” i något av våra klädskåp och vips var 2-3 kassar fyllda igen. Det finns ingen skönare känsla än när man städat bort en massa kläder och saker man inte behöver. 

 

Idag gick jag igenom vårt julpynt och städade säsongsskåpet. Ni vet köksskåpet där jag förvarar prylar som är “ur säsong” just nu. Jag har inte svårt att skiljas från prylar. Är inte det minsta sentimental när det gäller sånt. Saker jag inte haft framme de senaste två åren åker utan problem till loppisbordet.

 

 

DSC 3

  

 

För några år sedan kunde jag inte gå in i en inredningsbutik utan att köpa minst en sak, ofta fler. Kanske berodde det på att jag ägde färre prylar då och det fortfarande fanns lediga ytor att fylla i hemmet. Men de senaste två åren har jag känt mig ganska “avtrubbad” när jag gått runt i prylbutiker. Visst, det finns massvis med vackra saker, men inget som jag verkligen behöver. Så oftast går jag ut tomhänt. Jag köper inte en ny ljusstake bara för att den råkar vara snygg. Nuförtiden köper jag inte en enda pryl utan att på förhand veta exakt var den ska placeras.

 

 

DSC 2193

 

 

Mina inköp har gått från mycket spontana till väldigt planerade. För det är ju inte så att jag helt har slutat köpa saker till hemmet. Men istället för att komma hem med nya småprylar varje vecka satsar jag på mer genomtänkta förändringar i hemmet. Som jag skrivit tidigare är sovrummet nästa plats som ska få en makeover. Jag har haft sovrummet i mina tankar de senaste fyra månaderna. Sparat snygga bilder till min inspirationsmapp, lagt produkter i “mina favoriter”-listan i några webbshoppar och funderat på väggfärger. Är faktiskt själv lite förvånad över att jag tillåtit det här projektet ta sån tid. Vanligtvis brukar jag vilja ha allt färdigt inom en vecka när jag väl fått en idé.

 

Men nu har jag som mål att finansiera hela sovrumsmakeovern med pengar från loppis och jag har gett mig den på att kvittera ut 2000 euro därifrån. Det saknas några hundralappar tills det målet är nått. Då ska vi investera i en ny säng, något vi verkligen behöver. Ja, det blir förstås lite mera än sängen som ska förnyas eftersom jag vill gå från ett vitt shabby chic-rum till ett mörkt och ombonat sovrum med lite hotellkänsla. Så helt ointresserad av prylar har jag inte blivit om någon fick det intrycket… Jag älskar fortfarande att göra vårt hem mysigt och välkomnande, men det betyder inte att det måste tillföras en ny vas, ljusstake eller prydnadssak varje vecka. Så efter sovrumsprojektet blir det antagligen en lång shoppingpaus igen tills nästa projekt. 

 

0 gillar
Jul Prylar

Du Kanske Också Gillar

14 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Lis
  6 december, 2015 at 20:39

  Känner precis så där. Låter både klokt och genomtänkt, helt i samklang med tidsläget.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   6 december, 2015 at 21:02

   Ja, jag har märkt att det är många andra som känner likadant. <3

 • Reply
  Christina
  6 december, 2015 at 20:41

  Jag känner igen mig i dina tankar Anna-Lena. Har själv sen vi flyttat rensat bort rätt ordentligt både grejer och kläder som jag känner att inte passar in längre. Visst finns det saker på min inköpslista, men vissa av de grejerna har varit där en rätt lång tid redan. Det är tidens melodi att bli mer medveten.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   6 december, 2015 at 21:02

   Ja absolut, håller helt med dig! Inga impulsköp längre.

 • Reply
  Eva i Nykabi
  6 december, 2015 at 22:29

  Här lite samma mättnad och på sistone har det blivit en bukett istället för något nytt! Fick ju saker då jag fyllde år och Andy Warhol affischtavlan samt de två hyllorna samt förändringen med nya lyktor och home på vitrinskåpet tidigare i höst har gjort att nu är det klart för denna gång! På tal om blommorna så har jag dem kvar torkade och så fina så att ny bukett inte behövs mer och en lykta/vas i den huserar värmeljus åtminstone tills tulpanerna kommer efter jul att börja ta den i besittning! Roligt att inreda men nu njuter jag av vad jag har åstadkommit och att ha fått förnyat köksmaskinerna för det lyfte upp köket till ny och högre nivå så allt har sin tid! Julhysterin får mig att må dåligt min mamma dog innan jul endast 56 år ung och det tog nog min jullust för lång tid framöver och allt rött ser jag rött åt så bara sånt som man låta smälta in i resten känns välkommet i mitt hem. Jul är nog det budskap som kyrkan pratar om mer än nya gardiner och massor av annat numera:)

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   6 december, 2015 at 23:09

   Ja, hellre njuter man av det fina man redan har runt omkring sig än att hela tiden köpa nya prylar. Rött ser jag också rött åt, så det blir ingen röd jul hos oss heller 🙂

 • Reply
  Anna
  7 december, 2015 at 11:58

  Kan det vara åldern? 🙂 Är precis likadant här.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 december, 2015 at 11:59

   Ja, kanske det är förklaringen… 🙂 Tycker att det är ett fenomen jag märkt mycket tydligt bland de flesta av mina inredningsbloggande vänner.

 • Reply
  Cecilia
  7 december, 2015 at 13:58

  Jag blir så inspirerad av din loppisförsäljning att jag tror jag måste ta tag i saken själv nu också! Vilket loppis säljer du på? Jag tänker mig Combo men hörde att det är lång kölista till bord där. Adam&Eva har jag sålt på tidigare och tycker att det funkat bra.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 december, 2015 at 14:37

   Härligt att du blir inspirerad! Jag har mitt bord på Adam & Eva och har verkligen varit supernöjd med försäljningen där. Combo har jag ingen erfarenhet av, det är lite för långt bort när man ska iväg och städa bordet några ggr i veckan tycker jag. Men annars tror jag nog kommersen är livlig där också vad jag hört.

 • Reply
  Sara
  7 december, 2015 at 22:20

  Jag har personligen också känt samma sak och jag tycker mig också se samma fenomen runtom mig. Så jag tror nästan på samhället 🙂 jag har just gått igenom en massa massa lådor som vi har haft på vinden (som ska renoveras) och det är sååå sjukt skönt att bara slänga och sälja en massa saker! Känns så mycket lättare i själen med mindre tavara.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 december, 2015 at 22:31

   Ja, precis så känner jag också! Så skönt när inte alla skåp är till bristningsgränsen fulla.

 • Reply
  Hanna
  19 december, 2015 at 10:34

  Tror faktiskt att detta är lite av en trend just nu 😉 Alla rensar och minskar på prylmängden känns det som! Jag med. Det skall vara mitt stora mål under nästa år. Att vi både skall shoppa mindre och samtidigt göra oss av med alla onödiga saker som bara fyller källarförråd och skåputrymme.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   20 december, 2015 at 11:46

   Exakt samma tanke har jag! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.