Är hon galen?

Heltäckningsmatta. För en vecka sedan hade jag nog aldrig drömt om att jag skulle skriva det ordet i min blogg. Sådana man hade i sovrummen när jag växte upp på 80-talet. Och sådana som de fortfarande har i USA i så gott som alla rum förutom kök och badrum. Jag har planerat att vi ska ha en extremt stor matta under vår säng (eller två mindre som sätts ihop till en stor) istället för de två små mattstumpar vi har på vardera sida om sängen nu. Mysigt och ombonat ska det vara, mjukt och luddigt. Typ så här.

 

 

Hitta me Kajtorget sovrum yellowcorner2Fotograf: Ragnar Ómarsson, styling: Anna Mårselius

 

 

Sen läste jag Frida Ramstedts blogginlägg om heltäckningsmattor igår kväll och blev eld och lågor! Sprang genast och presenterade “min” idé åt Anders, som först såg på mig med en mycket skeptisk min, men efter en stund var han inte alls lika negativt inställd när jag visat bilder på hur snyggt och ombonat det ser ut. Man har liksom glömt det från 80-talet.

 

 

sovrum 4

 

 

Det är precis den här lyxiga hotellkänslan jag vill ha i sovrummet och vad skulle vara mera perfekt än en heltäckningsmatta! Gissar att många, inklusive min mamma, kommer tro att jag är galen nu… Därför tänkte jag kolla lite med er – hur står det till med heltäckningsmattan här i Finland år 2016? Finns det överhuvudtaget någon som lägger in sådana nuförtiden?

 

 

Akvarell.webb

 

 

I Fridas blogg gick diskussionen het om bland annat damm, gifter och smuts. Enligt många som lider av allergi rekommenderas faktiskt heltäckningsmattor av Astma- och allergiförbundet eftersom dammet lägger sig och inte yr omkring i rummet, så det var ju egentligen tvärtemot vad man först skulle tro. Gifter i mattorna kan man fundera en hel del över, t.ex. lim, plaster och andra skadliga ämnen som säkert fanns i 80-talets heltäckningsmattor, men är det likadant nu också? Man skulle tro att utvecklingen gått framåt på den fronten. Smuts är jag faktiskt inte det minsta rädd för. Sovrummet ligger på övre våningen och där trafikerar ingen med skorna på. Vi äter heller aldrig något i sovrummet och magsjuka barn känns inte som någon större riskfaktor hos oss längre. Skulle vi ha mindre barn skulle jag nog vara mera tveksam.

 

 

skona

 

 

Men ja – har ni några erfarenheter av heltäckningsmattor, annat än de som existerade på 80-talet alltså? Eller kanske någon som jobbar inom branschen som kan komma med tips? Hur gör man med det befintliga golvet, kan man lägga mattan ovanpå utan att förstöra golvet? Måste man limma eller kan mattan hållas på plats på något annat sätt för att golvet undertill ska hållas intakt?

 

 

d891225de3dd00bfa097546b68977438

 

 

Nu är den här funderingen absolut bara på idéstadiet och jag är själv inriktad på att det knappast blir verklighet, men skulle jag utgå enbart från utseendet och mysfaktorn skulle jag definitivt lägga in en heltäckningsmatta. Annars får jag väl bara återgå till min ursprungsidé med en stor matta under sängen och bra blir säkert det också…

 

Foton: Golvabia, Mio, Hemnet, Sköna hem, Apartment Therapy

0 gillar
Golv Heltäckningsmatta Mattor Sängar Sovrum Trendenser

Du Kanske Också Gillar

25 Kommentarer

 • Reply
  Petra
  11 januari, 2016 at 22:29

  Har för mig att det var i barnprogrammet Fixa rummet som de la en heltäckningsmatta med dubbelhäftande tejp istället för lim. Sååå vill jag ha det i mitt rum lät det hursomhaver hemma hos oss några dagar, också småkillar kan bli inspirerade. 😉

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   11 januari, 2016 at 22:34

   Haha, härligt! 🙂 Det programmet brukar ge upphov till just den kommentaren här också.
   Ja, tejp vore ju en smart lösning!

 • Reply
  Joanna
  11 januari, 2016 at 22:46

  Jag har varit sugen på samma i sovrummet flera år, mjukt, lyxigt, ombonat och ljuddämpande. Lade som du tänkte STORA mjuka mattor i sovrummet i förra huset men jag säger go for it. Vi har heltäckande mattor på Aveo på kontoret och det är ljuvligt! Tyst och varmt och mjukt att gå på och precis som du skriver binder dom dammet så det inte yr omkring. Hör av dig till våra planerare så får du råd 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   11 januari, 2016 at 22:51

   Ja, jag minns hur ni har på kontoret och det är ju helt ljuvligt att gå på. Tyst och mjukt. Ska fundera på saken ett tag till, men jag ska nog absolut tala med experter och kolla lite hurdana alternativ som finns på marknaden 🙂

 • Reply
  Linda Holm
  11 januari, 2016 at 23:01

  Haha, först när jag såg rubriken tänkte jag "men herreguuud" 😉 sen när jag läste tänkte jag att ok, varför inte… Men samtidigt, jag vet inte. Det känns just nu lite ohygieniskt på nåt vis, men jag kan säkert ändra mig.. 🙂 mysigt ser det ut i alla fall!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   11 januari, 2016 at 23:06

   Ja, heltäckningsmattor kopplar man ju automatiskt ihop med lite ofräscht och dammigt, men jag vet inte om det stämmer. Måste väl dammsuga lite oftare då 🙂 Mysigt är det absolut!

 • Reply
  Minna
  12 januari, 2016 at 03:44

  Kör med stor matta eller något i den här stilen: http://www.flor.com/
  När vi hade trägolv köpte vi FLOR mattor och vi var jättenöjda med resultatet. Tekniskt sett kan man ju täcka golvet från vägg till vägg med dem. Det finns en massa vackra mönster ifall man vill go crazy.

  Bodde länge i lägenhet med heltäckande mattor. Skulle själv välja något i stilen med en sisal matta ifall jag skulle välja heltäckande.
  + mjukt och skönt att gå och sitta på
  – det formas oundvikligen små 'stigar' var man oftare går
  – svårt att själv rengöra ordentligt

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 januari, 2016 at 08:22

   Tack för din kommentar! Det där med små stigar är ett problem, ja. Det kommer kanske inte se så snyggt ut efter ett tag om man ser var man trampat mest. Ska kika på länken, tack för tipset! 🙂

 • Reply
  Ingela
  12 januari, 2016 at 08:09

  Det ser onekligen snyggt ut, men hur länge gör det det? Du vet ju hur ombytliga vi är. Sälj skulle jag nog hellre satsa på en stor matta.
  Jag hade heltäckningsmatta i tonåren, och visst var det skönt för fötterna, men jag som har så känslig näsa tyckte hela tiden att den luktade. Fast det kan ju hända att dagens material är bättre än de som fanns på 70-talet.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 januari, 2016 at 08:15

   Mmm, det är ju det där med ombytligheten också. Att man kanske tröttnar på den färg man valt efter ett tag och då är det ju onekligen lättare om man bara har en vanlig matta att byta ut.

 • Reply
  Sara
  12 januari, 2016 at 11:58

  Först då jag läste trodde jag faktiskt att du hadd blivit lite galen 😉 Men sen när jag såg bilderna blev jag helt plötsligt också sugen! Haha. Men jag håller ändå med Ingelas kommentar här ovan. Personligen är jag nog för ombytlig också och skulle hellre satsa på en riktigt stor matta. Det där med stigarna låter ju inte heller så trevligt.. Med en stor matta kunde man ju svänga på den ibland.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 januari, 2016 at 13:06

   Ja, man blir verkligen sugen när man ser bilderna! Men det finns onekligen en hel del nackdelar som gör mig ganska fundersam. Lutar nog kanske mera mot en stor matta under sängen nu.

 • Reply
  Frida
  12 januari, 2016 at 14:28

  Min bror har – i sitt alldeles nybyggda hus som de inrett med hjälp av Aveo (så kolla med dem!), och kan garantera att de inte själva kommit med idén :D. De blev upplysta om att moderna mattor är lättstädade och hållbara och finns i massor utföranden. Så kolla med Aveo är mitt tips 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 januari, 2016 at 15:19

   Intressant! Ska höra med Aveo, det är många som tipsat om dem 🙂

 • Reply
  M
  12 januari, 2016 at 14:31

  Vi har heltäckningsmatta i kontorsmiljö på jobbet och trots att det pratades mycket om hur bra och utvecklade dagens heltäckningsmattor är så är det få som är nöjda just pga att de är svårskötta och samlar damm. Det kan ju också hända att städfirman inte riktigt kan rengöra dem, men med denhär erfarenheten är det inget jag vill ha hemma.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 januari, 2016 at 15:16

   Tackar för infon! Alltid bra att höra från någon som har erfarenhet.

 • Reply
  Anette
  13 januari, 2016 at 15:31

  Vi har heltäckningsmatta i sovrummet, vi är supernöjda. Vi har nybyggt hus och har bara rullat ut mattan i sovrummet på betongen ( fick tipset från mattläggare). Sängen håller ändå mattan på plats. Sen är det ju lister närmast väggarna. Har haft det 1,5 år och skulle när som helst sätta det igen i sovrummet. Lätt att dammsuga och har ännu inte upptäckt några nackdelar…

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 januari, 2016 at 16:22

   Låter ju jättebra! Du har inte märkt några "stigar" där man går mycket på mattan? Vilken färg har ni på mattan? Och vilket märke/leverantör?

   • Reply
    Anette
    17 januari, 2016 at 22:28

    Nja, kanske precis vid dörren där man alltid stiger så kan man ana att den är lite mera nött. Eller så inbillar jag mig 🙂 Köpte vår matta via ruugs.se, först levererades mattprover ( tog dessa via min svägerska i Sverige, men vet ej om de sänder dessa oxå till Finland). själva mattan kom i önskad storlek levererad med DHL till dörren för 20€. Rekommenderas, tyckte de var prisvärda då jag kollade runt. Vi har en ljus beige matta, påminner lite om den på bild 2, lite ljusare.

    • Reply
     Anna-Lena Nyfors-Norrgård
     17 januari, 2016 at 22:33

     Tusen tack för dina tips!:-)

 • Reply
  jenni
  13 januari, 2016 at 21:28

  Vi har en mega stor matta ( mitt abaolut bästa fynd nånsinn) i sovrummet o den täcker så gott som hela golvet. Så najs o så e de snyggt också ! Mjukt o varmt under bara fötter… jag sku nog kanske ockaå satsa på stor matta för som akrivet är det lättare att byta ut sen ifall att…

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 januari, 2016 at 21:50

   Jo, så är det absolut. Måste kolla upp lite prisuppgifter på heltäckningsmatta vs. två stora mattor. Så svårt att hitta en tillräckligt stor matta att ha under sängen, så vi behöver nog två stycken i så fall.

 • Reply
  Nette Cecilia
  14 januari, 2016 at 12:17

  Minns med fasa 70-talets mattor hur tungt det var att andas för mig i dom rummen .Har varit på nya ställen idag med heltäckande ,får dock samma svårt att andas känsla .Så stora textilier tar ju också åt sig luftfuktigheten i rummet .Fuktigheten är ju jätteviktig vintertid för att hålla oss friska .nette

 • Reply
  Emilia
  20 januari, 2016 at 09:33

  Kolla in utbudet på Vasa Färg. De har en massa prover på heltäckningsmattor

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   20 januari, 2016 at 11:37

   Jo, jag har planerat in ett besök dit snart! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.