Trendigt 2016?

Näst sista dagen på året och då kan det vara kul att spekulera lite i vilka trender år 2016 kommer att föra med sig. Pinterest har gjort jobbet färdigt för oss genom att sammanställa en “board” med namnet “Pinterest 100 for 2016“. Där hittar man alltså 100 trendiga pins som ger en fingervisning om vad vi kommer att “pinna” år 2016 – allt från mode och skönhet till inredning, DIY och trädgård.“We looked at trending Pins in popular categories, Pins from our most influential Pinners and even a few hand-picked by Pinterest employees”, skriver de om valet av bilder.

 

 

Hela listan kan ni se här, men jag har plockat ut några av “pinsen” som berör hus och hem-kategorin.

 

pantone

 

Först ut är förstås “Årets färg” från Pantone. Som i år för första gången faktiskt är TVÅ färger. Ifjol var det Marsala som ni kanske minns, året innan var det lila. År 2016 är det en mix av babyrosa och babyblått eller Rose Quartz och Serenity som de heter på Pantone-språk. Det känns lite 80-tal, speciellt när man ser dem båda tillsammans. Och det är just kombinationen av de två färgerna som Pantone vill lyfta fram och samtidigt försöka få oss att glömma den stereotypa pojk- och flickindelningen man automatiskt förknippar dessa färger med. Återstår att se om det blir någon hit med blandningen ljusrosa och ljusblått. Jag är dock säker på att vi kommer att se dem båda var för sig precis lika mycket som tidigare. Båda är ständigt återkommande vår- och sommarfärger som dyker upp varje år. Rosa ser vi redan i mars-april och ljusblått är en typisk sommarfärg. Här kan man läsa mera om Pantones val av färger.

 

 

 

nursery2

 

På tal om babyblått och babyrosa så kommer vi in på nästa trend. Nämligen könsneutrala barnrum. Hur fint som helst tycker jag! Så inredde vi vårt första barnrum för 8 år sedan när vi bodde i radhus i Gerby. Då var det träfärgade möbler och gula väggar som gällde, nu är det mera grått, beige och vitt. Ganska “vuxen” stil och typisk amerikanskt, inte lika lekfullt som vi vanligtvis inreder barnrummen här. 

 

 

gray

 

En annan färg som hängt med ett bra tag, men som verkar bli ännu hetare (hur nu det är möjligt) är grått. It´s all about grey. “Nothing is chic’er then a gray room with some accent colors. Looks calm and collected”. Själv funderar jag faktiskt på att sälla mig till skaran som målar ett rum mörkgrått, men vi får se hur mörkt jag vågar mig på. Håller med om att det ser chict och elegant ut och jag är helt säker på att grått kommer fortsätta dominera i inredningsvärlden även nästa år, även om många av vårens pressbilder faktiskt – lite förvånande – är väldigt ljusa med vitmålade väggar.

 

 

 

guld

 

Tapeter med metallic-effekt förutspås bli nästa års stora tapettrend. Själv har jag lite svårt för glänsande tapeter, men metaller överlag tror jag kommer spela en viktig roll även fortsättningsvis. Speciellt varma metaller som guld och mässing och gärna i kombination med grått för att balansera upp det kalla.

 

 

 

tiles

 

Marmor och mässing är vi redan välbekanta med från i år, men det kommer att hänga med även nästa år. Men anledningen till att den här bilden finns med på Pinterest lista är faktiskt golvkaklet. Efter år av marockanska kakel med mjuka, slingriga mönster går trenden nu mera mot geometriskt mönstrade kakel.

 

pattern

 

Mera mönster – textilier med influenser från nomadstammarna i Afrika. Känns inte speciellt nytt, men det verkar vara en stil som tilltalar många och därför har det sin givna plats på listan.

 

 

 

black

 

Svartvit inredning med organiska element, en väl genomtänkt färgklick och geometriska mönster. Vill man vara säker på att ha “rätt” stil år 2016 ska man bocka av dessa saker. På den här bilden tycker jag dock färgklicken saknas, om man inte avser taket förstås. Men snyggt är det! En av de bilder jag gillar mest i det här inlägget.

 

 

White Dining Room with Wood

 

Inspiration från Skandinavien. Enkelhet, balans, minimalism och funktionalitet. Ljusa träslag och vitt. Fast just nu känns det dock som om inredningsexperterna i Skandinavien håller på och lämnar det “ljusa och fräscha” och söker sig mot något betydligt mörkare och murrigare. Men på Pinterest gillas alltså fortfarande den här stilen stort! Och den är ju klassisk i sig och kommer garanterat finnas kvar som favorit för många även i framtiden.

 

 

 

diyw

 

DIY-konst på väggarna. Allt från typografitavlor och neonskyltar till handgjorda väggbonader av garn.

 

 

blocks

 

Sen några bilder från trädgården. Där ska vi nu plantera i cementblock, som kan byggas ihop i vilken konstellation som helst. Skapar ett snyggt blickfång till exempel i ett hörn. 

 

 

h20freee

 

Jag avslutar trendspaningen med den “vattenfria trädgården”. Växter som tål torka och trivs överallt i världen. Jamen, det här låter ju som något för mig! Snyggt är det också…men helt och hållet motsatt stil till hur vår trädgård ser ut nu, så det lär nog inte bli förverkligat hos oss i första taget.

 

Vad säger ni om Pinterest lista? Något ni gillar?

 

0 gillar
Trender

Du Kanske Också Gillar

4 Kommentarer

 • Reply
  Julia
  30 december, 2015 at 12:18

  Har aldrig tänkt på metallic kan blandas in som väggfärg också! Det hoppas jag blir en trend, fast jag själv kanske är för feg så tycker jag det ser riktigt häftigt ut 🙂 Gillar precis som du bilden från sovrummet med gråa nyanser och lite naturmaterial. Jag hoppas att marmor och koppar glöms kvar i 2015 haha!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   30 december, 2015 at 14:24

   Ja, koppar tycker jag nog redan är lite "ute", men däremot mässing och guld hänger nog med ännu. Och marmorn likaså, speciellt den gröna har synts mycket nu i höst.

 • Reply
  Jill
  3 oktober, 2016 at 08:27

  Det finns mycket fint att kika på här, och jag fastnade verkligen för guld-metallic tapeten. Vet du möjligen vad det är för fabrikat och vad det heter? Den skulle passa utmärkt i mitt vardagsrum nämligen. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   3 oktober, 2016 at 10:38

   Nej, det framkom tyvärr inte från vilken leverantör den här tapeten kommer. Fråga i någon tapetbutik så kan de säkert hjälpa dig! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.