Inför Eurovision

Musik – det har jag nog inte bloggat om tidigare tror jag. Passar ju inte så bra in på en nischad inredningsblogg, men är man hemma med bruten fot så får man göra lite undantag tycker jag. Jag har nämligen haft all tid i världen att gotta ner mig i alla Eurovisions-bidrag nu när jag ligger hemma med foten i paket. 

De som känner mig vet att ESC är en av årets viktigaste höjdpunkter för mig. Det är faktiskt en av de få gånger jag överhuvudtaget slår på tv:n. Melodifestivalen, ESC och Så mycket bättre. Det är ungefär de tre program jag kollat på de senaste fem åren. Så nu när det snart är dags för årets största tv-händelse tänkte jag att ett ESC-inlägg får slinka igenom, så slipper mina FB-vänner läsa det. Jag är annars en sån som som skriver eurovisionsstatusar, ni vet.

Om inte annat så blir det åtminstone kul att kika tillbaka och kolla hur många rätt jag hade. Jag listar mina topp 10 favoriter utan inbördes ordning, men på slutet får ni veta vilka tre låtar jag tror slåss om topplaceringarna.

 

 

Frankrike

“Juu-uuu-uuu!” Härligt glad och medryckande låt som man bara måste nynna med i. Stilmässigt en väldigt o-fransk låt. Sjungs på en mix av engelska och franska. Och det funkar ovanligt bra med språkblandningen här. Jag är absolut inget fan av att blanda flera språk i en låt, men här märker jag knappt att han växlar mellan språken. Är helt säker på att Amir är med bland topp 5.

 

 

Australien

Dramatisk ballad med en melodi som sätter sig på hjärnan. Otroligt proffsig sångerska med fantastisk röst. Balladernas ballad i år. Älskar allt med den här låten!

 

 

Ungern

Är lite osäker på den här, främst i verserna, men refrängen gillar jag. Hans röst är extremt hes, nästan på gränsen till störande, men i refrängen funkar det bra. Här finns det både ljusstavar och megatrummor, men jag tror inte det räcker för en placering bland topp 5.

 

 

Kroatien

Ännu en vacker ballad, men den hamnar ändå snäppet under Australiens i min värld. Vacker och speciell röst och lite vemodig känsla. Tveksamt om jag kommer lyssna på efter ESC är över, men omöjligt är det inte. 

 

 

San Marino

Det här är den galnaste låten av mina topp 10. Linn skickade ett gäng “jag skrattar så jag gråter”-emojisar när jag bad henne lyssna på den. Men jo, jag är allvarlig. Jag avskyr egentligen låtar med 70-tals discostuk. Men en Leonard Cohen-kopia iklädd hatt kombinerat med sköna discotoner verkar funka för mig. Den kan mycket väl hamna på sista plats. Men jag kommer spela den ändå.

 

 

Ryssland

Favorittippade Ryssland som såå gärna vill vinna i år. Det märks att de studerat fjolårets vinnare Måns, men ett sånt copycat-koncept brukar ju sällan vara lyckat. Låten är helt ok. Den kommer nog bli en radiohit och mycket möjligt slåss den också om topplaceringen i finalen. Men jag vill personligen inte att den ska vinna, den känns för perfekt och utstuderad för det. Ifjol var min absoluta favorit Rysslands Polina Gagarina, men i år får nog inte Ryssland min röst. Trots det finns låten med på min lista eftersom jag vet att jag kommer vrida upp volymen när jag hör den i bilen i sommar.

 

 

Österrike

De första 30 sekunderna av låten suckade jag och avfärdade det som tuggummipop för 10-åringar. Men sen kunde jag inte låta bli att gilla det! Den gladaste låten i startfältet. Rosa, blommigt och sött hela vägen igenom. Låten sjungs på franska. Av Österrike. Så det var kanske lite oväntat. Men det franska språket gör bara låten ännu gulligare. Påminner om både Vanessa Paradis och Sandra Kim (som för övrigt är en av mina favoritvinnare genom alla år). Frågan är om det funkar år 2016. Eller så är det precis det som funkar. Hos oss är vi redan flera som går och nynnar på den här.

 

 

Israel

Den här är en stark konkurrent till Australien om titeln “vackraste ballad”. Så fint, så fint. Lugnt i början och mäktigt mot slutet. Får lite julkänsla av den här låten av någon anledning. 

 

 

Italien

Ännu en ballad. Kanske den sämsta av de jag har med på min lista, fast egentligen handlar det bara om hur många gånger man hört den. Den kräver några lyssningar innan den sätter sig. Allt låter ju vackert på italienska, så språket lyfter definitivt den här låten. Hon byter till engelska mot slutet av låten, vilket är helt onödigt. Den hade funkat ännu bättre om den var på italienska rakt igenom. Beslöt mig för att jag måste börja läsa italienska igen nu. Älskar det språket! 

 

 

Island

Knappast någon vinnarlåt, men jag gillar tempot och drivet i låten. Snygg video också! Det här är en uptempolåt som lyckas låta annorlunda och unik. Låter inte som en vanlig poplåt á la 2016, men inte alls omodern heller.

 

 

Sverige

Och så sparade jag det bästa till sist. När jag hörde Frans och “If I were sorry” första gången sa jag att han vinner hela tävlingen, inte bara den svenska. Ännu för några dagar sedan var jag helt säker på att han kammar hem vinsten, men efter att ha lyssnat en hel del på de andra låtarna är jag kanske inte 100% säker längre. Men han sticker definitivt ut på ett positivt sätt med sin enkla, nedtonade show och sin tafatta gungande dansstil. Man kan inte låta bli att gilla honom. Och låten är 10 poäng! 

 

För en gångs skull var det faktiskt svårt att välja ut tio favoritlåtar. Svårt på det sättet att jag var tvungen att lämna bort flera som också är riktigt, riktigt bra, som till exempel Cypern, Azerbadjan, Bulgarien och Vitryssland. De nordiska länderna brukar oftast finnas med bland mina favoriter, men i år saknas Danmark, Norge och Finland på min lista.

 

Finlands låt är allt för omodern i mina öron, gillar inte alls soundet i den. Danmark är en rätt glad och trallvänlig låt som jag tyvärr glömmer bort så fort den är slut. Och Norges låt är jag faktiskt skitarg på! Den låter såå lovande i versen, men refrängen är ett totalt antiklimax när man mitt i allt byter till ett långsammare tempo. Så skumt, funkar inte alls. Två låtar in en liksom. Inte bra.

 

Summa sumarum. Mina topp 3 låtar är…

Sverige, Australien och Frankrike

Just nu är jag nästan beredd att placera Frans på tredje plats och låta Australien och Frankrike göra upp om förstaplatsen. Men där blir det svårt, jag vet verkligen inte vem av dem jag hellre ser som vinnare… Och glada och söta Österrike måste ju hamna högt upp också! Men jag vågar inte riktigt tro att Europa inser ljuvligheten i den låten – fast jag hoppas! Däremot tror jag också att Ryssland är med i toppstriden, fast för mig får de gärna hamna lite längre ner på listan. Kanske 6:a.

 

Vem röstar ni på?

 

0 gillar
Allmänt

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Carolinahannamaria
  4 maj, 2016 at 19:34

  Jag älskar ESC och har såklart några favoriter i år också. Tre bästa måste jag nog säga är Australien, Sverige och Frankrike – precis som du tyckte 😉 Hoppas, HOPPAS att Australien kammar hem det!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   4 maj, 2016 at 19:38

   Nämen va kul att vi har exakt samma smak! Hoppas vi tippar rätt då! 🙂

 • Reply
  Maria
  5 maj, 2016 at 19:46

  Franrike, Australien, Italien och Sverige hör till mina favoriter i år 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   5 maj, 2016 at 20:57

   Du har bra smak 🙂

 • Reply
  Kugge
  5 maj, 2016 at 21:26

  Hurra! Det här är så mitt favoritämne och min favorithögtid!! Ska riktigt snart blogga om mina favoriter, men tycker det är så svårt att välja i år. Men kul, kul! Snart börjar det!!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   5 maj, 2016 at 21:39

   Jaa, kul med en annan nörd! Jag är ännu mer insnöad än vanligt på låtarna i år, lyssnar på dem hela tiden. 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.