Grovsalt mot ogräs

För några år sedan lade vi nytt grus på gården och fixade kantstenar mellan gräsmattan och stenarna. Nu har tyvärr ogräset spridit sig och vi har fullt med småbjörkar bland stenarna. Man kan säkert ägna några dagar åt att gå runt och dra upp dem, men jag vill gärna ha en enklare och snabbare lösning. Hur får jag bort detta?

 

 

SAM 0242wq

 

 

Minns att någon har rekommenderat grovsalt mot ogräs. Men funkar det verkligen? Någon som testat? Hur ska man göra? Hur tjockt lager ska man lägga? Behöver det göras fler än en gång? Hur snabbt kan man vänta sig resultat? Har ni testat den här metoden så får ni mer än gärna berätta om det är värt att testa eller om man borde satsa på någon annan metod. Och vilken metod i så fall? Kemikalie- och giftfritt måste det vara.

 

 

grovsalt

 

Edit: Om ni vill veta hur det gick med ogräsbekämpningen kan ni klicka er vidare till inlägg nr 2.

1 gillar
Trädgård & natur

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  Anci Jylhä
  15 juni, 2016 at 20:00

  Kokande vatten, även i kombination med salt. Men då behöver ogräset krattad bort dagen efter. Gärna så att rötterna kommer med.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   15 juni, 2016 at 20:13

   Har också läst om kokande vatten, men det lät så jobbigt då vi har en jättestor grusplan. Det blir många kastruller vatten som ska kokas upp och bäras ut då…men kanske värt att testas. Vet du om det funkar med hett vatten ur kran eller måste det vara kokhett vatten?

 • Reply
  Malin S
  15 juni, 2016 at 20:27

  Grovsalt skall nog fungera bra sålänge du inte har lutning mot gräsmattan. För när det regnar och det smälter så rinner det ju lite. Kan ju bli lite fult om gräset dör i kanten. Jag skulle testa med grovsalt i kokande vatten så löses det ju upp direkt 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   15 juni, 2016 at 20:29

   Bra tips att lägga saltet direkt i vattnet! På några ställen lutar det lite mot gräsmattan, men på de flesta ställen är lutningen helt rätt för att det inte ska rinna in på gräset.

 • Reply
  Anita
  15 juni, 2016 at 20:30

  Vi tar gasflaskan från grillen och sätter på ett munstycke för gasbrännare "ogräsbrännare". Sen så sveper vi långsamt med brännaren över ogräset. Växten skall värmas, inte brännas. Efter ett par dagar så är det bara att sopa ihop de torkade resterna.
  Men var försiktig ev. brandrisk

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   15 juni, 2016 at 20:54

   Låter ju riktigt smart och enkelt! Det får vi testa om saltet inte funkar! Tack för tipset! 🙂

 • Reply
  Iakttagare
  17 juni, 2016 at 11:14

  Vi har antagligen en olycklig marklutning mot en prydnadsgran och jättepoppel. I samband med saltbehandling av uppfarten till huset lade granen av helt senare på hösten/vintern och poppeln tappade blad mitt i sommaren 2015. Nu ser poppeln ganska ok ut, granen nerhuggen!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   17 juni, 2016 at 13:58

   Oj då! Låter som att saltet är ganska effektivt då. Tror inte vi har några växter i närheten som kunde utsättas för saltet i misstag, men det är nog säkert skäl att vara försiktig ändå.

 • Reply
  Barbro
  17 juni, 2016 at 14:17

  Ättika fungerar också rätt bra,behöver upprepas några gånger. Finns ogräsättika att köpa i varuhus o blomgårdar. Det luktar ättika en tid.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   17 juni, 2016 at 14:33

   Tack för tipset! 🙂

 • Reply
  Ika
  27 juni, 2016 at 14:11

  Var kan man köpa en sådan stor säck med salt?

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   27 juni, 2016 at 14:36

   Vi köpte från Ostrocenter i Korsnäs, men tror det ska finnas på Agrimarket också.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.