Kladdkaka med saffran och vitchoklad

Jag fick frågan om jag kunde dela med mig av receptet på kladdkakan vi åt på julafton och visst kan jag det! Den här kakan gör jag varje jul eftersom jag är ett stort fan av både saffran och kladdkakor. Den är dessutom enkel och snabb att röra ihop och kan stå flera dagar i kylen. Receptet kommer ursprungligen från Matplatsen.

IMG 20151224 192701

Vitchokladkladdkaka med saffran

200 g vit choklad
200 g smör
0,5 g saffran (1 påse)
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5-3 dl vetemjöl
florsocker

Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vitchokladen. Rör om tills den smälter och tillsätt sedan saffran. Rör ihop socker och mjöl och häll i chokladsmeten. Tillsätt äggen och rör smeten smidig. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min i 175 grader. Gräddningstiden kan förstås variera lite mellan olika ugnar, men du kan skaka lätt på formen för att avgöra om den är klar. Den ska vara lite dallrig i mitten, men inte alltför lös när du tar ut den.

Lägg kakan i kylen efter att den svalnat och låt den gärna stå där över natten. Jag brukar värma kakan i micron innan servering eftersom den blir ganska kompakt när den stått i kylen och jag gillar mjuka, varma och kladdiga kakor. Pudra över lite florsocker om du vill. Serveras med fördel tillsammans med vaniljglass (helst Lidls variant i blå plastförpackning för att vara exakt). Enjoy! 🙂

Kakan får ytterligare pluspoäng för att den står sig länge i kylen och dessutom går den bra att frysa.

1 gillar
Jul Mat & bak Recept

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.