Eländes elände

En olycka kommer sällan ensam. Ibland går det inte riktigt som på Strömsö. Ja ni fattar, ibland skiter det sig helt enkelt riktigt ordentligt. Igår var en sån dag för mig. Varje söndagmorgon inleder jag med att läsa någon ny inredningstidning på iPaden med mitt 5 dl stora kaffe latte-glas i handen. I soffan alltså. Det har gått bra hittills. Igår skulle jag bara dra täcket över mig och njuta av en halvtimmes egen tid. Splash sa det då.

 

 

12742132 10153867875615761 7905896392773215105 n

 

 

Förlåt för äcklig bild. Men ni kan tänka er hur det såg ut när 5 dl vätska låg ut över hela soffan, mattan, golvet, täcket och de kläder som råkade ligga slängda på strategisk plats nära soffan. Det blev ingen rofylld stund i soffan den morgonen kan man säga. Tvättade överdraget med klorin i 90 grader, men det bet inte på fläcken (som ju också innehöll kokosolja, ägg och smör förutom kaffet). Jag fick tips om olika fläckborttagningsmetoder, men i det skedet hade jag redan knölat ner överdraget i soptunnan. Vi hade ju ändå det senaste året tänkt beställa nya sofföverdrag eftersom de här sett ganska solkiga ut, så det var väl lika bra att göra det nu då.

 

Parentes. Egentligen skulle jag ju vilja byta ut hela vårt vardagsrumsmöblemang till Stocksund-serien, men den dissade min man helt och hållet i somras. För mjukt ryggstöd som inte ger något stöd och konstig proportion mellan sittdel och ryggstöd tyckte han. Jag tyckte den var superbekväm. Passar mig och min 177 cm långa kropp perfekt, men kan tänka mig att kortare personer lämnar att dingla med benen. Med tanke på hur många som köpt Stocksund de senaste månaderna gissar jag att den soffan blir den nya Ektorpen som kommer att synas i var och vartannat hem det kommande året. Och just därför blir jag pikkupikkulite mindre sugen på den. Men vi får se. Säkert hamnar den ändå här till slut. Kanske. Parentes slut.

 

Så ja, nya sofföverdrag skulle alltså inhandlas idag. Lika bra att förnya allt på samma gång, så två sofföverdrag samt ett till fåtöljen och fotpallen också. Jag vill egentligen inte ha vita igen, men de är de billigaste som finns och man kan alltid ha dem under tiden man funderar på Stocksunds vara eller icke-vara. Under det senaste halvåret har jag lagt överdragen i Ikeas virtuella shoppinbag säkert tio gånger, men alltid tänkt att “nog duger de gamla ännu en månad”. Så döm om min förvåning när jag skulle köpa dem idag OCH DE INTE FANNS I WEBSHOPEN! Kollade även den svenska Ikea-sidan för säkerhets skull, men inte ett skymt av dem där heller. Trodde “Blekinge valkoinen” var en klädsel som skulle finnas kvar för evigt. Den har i alla fall funnits sedan Ektorp föddes. Men det här är så typiskt – sånt här händer alltid mig känns det som.

 

ektorp n istuttavan sohvan paallinen valkoinen 0386831 PE559172 S4Vita klädseln “Vittaryd” var inte den jag ville ha

 

 

Jag startade en chat med Bertta på Ikea och hon förklarade att Blekinge valkoinen är en utgående produkt. Jag fattar verkligen inte – HUR kan man ta bort den ur sortimentet? Har inte halva Norden en vit Ektorp-soffa? Det finns andra vita alternativ, som till exempel Vittaryd, men den ligger långt från Blekinges prisklass. Och jag hade inte alls lust att lägga ut 435 euro istället för 194 euro för ett annat vitt tyg. Jag har varit mycket nöjd med Blekinge sen 2010 och ville gärna ha det igen.

 

Bertta var mycket långsam i sina svar – rusning på chatten skrev hon. Kanske andra som letade förgäves efter Blekinge? Men hon var också mycket hjälpsam och meddelade efter ett tag att sofföverdraget fanns i Raisio. Och efter en stund hade hon hittat ett överdrag till fotpallen i Esbo. Och fåtöljöverdraget fanns i Tammerfors. Så efter en liten Finlands-turné skulle jag förhoppningsvis ha det jag sökte… Slängde iväg en hoppfull fråga till Bertta: “Finns det någon möjlighet att ni kan skicka allt detta till mig?”

 

“Ja, vi kan göra ett undantag den här gången. Det kostar 7,99 i frakt.” 

 

Jamen TACK, Ikea! Tack Bertta!

 

Så det löste sig till slut. Men jag kan fortfarande inte förstå hur man kan ta bort Blekinge valkoinen ur sortimentet. Kanske det är det slutliga tecknet på att shabby chic eran är slut….?

 

Soffincidenten var ju inte det enda som gjorde gårdagen till en olycksdag. Nädå. På eftermiddagen hördes ett BRAAAAK från övre våningen och hela den 5 meter långa klädställningen som går från vägg till vägg i vår walk-in-closet rasade ner från väggen. 100+ klädhängare låg på golvet. Tänkte visa en bild på hur stången såg ut innan haveriet, men jag hittar tyvärr ingen i mitt bildarkiv. Det får bli nästa helgs projekt att hitta en mera hållbar lösning på klädförvaring. Projekten tar aldrig slut när man har hus, det är nog ett som är säkert!

 

0 gillar
Hemma hos oss Ikea Soffor

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Jannike Snellman-Sundström
  15 februari, 2016 at 23:24

  Autch, oturssöndag! Såg dig i CM kassan i lördags, men på långt håll 🙂 vi köpte Stocksund soffan i mörkgrå. Om några år finns den säkert överallt som du skriver, vilket jag också sa, men då om några år vill jag ändå ha en ny ifall de verkligen finns överallt och med tanke på att de inte kostar huvudlöst så är det ju helt okej ifall att man tröttnar och vill byta ut 😉 KÖP!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   15 februari, 2016 at 23:35

   Jo, lite så brukar jag också tänka! Tycker den är både snygg och bekväm, men vet inte hur jag ska få min man övertygad… 🙂 Sen vet jag att jag kommer vara trött på den om 5-6 år, men det spelar ingen roll vilken soffa jag väljer så kommer jag säkert ändå vara trött på den. Borde hitta en stil som känns hållbar och som man vill ha i många, många år, men det är så svårt när man gillar trendväxlingarna. Du får meddela sen hur du tycker soffan funkar för sig som är kortare än mig. Eller har du provsuttit den redan?
   Skymtade dig i kassan också, men vi var båda upptagna med att betala då tror jag 🙂

 • Reply
  livingwithmycamera
  16 februari, 2016 at 07:59

  Jag skulle köpa ett mörkbrunt överdrag till vår ektorp som börjar se så himla sunkig ut (farkkusvart har vi nu) men de mörk chokladbruna fanns inte heller mera! 🙁
  Sen finns ju företaget Bemz, som gör överdrag till Ektorp, de gör precis hurdana man vill men så kostar det också lite mer.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   16 februari, 2016 at 08:18

   Men så surt! Jo, Bemz har jag kollat på, men de är lite för dyra tycker jag. Speciellt när jag inte är säker på att vi ska ha kvar Ektorparna så länge till.

 • Reply
  Josefine
  19 februari, 2016 at 13:56

  Försent förståss, men ifall det nu finns nån annan med samma problem.. VANISH miraklens mirakelmedel. Har tvättat bort flera veckor gamla blåbärsfläckar o blodfläckar från vitt med perfeeekt resultat! Brukar köra våra Ektorp överdrag i maskin med vanish nån gång i året. Blir tippelitopp! : )

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   19 februari, 2016 at 14:09

   Jag dränkte överdraget i Vanish innan jag tvättade det, men det bet inte på den här fläcken tyvärr. Hade nog också trott det skulle ta bort det, men kanske det berodde på att det var mycket fett i (smör och kokosolja).

 • Reply
  agge
  10 maj, 2016 at 00:21

  Behandla med flytande galltvål, gnugga in ordentligt o låt verka ett tag innan du kör i tvätten.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.