Den hållbara trenden

Som ni kanske har märkt så dyker det väldigt sällan upp bilder från mitt eget hem numera. Det beror på att det inte händer något nytt i inredningsväg hos oss. Jag har inte köpt några nya prylar på länge, om man bortser från sovrumsrenoveringen då. De senaste åren har jag nästan alltid gått ut tomhänt när jag besökt en inredningsaffär. Kanske inget man kunde tro, men så är det faktiskt. Och det beror inte på att prylarna inte tilltalar mig, utan främst på att jag verkligen inte behöver något mer. Inga fler vaser, kuddar eller ljuslyktor.

 

Tidigare var det här inget hinder för mig. Då kunde jag glatt köpa en snygg ljusstake bara för att den var just snygg. Inte för att jag behövde den eller för att den skulle fylla ett tomrum någonstans i vårt hem. Snarare blev det så att jag fick vandra runt i hela huset med ljusstaken för att hitta en ledig plats att placera den på. Nu köper jag aldrig något om jag inte vet exakt var det ska placeras. De inköp jag gör är väl genomtänkta och välplanerade. Och jag låter det ta tid. Ska jag ha något så letar jag ofta väldigt länge innan jag hittar det jag verkligen vill ha. Jag har helt slutat med impulsköp när det gäller inredning och prylar till hemmet.

 

 

hallbar inredning1

 

 

Det här kan ju på ett sätt vara lite halvjobbigt, speciellt för en som är otroligt intresserad av trender och nya produktlanseringar. Nyheter dyker upp varje vecka i webbshoparna och inredningstrenderna ändras flera gånger per år. Men jag tycker faktiskt det går bra att ha den passionen och det intresset jag har för trender och nyheter, utan att för den skull behöva köpa en massa nytt och hoppa på alla trender som dyker upp. Ofta känner jag mig faktiskt “klar” med en trend eller en pryl när jag har bloggat om den, hur konstigt det än kan låta. Jag får på något sätt utlopp för mitt inredningsintresse här på bloggen istället för att behöva omsätta varje trend i mitt eget hem.

 

Jag tror inte jag är ensam om att känna så här. Det är en sak som jag diskuterat med många av mina inredningsälskande vänner och nästan alla upplever samma sak. Många säger att de känner sig “mättade” på prylar och nya saker och det stämmer bra in på mig också. På något sätt tror jag också att det hänger ihop med den rådande “trenden” som genomsyrar hela inredningsvärlden just nu. Eller trend ska man inte kalla det, för jag hoppas det är ett bestående fenomen. Nämligen att vi börjar vandra mer och mer från slit-och-släng-inredning till mera hållbar inredning. Om jag skulle välja ut ett ord som beskriver inredningsåret 2016 så skulle det definitivt vara ordet “hållbar”.

 

 

hallbart

 

 

Vad handlar då egentligen “hållbar inredning” om?

 

Ekomaterial och miljövänlighet förstås. Det är säkert det första man tänker på när man hör “hållbar inredning”. Men jag skulle säga att en minst lika viktig aspekt handlar om att noggrant fundera genom sina inköp på förhand. Att välja med omsorg. Att konsumera på ett genomtänkt sätt. Det har jag blivit oerhört bra på om jag får säga det själv. Jag som varit en impulsmänniska har blivit en mera medveten shoppare. Hållbarhet handlar också om att återgå lite till det sätt som vi handlade möbler på tidigare. Nämligen att man drömmer om en möbel i flera år, man sparar pengar och man köper till slut den hett eftertraktade möbeln. Precis som jag gjorde med vår säng. Inte att man får ett infall en dag och åker till möbelbutiken nästa dag. Att vänta och längta är något vi kan behöva lite mera av i våra liv där vi annars är vana att få allt serverat så fort vi vill ha det.

 

Hållbar inredning handlar också om att köpa sådant man tror att man kommer vilja ha under en lång tid framöver. Det är väl kanske där jag tycker det blir lite svårt för mig personligen. Att veta vad jag vill ha om fem, tio eller femton år. Jag är, som bekant, ändå en relativt ombytlig person och att köpa en pryl eller möbel som jag är säker på att jag vill ha i tiotals år är ganska svårt. För jag påverkas fortfarande av trenderna. Men även här har det blivit lättare. Vårt hem har nästan inte ändrat skepnad alls på de senaste åren och det tar jag som ett tecken på att jag hittat en stil jag gillar och trivs med. Vi har faktiskt inte ens bytt soffkuddar på två år och det kan jag lova är ett rekord!

 

Det betyder inte att jag kommer att sluta intressera mig för trender. Absolut inte! Men jag känner inte samma behov längre av att ha den hetaste trendprylen eller den nyaste väggfärgen i mitt hem. Förnyelse är verkligen jätteroligt, det tycker jag fortfarande. Jag gillar att ha projekt på gång och senast idag sa jag att jag gärna skulle bygga hus igen bara för att få inreda något från scratch. Eller kanske renovera en lägenhet. Bara för att den där förvandlingsprocessen är så otroligt rolig. Så visst kommer jag att få infall när jag vill förnya här hemma också. Minst två gånger per år brukar jag vilja dra igång något större projekt, som att måla om en vägg eller två. Jag försöker i första hand alltid att förnya det jag redan har. Möblera om eller flytta möbler till andra rum. Måla om småprylar. Eller kanske till och med byta ut soffkuddarna. Sen nån gång när jag faktist hittar några som känns ännu bättre än de jag redan har… 

 

Bilder från Sandbergs Trendrapport 2016 med fokus på hållbarhet.

0 gillar
Hållbarhet Trender

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  Sandra Neuman
  10 juni, 2016 at 00:51

  Bra tajmat! Jag skrev precis ett inlägg om vår inredning och historierna bakom detaljerna. Där snackar vi hållbar inredning! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   10 juni, 2016 at 08:07

   Kul! Ska kolla in det 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.