Glasstårta med daim och lemon curd

DSC 5020

 

Kitty ville att jag skulle dela med mig av receptet på glasstårtan som syntes i förra inlägget. Jag hade egentligen tänkt baka key lime pie eftersom jag var riktigt sugen på något syrligt, men jag fick det här receptet av en kollega dagarna före påsk och tyckte tårtan lät så god att jag ville testa den istället.

Jag tyckte den var supergod – i alla fall daimfyllningen och toppingen. Bottnen är gjord på mandelmassa och den kommer jag kanske byta ut till en vanlig digestive-botten när jag gör den nästa gång. Men gillar man mandelmassa funkar absolut den här versionen också.

 

BOTTEN

300 g mandelmassa
3 ägg
2 msk kakao

Riv mandelmassan och vispa i äggen och kakaon med elvisp. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter och jämna till ytan. Grädda i ca 25 min i 175 grader varm ugn. Låt svalna.

 

FYLLNING

3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt, starkt kaffe
1 äggvita
2 dubbeldaim

Vispa grädden och ställ in i kylen. Vispa äggulorna och sockret till ett luftigt skum. Tillsätt vaniljsocker och kaffe. Vispa äggvitan i en skild skål. Hacka daimen grovt. Vänd ner grädden i äggulorna och tillsätt sedan äggvitan och den hackade daimen. Häll fyllningen ovanpå den avsvalnade bottnen, täck med folie och ställ i frys minst 2 h. Köp färdig lemon curd på burk och lägg på ett lager på den frysta glasstårtan. Frys tårtan igen och ta fram den ca 20 min innan servering.

 

 

DSC 5023

 

 

Enligt receptet ska man göra egen lemon curd, men jag älskar verkligen butiksvarianten och tycker inte alls att mina hemgjorda varianter blivit lika goda. Så den här gången använde jag den garanterat goda lemon curden från Mackays. Enklare och snabbare blir det förstås också med lite fusk. Det räcker med en burk om man inte tycker lika mycket om lemon curd som jag. Själv använde jag nog lite mera än 1,5 burk, men då blev det ett ganska tjockt lager också.

 

Om jag minns rätt så kommer receptet från tidningen Hembakat, så all creds till dem för receptet. Hoppas

0 gillar
Mat & bak Recept

Du Kanske Också Gillar

4 Kommentarer

 • Reply
  Kitty
  31 mars, 2016 at 23:14

  Tack för receptet! 🙂
  Tänkte faktiskt handla hem lemoncurd idag, men det var helt tomt på hyllan! Visste att jag har citroner hemma, så homemade får det bli.
  /Kitty

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   1 april, 2016 at 08:25

   Ok, hoppas du hittar nåt bra recept på hemlagad lemon curd! 🙂

 • Reply
  Michelle
  1 april, 2016 at 09:34

  Men åh vad gott det ser ut! Älskar lemon curd paj så måste nog testa på den här tårtan. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   1 april, 2016 at 10:53

   Ja, det ska du absolut göra! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.