Bygga hus?

“Vad skulle du ändra på om du byggde nytt hus idag?” Den frågan har jag fått vid två olika tillfällen den senaste veckan och båda gångerna har jag svarat: “Oj, vilken intressant fråga! Den svarar jag på i ett blogginlägg”. Men först lite bakgrundsfakta om hur vi tänkte innan vi började bygga.

 

Innan man börjar planera sitt drömhus rekommenderar jag att man åker på husvisningar i minst ett års tid. Kolla på allt – allt från nybyggda hus till gamla ruckel fast det inte alls är ett hus i din stil. Alltid finns det något man kan snappa upp, någon bra idé eller något som är riktigt dåligt som man själv kan undvika i byggskedet. Vi hade egentligen tänkt köpa ett färdigbyggt hus, men vi är inte typerna som drömmer om ett gammalt renoveringsobjekt, utan vi sökte något som var nytt och fräscht. Det var otroligt svårt (omöjligt) att hitta något som vi kunde tänka oss. Just då var det många 90-talshus som var till salu. Visst, de var väl “nya och fräscha”, men långt ifrån vår stil inredningsmässigt. Och att börja riva ut golv, kök och badrum bara för att stilen andades 90-tal och dessutom betala flera hundra tusen för huset kändes bara fel. Så efter några års husletande konstaterade vi att det nog inte finns någon annan lösning än att bygga nytt.

 

När vi började förhandla med olika husleverantörer hade vi sammanställt en lång lista på önskemål (okej – krav). De här kraven påverkade planlösningen eftersom vissa rum skulle hänga ihop med andra och det var inte det lättaste att komma fram till en fungerande planlösning där alla önskemål uppfylldes.

 

Kravlistan vi stegade in med till husföretagen såg ut så här:

 • 1,5-planshus med kvist
 • balkong ovanför kvisten, inte på baksidan av huset som många hus har
 • stort burspråk (matsal) mellan kök och vardagsrum, med plats för ett 8-personers bord
 • utgång till terrassen från matsalen
 • terrass i amerikansk stil med tak på två sidor av huset och pelare
 • ingen insyn från vardagsrummet till diskbänken, men däremot till matsalen
 • lång arbetsbänk i köket och två ugnar
 • plats för ett 4-personers matbord i köket, men ingen köks-ö variant
 • arbetsrum i nedre plan, men inte med ingång från vardagsrummet utan från hallen
 • stort hjälpkök som rymmer en barnvagn
 • plats för många förvaringsskåp i hjälpköket
 • ingång till hjälpköket från sidan av huset med ramp för att lättare få upp barnvagnen 
 • en liten gäst-toa i nedre plan (endast wc + handfat), ingång från hallen
 • skåp med klädförvaring i hallen
 • ett stort badrum i nedre plan med två duschar och två tvättfat + bubbelbadkar och bastu
 • ett mindre badrum på övre plan med dusch + wc
 • tv-rum i mitten av huset på övre plan
 • utgång till balkongen från tv-rummet
 • två barnrum med mycket klädförvaring på övre plan
 • en stor walk in closet på övre våningen med ingång från vårt sovrum
 • så många ”hela” väggar som möjligt i alla rum, inte dörröppningar och fönster som hackar
     sönder väggarna och gör rummen svårmöblerade

 

 

Ja, det var inte direkt någon kort lista, men det här var exakt vad vi önskade oss. Och det är precis vad vi har idag! Precis alla punkter lyckades vi pricka av, även om det verkligen inte var lätt. Vi utgick från en befintlig ritning där vi var nöjd med kanske 70% och modifierade sedan resterande delar. Hela huset förlängdes och trappan till övre våningen bytte plats. Det svåraste var att hitta en bra placering av gästtoan på nedre plan och badrummet på övre våningen för att allt skulle fungera ihop med trappan, walk in closeten och vårt krav på balkongdörrens placering i tv-rummet. Men med arkitektens hjälp blev vi nöjda till slut. 

 

 

IMG 20160116 114943

 

 

Det här är ett tillvägagångssätt som jag verkligen rekommenderar. Sätt er ner och fundera igenom era behov och skriv ner dem på en lista. Nu om nånsin har man möjlighet att skriva en riktigt ordentlig önskelista. Alla har olika behov och önskemål och det som var ett krav för oss är kanske inte alls viktigt för någon annan. Ritningsskedet tog alltså väldigt lång tid för oss, men jag tycker inte det är någon idé att förhasta sig och välja första bästa ritning som känns “okej” bara för att man har bråttom att komma igång. Satsar man hundratusentals euro så ska man också satsa på att få det precis som man vill ha det. En planritning gör man inte om i första hand när huset väl är byggt, så var säkra på att ni är helt nöjda innan ni godkänner den. Nu vet jag att alla inte är lika omständliga som jag och vissa hittar kanske en riktning i en broschyr som man är 100% nöjd med från första början. Och vad är väl bättre än det? Så länge man är nöjd så.

 

Nu har vi bott i huset i snart sex år och i nästa inlägg tänkte jag skriva lite vad vi gillar och vad vi kanske skulle göra annorlunda om vi byggde hus igen.

 

0 gillar
Hemma hos oss

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  johanna
  18 januari, 2016 at 20:09

  som kontrast till det här kan jag berätta hur lnge det tog för mej och sambon att hitta husmodell 1,5 dagar så hadevi huset färdig ritat och lämnat in om bygglov… sen drog den processen ut på tiden i över ett år på den tiden flyttade vi en icke bärande vägg 10 cm

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   18 januari, 2016 at 20:16

   Haha, alla är vi olika som sagt 🙂

 • Reply
  Anna
  18 januari, 2016 at 22:28

  Hahaha, ett år – det låter som rena hastverket! 😉
  Vi ritade på vårt "realistiska drömhus" i tio år innan vi lämnade in bygglovsanhållan och beställde elementen. Flyttade under de sista åren någon cm hit och någon cm dit, och slipade tills vi hade beaktat allt vi bara kunde komma på. Nu har vi bott i huset i nästan två år och njuter dagligen sååå mycket av att ha m2:arna där vi vill. Så planering kan verkligen underlätta vardagen (även om tio års ritande är lite väl).

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   18 januari, 2016 at 22:35

   Tio år! Wow! 🙂
   Men ja, jag håller förstås med dig! Planeringen är sååå viktig, då kan man vara säker på att man kommer vara nöjd i slutändan.

 • Reply
  Marie Håkans
  19 januari, 2016 at 09:37

  Det är just den här biten jag är mest orolig för. Att vi tror vi vet vad vi vill ha Nu, men att det kommer kännas annorlunda om 10 år. Iofs. sparade jag den första fasadbilden för 4 år sedan, och den använder vi fortfarande, så även om vi inte planerat aktivt så länge så har huset formats under en lång tid. Jag tror dessutom att vi kommer att pricka in 15 av dina "krav", så jag hoppas det är punkter ni varit nöjda med 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   19 januari, 2016 at 11:32

   Ja, det är förstås lite svårt att veta vad man vill ha om 10 år, det håller jag med om. Och tänker man ännu längre fram när barnen är utflugna är jag säker på att man har andra behov än med småbarn. Så på det sättet är det kanske svårt att garantera att planlösningen är optimal i alla skeden av livet.

 • Reply
  B-M
  19 januari, 2016 at 15:54

  Bor i ett gammalt renoverat stockhus och inredde för 20 år sedan (!!) i gammal stil som inte alls var modern då, på 90-talet :). Trägolv, spont, kakelugn, kraftigt mönstrade tapeter, takbjälkar ja you name it. Men surprise surprise, har inte behövt uppdatera nåt för stilen är liksom tidlös, eller gammal, hur man nu ser det. Nåja nån tapet har ju bytts och så men inte mycket.
  skulle annars vara intresant att veta hur mycket husen som folk bygger har kostat, det är aldrig nån som säger nåt om det. Det var en orsak till att vi inte ville bygga nytt, budgeteringen kändes osäker.
  mvh B-M

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   19 januari, 2016 at 20:10

   Ja, en tidlös stil skulle vara det ultimata att hitta! Tyvärr är jag för ombytlig för att tro att jag skulle vilja ha samma ytmaterial mer än tio år 🙂
   Själv tyckte jag det kändes "säkrare" att bygga ett nytt hus än att renovera ett gammalt med tanke på budgeteringen. Med ett nytt hus får man en offert som håller ganska bra, medan det i ett gammalt hus lättare kan uppstå oväntade kostnader. Jag kan absolut inget om gamla hus och renoveringsbehov och därför har jag alltid varit lite rädd renoveringsobjekt.

 • Reply
  Jessica
  19 januari, 2016 at 21:45

  Håller just nu på renoverar upp ett 80-talshus byggt i gammal herrgårdsstil så att även insidan ska matcha utsidan. Flyttade in för tre år sen och har planerat ända sedan dess. Kan knappt tro det är sant att det är i full gång nu. Med tanke på pengarna som kommer vara inmatade i huset om bara nån månad så hoppas jag att jag inte ångrar något eller vill ändra på nåt om 10 år. Har velat fram och tillbaka under processen, ändrat, ångrat och bytt ut. Det är verkligen ett stort projekt att renovera, ibland önska jag att jag byggt nytt (med en kravlista). Att ändra i efterhand är kostsamt..

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   19 januari, 2016 at 22:07

   Ja, det kan jag tänka mig att det är! Men ert projekt låter helt fantastiskt! Jättebra också att få bo in sig och sedan ta itu med renoveringen, då vet man ju säkert ännu bättre hur man vill ha det och vad som funkar/inte funkar.

 • Reply
  Miisu
  23 januari, 2016 at 10:01

  Intressant!
  Mina önskemål el krav och planer under de senaste 10-15åren har nog inte ändrats i någon större utsträckning. Men så vet jag hur jag vill ha det och är inte så ombytlig heller. Har också överseende med mindre småsaker och har lätt att anpassa mig. Det som dock har har varit något jag skulle ha gjort annorlunda är att satsa mer på att få saker och ting förverkligade, i tid. Det har verkligen dragit ut på tiden!
  Ni får skatta er lyckliga över att det inte drabbat er. Bättre att få saker klart än att det inte helt blev som man tänkt sig, eller hur?

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   23 januari, 2016 at 12:10

   Absolut! Jag är en sån som avskyr när saker drar ut på tiden och inte blir klara, även om jag de senaste åren börjat "fuska" lite mer och inte tar samma stress över att allt borde vara klart genast. 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.