Bygga hus – del 2

Ikväll hade jag tänkt besvara det som bygga hus-frågan handlade om – nämligen vad jag skulle göra annorlunda om vi byggde ett nytt hus idag. Men de senaste kvällarna har jag suttit och kollat igenom bilder från byggtiden för sex år sedan och då fick jag idén att det vore kul att berätta lite om den processen eftersom vi inte byggde hus på det mest traditionella sättet. Så det här med bygga hus blir en hel del inlägg innan ni får något tydligt svar på den ursprungliga frågan.

 

 

IMG 3410

 

 

Som jag skrev i det tidigare inlägget så tog planeringsskedet väldigt länge för oss. Nu minns jag inte exakt hur länge, men mera än ett halvår i alla fall. I den tiden ingick också offertrundor från olika leverantörer. Eftersom vi inte har varken tid eller kunskap att bygga hus själva valde vi ett modulhus, som alltså byggdes inomhus i en fabrik (Heikius hus). Från början trodde vi att modulhus var väldigt låsta till ritningen och svåra att modifiera, men det var inte alls så. Vi fick igenom alla ändringar vi ville och kunde alltså bocka av alla önskemål från “kravlistan”.

 

 

Bild 061

 

 

När vi var mitt i vårt husbygge uttalade vi nog frasen “aldrig mer” några gånger. Det gör säkert de flesta som bygger hus. Agnes var 2,5 år och vi bodde i en radhustrea utanför stan. Vi började bygga hus utanför stan, fast åt andra hållet. Förutom heltidsjobb, dagishämtningar och hela den rumban skulle vi hitta ork och tid att fundera på planlösningen och välja material. Tror många känner igen sig i det där – allt händer liksom på en gång. För det är ju ofta så att man bygger hus när man har småbarn. Skulle vi ha insett vilket mastodontprojekt det är hade vi nog valt att bygga huset innan vi hade några barn. Och då gjorde vi som sagt inte ens speciellt mycket själva på bygget.

 

 

Bild 042

 

 

Här ser ni bilder från när vi “hälsade på huset” i fabriken under byggprocessen. Den största skillnaden mellan att bygga ett modulhus och ett hus som byggs på plats och ställe är att man måste bestämma det mesta på förhand med modulhus. Eftersom byggtiden är väldigt kort behöver alla beslut vara fattade innan bygget inleds.

 

 

Bild 402

 

 

Det innebar att en lista på alla materialval skulle lämnas in i god tid. Då menar jag allt från golvmaterial, kakel, färg på fogarna, tapeter, färgkoder på målade väggar, duschmodell, dörrhandtag, badrumskranar och så vidare. Visst fanns det “standard” på det mesta, som till exempel innerdörrar och handtag och kylskåp och kranar. Men “standard” är inte alltid det snyggaste i mina ögon. Så det mesta som var standard bytte vi ut till något annat. Det betydde att jag finkammade alla stadens butiker och x antal webbshopar i jakten på snygga badrumskranar och tapeter. Sånt är bland det roligaste jag vet – men också oerhört tidskrävande och jobbigt innan man hittar rätt.

 

 

Bild 039

 

 

Att bestämma de allra minsta detaljerna medan huset ännu bara existerade på en ritning var egentligen både bra och dåligt. Jag har ju inget att jämföra med, men jag kan tycka att det är bra att man har en klar helhetsbild av hur slutresultatet ska bli innan man drar igång. Att man funderat på dörrhandtag och tapeter och kranar i god tid gör kanske att man tänker på “den röda tråden” från början.

 

 

Bild 028

 

 

Å andra sidan kan det säkert vara enklare att fatta en del beslut under resans gång. Man ser kanske att en grej man tänkt sig inte alls funkar och då vill man gärna kunna ändra den ursprungliga planen. Många av mina vänner har byggt hus på det traditionella sättet och fler än en gång har jag hört att de i sista stund flyttat en vägg eller gjort andra ändringar, men sånt funkade inte för oss när bygget väl var påbörjat. Men har man bara gjort planeringen grundligt från början kommer man förhoppningsvis inte att stöta på det problemet. Och det var nog anledningen till att det tog sån tid för oss att slå fast den slutgiltiga ritningen också.

 

 

Bild 424

 

 

En sak som jag rekommenderar alla husbyggare är att besöka så många hus ni bara hinner med före ni slår fast ritningen. Man har verkligen ingen aning om hur stora rummen på ritningen är annars. Räcker det med barnrum på 13 kvadrat och får man plats med dubbelhandfat, två duschar och bubbelpool i ett 11 kvadratmeter stort badrum? Vi hade tur och fick besöka ett hus som var väldigt lik vårt. Där såg vi till exempel att burspråket/matsalen som fanns på grundritningen var alldeles för litet för det 8 personers bord vi hade planerat ha där, så vi förstorade det rejält. Det är rummet med de stora fönstren som syns på bilden ovan.

 

 

Bild 365

 

 

Vi konstaterade att vi ville ha aningen fler kvadratmetrar även i köket, vardagsrummet och badrummet, så vi förlängde och breddade huset en aning. Den slutgiltiga bostadsytan landade på 216 m² och jag skulle inte vilja vara utan en enda av dem (våningsytan är 248 m²).

  

 

Bild 375

 

 

De flesta bilder i det här inlägget är tagna medan huset ännu var inne i fabriken (förutom den första bilden och den tredje från slutet). Det mesta var alltså helt klart innan huset flyttades på plats. Jag hade nog inte själv fattat riktigt hur mycket som färdigställdes i fabriken innan jag såg det med egna ögon. Övre våningen färdigställdes dock först när huset var på plats. I nästa inlägg kollar vi på hur det såg ut på monteringsdagen.

0 gillar
Bygga hus Hemma hos oss

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Http://Sevendays.fi/caroline
  28 januari, 2016 at 06:37

  Det här är så intressant att läsa om! 🙂 Finns inte så många fina eller hus som är beboeliga utan en 100 000 renovering (om jag får överdriva) i byn så för oss blir det modulhus när det blir dags att bo större.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   28 januari, 2016 at 08:13

   Kul att du gillar! 🙂 Jo, vi kände samma gällande äldre hus, att det krävs en renovering i den prisklassen och då kändes det vettigare för oss att bygga nytt. Då får man ju verkligen allt i sin egen smak.

 • Reply
  Linda
  28 januari, 2016 at 09:17

  Bra inlägg! Vi håller som bäst på att bygga hus, och gör inte någonting på husbygget själv (också pga heltidsjobb och barn), utan låter bygga. Men i februari kommer vi att tillbringa alla lördagar med att välja kakel, golv, badrum och dörrar. Eftersom vi har köpt ena halvan av ett arkitektritat nyckeln-i-hand parhus, på en dessutom megaliten tomt (åtminstone ur finska mått – vi bor i nära en av Tysklands största städer), kan vi inte ändra på storleken på huset alls. Jag förstår vad du menar med att det är jättesvårt att veta vad som ryms in på ett tolv kvadratmeters sovrum eller ett sjutton kvadaratmeters barnrum. Vi har gjort mallar av alla våra möbler och skuttat runt på ritningen. 🙂 På lördag skall vi välja kakel till badrummen, köksgolvet och tamburen, och jag fasar! Kakel är med det svåraste, tycker jag.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   28 januari, 2016 at 09:26

   Smart idé att göra mallar av möblerna 🙂 Jag gjorde lite liknande, men i datorn. Placerade in soffor och bord på ritningen. Fast det var ändå svårt att få en helt realistisk bild av det eftersom jag inte gjorde det i 3D. Lycka till med ert husbygge!

 • Reply
  Marie Håkans
  28 januari, 2016 at 15:20

  Så otroligt intressant! Jag har inte sett så mycket av modulhus men bra när man kan åka och "hälsa på huset"! Att välja alla ytmaterial på en gång så där tror jag dock inte skulle vara något för mig, inte om huset ska bli klart någon gång i alla fall 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   28 januari, 2016 at 19:48

   Fast det var ganska bra att ha lite press på sig, ett datum då allt skulle vara valt. 🙂 Men det vore nog kul att testa att bygga på "vanligt" sätt också och kunna ta besluten vartefter.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.