Stockholm i mitt hjärta

Om några dagar åker vi iväg på semester till Stockholm. Eller vi inleder resan med två dagar på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, som jag hört så mycket positivt om. Ska bli jättekul att se stället! Sedan åker vi upp till Stockholm där vi kommer att bo en vecka i en lägenhet som vi hyrt via Airbnb. Ifjol somras spenderade vi fyra nätter i Stockholm och det var alldeles för kort tyckte vi, så i år förlängde vi besöket lite. 

Barnen har inte talat om något annat än Stockholm sedan vi var där senast, så det var ingen tvekan om att vi skulle åka dit igen i sommar. Stockholm är en av mina absoluta favoritstäder och jag åker mycket hellre dit än till södern, i alla fall sommartid. 

Ifjol köpte vi Stockholms-kortet och bockade av massor av sevärdheter som ingick där. En del saker kommer vi förstås att köra en repis på i år, som till exempel Skansen och Gröna Lund. Men i övrigt är vårt program ännu ganska öppet, så kom jättegärna med era bästa Stockholms-tips. Vad ska man göra, se och äta när man rör sig i Stockholm med två barn på 5 och 9 år? Tipsa om muséer, lekparker, restauranger, butiker, stränder, sevärdheter, vackra platser – ja, vad som helst som vi inte får missa under resan! Eftersom vi har bil behöver det nödvändigtvis inte ligga inne i centrala Stockholm heller.

 

Men först en tillbakablick på vad vi gjorde under fjolårets resa. Kanske någon av er får lite idéer av mina tips också!

 

 

Barnens allsång på Skansen

Skansen kommer vi definitivt att besöka i år igen. Så mysigt och gemytligt. Jag kan rekommendera att besöka stället en söndag när “Barnens Allsång på Skansen” ordnas.

 

SAM 8742

 

 

Allsången börjar kl 14 och håller på en timme. Passar bra att äta lunch på Skansen Terrassen innan, den ligger precis bredvid scenen och har en bra barnmeny till vettiga priser. Allsången leds av Ayla Kabaca som barnen säkert känner igen från Bolibompa. Tobbe Trollkarl dyker också upp varje söndag och visar några trick.

 

 

SAM 8750

 

 

I fjol prickade vi in Lisa Ajax och i år har vi tajmat in vår resa så att Agnes ska få se sina favoriter Dollystyle. I fjol var det ingen större trängsel vid scenen, så jag hoppas det är lika smidigt i år. 

 

  

SAM 8753

 

 

Vi besökte också Skansen-akvariet i fjol men det skippar vi antagligen i år. Är du där första gången rekommenderar jag däremot ett besök där, men två år i rad känns onödigt eftersom man måste betala separat inträde dit.

 

 

SAM 8726

SAM 8699

 

 

Gröna Lund

Personligen skulle jag mer än gärna skippa Grönan, men det förslaget lär nog tyvärr röstas ned av de andra. Svindyrt, packat med folk, långa köer och illamåendeframkallande åkturer. What´s not to like, hehe?

 

SAM 8928

 

 

Nä okej, så farligt är det väl inte, jag kan genomlida en dag där eftersom jag främst hänger med Edvin i de mindre karusellerna. Anders och Agnes älskar alla fartfyllda grejer och nu börjar Agnes vara så pass lång att hon får åka i de flesta, vilket resulterar i att de sköter sitt och vi sköter vårt.

 

 

 

SAM 8955PicMonkey Collage4SAM 3

 

 

 

Naturhistoriska riksmuséet

Här finns djur, växter, stenar, fossiler, människor, dinosaurier och en massa annat skoj att upptäcka.

 

SAM 8839

SAM 8844

SAM 8850

 

 

Naturhistoriska riksmuséet är ett mastodontmuseum med många olika rum att ströva runt i. Där kan man studera allt från minsta lilla sten till största dinosaurieskelett. Pekskärmarna där man kan läsa mera om de olika föremålen uppskattades speciellt av Edvin som gillar att pilla på plattor 🙂 Räkna med 3-4 h om du vill hinna se allt, ännu längre om du ska läsa varje infotavla och kolla på plattorna.

 

 

PicMonkey Collage

SAM 8886

 

 

 

Tom Tits Experiment

Tom Tits Experiment är ett vetenskapsmuseum som ligger i Södertälje. Tom Tit var en fiktiv figur som gjorde olika naturvetenskapliga experiment i den franska tidningen l’Illustration och i flera böcker som kom ut i slutet av 1800-talet.

 

 SAM 9030

PicMonkey Collage1

 

 

Här ligger fokus alltså på att upptäcka, experimentera och förstå hur saker och ting hänger ihop – något som åtminstone våra barn älskar! Och jag med! Om jag får välja så åker jag hellre hit än till ett muséum där man bara går runt och tittar i olika montrar. På Tom Tits webbida står att “De flesta som kommer till oss är barnfamiljer. Men vad som händer hos oss efter en liten stund är att alla i familjen tar fram barnet i sig. Det är svårt att inte vara nyfiken och testa och leka.” Och jag håller definitivt med! Vi balanserade, vi lekte med sand, vi tillverkade små robotar och vi testade stormfläkten ute i parken. Och mycket, mycket mer.

 

 

SAM 9037

 

 

Edvin var 4,5 år när vi var här och det funkade hur bra som helst. Han kunde delta i de flesta experiment utan problem. Rekommenderar absolut ett besök här! Stället består av fyra våningar + en utomhuspark, så räkna med minst 3-4 h här. Det finns även en matsal med stor lunchbuffé inklusive plättar med sylt och grädde.

 

 

SAM 9007

 

 

 

Skärgården

Sommaren 2002 jobbade jag och Anders i Stockholm. Jag jobbade på Strömma, som är ett av de bolag som bedriver skärgårdstrafik i Stockholm. De ordnar både kortare 1-2 timmars turer inne i Stockholms stad och längre heldagsturer till olika öar i skärgården. Jag jobbade som trafikledare, vilket betydde att jag var ansvarig för biljettförsäljningen och båtfärderna som avgick från Nybroplan och stadshuset. Oftast var jag stationerad just i det här lilla huset vid Nybroplan mittemot Dramaten.

 

SAM 8670

 

 

I jobbet ingick att känna till alla destinationer för att kunna hjälpa kunderna så bra som möjligt, så det blev många båtturer i “skolningssyfte” för mig som inte alls kände till Stockholms skärgård innan. Därför är en båttur ett absolut måste för mig när jag besöker Stockholm – det är nostalgi på hög nivå att åka med någon av Strömmas karaktäristiska ångfartyg eller med de platta Delfin-båtarna.

 

 SAM 8666

 

 

Ifjol tog vi bara den 1 h långa “Djurgården runt“-turen eftersom jag inte visste om barnen skulle ha tålamod med någon längre tur. De älskade det och talar fortfarande om att de vill åka med den där Markoolio-båten igen. Markoolio var nämligen en av guiderna på båten – dvs. inspelad guidning som man lyssnar på via hörlurar där man kan välja språk. Vill man inte höra Hasse Alfredsons historiska guidning, så kan man alltså svänga över till Markoolios kanal. Rekommenderas även för vuxna 🙂 På Strömmas båtturer betalar barn 6-15 år halva priset och barn 0-5 åker gratis.

 

 

PicMonkey Collage5

 

 

I år tänkte vi kanske satsa på en lite längre tur, det beror lite på väder och vad annat vi planerar in under resan. Helst skulle jag vilja åka till min favoritö Sandhamn eller kanske till Grinda som är en populär ö för sol och bad dit många stockholmare åker över dagen. Eller så blir det bara den längre turen inne i stan, “Under Stockholms broar“, som enligt mig är en mycket finare tur än “Djurgården runt”. Så ja, båtturer – korta som långa – är ett hett tips från mig. Vill man ta den kortast möjliga så åker man bara ut till Fjäderholmarna och strövar runt på ön några timmar innan man åker tillbaka in till stan. Det hann vi inte med i fjol, så det är ett måste i år. Där finns några restauranger, bland annat Fjäderholmarnas krog, där vi firade min pappas 60-årsdag. Det finns också hantverksbutiker, hemlagad glass, ett bryggeri och en chokladfabrik på ön. Nytt för i år är att E-Type har öppnat en vikingainspirerad restaurang. Vanligtvis ordnas också sommarteater där, men det verkar inte finnas någon sådan under den tid vi är där.

 

 

SAM 8665

 

 

Fjärilshuset

“Njut av känslan att vandra bland fritt flygande fjärilar i stora tropiska växthus. Bland vattenfall och prunkande växtlighet upptäcker du naturens under. Om du har tur får du se när en fjäril kläcks och breder ut sina vingar för första gången.” Så står det på Fjärilshusets webbsida.

 

 

huyset

 

 

Tropiska växthus med fin växtlighet – ja. Men fjärilar i massor – nja. Jag vet inte om jag hade för höga förväntningar på att få se en massa färgglada, ovanliga fjärilar eller om fjärilarna kanske hade vilodag just den dagen, men jag blev lite besviken. Visst såg vi några enstaka fjärilar, men de var små och inte alls speciella. Däremot såg vi fiskar, fåglar och hajar. Här finns nämligen också ett av Nordens största hajakvarium och det var ju coolt. I den 30 meter långa tanken simmar färgglada fiskar tillsammans med stora och små revhajar. Barnen älskade det här stället, men jag var som sagt lite besviken på fjärilarna. 

 

 

PicMonkey Collage6

 

 

Vasamuseet

Vasamuseet besökte jag senast år 2002, så det var kul att se det igen. Mäktigt och imponerande, men kanske inget ställe man besöker årligen. Missa inte den tecknade barnfilmen om Vasagrisen som på ett spännande sätt berättar historien om skeppet ur en liten gris perspektiv.

 

DSC 8737

 

 

 

Fjällgatan

Fjällgatan var första anhalten för oss när vi hade kört av Viking Line-färjan tidigt på morgonen. Rekommenderas verkligen! Den morgonen var det mulet och blåsigt, så utsikten var ganska gråtrist. Men väl värt en kvart av vår tid ändå. 

 

DSC 8722w2

fjallgatan2

 

 

 

Urban Deli

Efter Fjällgatan gav vi oss in till stan för att söka ett frukostställe. Men inget hade öppnat, klockan var före 7 en lördagmorgon. Vi körde runt en stund och hamnade sedan på Södermalm och Urban Deli. Av alla matställen vi besökte var det nog det här som barnen gillade mest. 

 

SAM 8658

PicMonkey Collage7

SAM 8644PicMonkey Collagef

 

Frukosten var m-a-g-i-s-k (som Frukostflickorna skulle uttrycka det)! Barnen fick varm choklad toppad med vispgrädde och man fick komponera sin egen favoritsmörgås. Som namnet Urban Deli antyder är det inte bara ett café, utan även en delikatessbutik och jag botaniserade länge bland de välfyllda hyllorna. Vi kommer definitivt att gå hit igen i sommar.

 

När jag en gång är inne på mat kan jag avrunda med några sådana tips. Kungshallen vid Hötorget känner de flesta säkert till. När ska vi få något liknande till Vasa? Älskar att gå här och fundera om man vill ha asiatiskt, mexikanskt, sushi eller hamburgare. Iband vill man ju bara ha snabbmat, men sällan vill alla i familjen ha samma sorts mat. Det är ju den stora fördelen med Kungshallen, att alla får välja precis sin favorit. Den här gången blev det någon form av texmex för mig. Och Edvin fick något med mycket smält ost. Och när man har ätit klart kilar man såklart in till Granit som ligger i kvarteret bredvid.

 

mat

 

 

På tal om sushi – känner ni till Sushirullen? Det är en typ av sushi-on-the-go. Jag köpte min rulle på väg till tunnelbanan och mumsade på den medan jag gick. Hur smart är inte det?

 

 

sushi

 

 

Är det något jag älskar i matväg – utöver sushi – så är det glass. Och är det något jag älskar liiite mer så är det yoghurtglass med valfri mängd topping. Som man får på Honeycomb till exempel. Finns bland annat på Gröna Lund. I Gallerian mitt inne i stan finns Frozen Yogurt Factory, det funkar lika bra. När det är semester får man äta minst en sån här bägare per dag. 

 

 

glass

 

 

Som ni ser hann vi med en hel del ifjol, men slottet och Fotografiska museet som låg högt på min lista missade vi då, så dem försöker vi bocka av i år istället. Men vad annat ska vi hitta på? Tipsa, tipsa, tipsa! Gärna matställen och caféer som är värda ett besök. Ifjol åt vi mest där vi råkade befinna oss när hungern slog till, men i år kommer vi säkert att hinna planera in restaurangbesök på ett helt annat sätt.

 

 

0 gillar
Semester Stockholm

Du Kanske Också Gillar

26 Kommentarer

 • Reply
  HeidiA
  12 juli, 2016 at 20:50

  Mulle Meckparken i Järvastaden (Solna) var mycket omtyckt av våra pojkar, men de är lite yngre än era barn. Det passade bra att ha med egen picknick dit. Trevlig resa!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 juli, 2016 at 21:14

   Tack för tipset! Ska googla det 😀

 • Reply
  Charlotta Palander
  12 juli, 2016 at 21:27

  Älskar också Stockholm! Vi ska åka dit i augusti igen men blir bara för några timmar denna gång. Vi tänkte besöka tekniska museet denna gång. http://www.tekniskamuseet.se/
  Finns också ett ganska fint spårvägsmuseum på Söder om man är intresserad av sånt. http://sparvagsmuseet.sl.se/
  På Kulturhuset vid Sergels torg har vi också varit några gånger. Finns mycket utställningar där ofta och så har vi iallafall fått god mat där.
  Ha en fin resa!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   12 juli, 2016 at 22:21

   Just det, tekniska muséet! Det måste vi nog spana in. På Kulturhuset har jag sett att de ordnar saker för barnen, men vi har aldrig varit dit.

 • Reply
  Cindy
  13 juli, 2016 at 02:37

  Jag var också till fjärilshuset, även jag rätt missnöjd över "fjärilsmängden" man betalade för… Ifall ni har tid att köra en bit lönar det sig att köra ut till Mariefred och Gripsholms slott! Supermysigt.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 10:05

   Va "skönt" att höra att det inte bara var jag som reagerade över fjärilarna, haha! 🙂
   Ja, Mariefred och Gripsholm besökte jag när jag jobbade där eftersom det går båtturer dit också, så det kunde vara ett bra utflyktsmål en dag!

 • Reply
  Cindy
  13 juli, 2016 at 02:38

  (och räksallad med avokado och matvete vid kulturhuset. Sååå gott!)

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 10:06

   Mmm, låter jättegott! 🙂

 • Reply
  Camilla
  13 juli, 2016 at 08:17

  Jag rekommenderar också ett besök på Junibacken. Alldeles underbart ställe för barnen och även för vuxna. Men var beredd på mycket människor under högsäsong. Astrids underbara sagotåg, Villervillekulla, butiken, restaurangen… De har mycket trevlig personal också. Min dotter jobbar där i sommar, fråga efter Michelle och hälsa från mamma 😉

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 10:07

   Junibacken har vi funderat på, men tänkte att vi kanske har fyllt Astrid Lindgren-kvoten då efter två dagar i Vimmerby. Men vi får se! Vi kommer ju säkert att röra oss där i närheten så kanske vi sticker oss in där ändå 🙂

 • Reply
  Anette
  13 juli, 2016 at 09:31

  Tack för inlägget! Fina tips.

 • Reply
  Johanna
  13 juli, 2016 at 10:26

  Medelhavsmuseet med mumierna var omtyckt hos oss. De har en särskild audio-tour för barn där barnen får hörlurar och egen guide där de i utställningen kan själv söka knappar där berättaren sedan berättar vidare på historien om hur man hade det i Egypten. Jättekul och centralt beläget.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 10:31

   Aha, det muséet har jag inte hört talas om förr. Ska kolla in det! Tack för tipset! 🙂

 • Reply
  Sophie
  13 juli, 2016 at 10:44

  Du har nog listat mina favoriter, men tipsar ändå om Turekällberget i Södertälje
  http://www.sodertalje.se/torekallberget
  Och om ni vill göra en utfärd och gillar kakor och gamla slott så är "kakslottet" värt ett besök
  http://www.taxingeslott.se
  Missa inte heller Cajsa Warg butiken.
  http://www.cajsawarg.se/butikerna/

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 10:57

   Tack! Vilka fina tips! 🙂

 • Reply
  Linda
  13 juli, 2016 at 12:16

  Även vi är på väg till Stockholm i tre dar om några veckor! Fick lite nya tips där av dig! Tack! Zetas trädgård vid kungens kurva besöker vi alltid när vi har tid. Massor av växter och trädgårdsprylar och intresserar inte det så är deras cafe värt ett besök. God lunch och massor av gott till kaffet, i en härlig miljö!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 12:23

   Ja, det stället har man ju hört mycket positivt om! Får kanske bli en lunch där nån dag 🙂

 • Reply
  Annika
  13 juli, 2016 at 21:07

  Tack för Stockholmstipsen Anna-Lena? Vi far imårån och har samma resplan som ni, lite kortare sthlmsvistelse dock.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 21:17

   Va kul! Då får du tipsa om ni gör nåt som inte fanns med på min lista! 🙂 Ha en bra resa!

   • Reply
    Annika
    13 juli, 2016 at 21:46

    Tackar. Hör av mig om vi snubblar över nån pärla av misstag ?Junibacken nämnde väl ngn redan men det storgillade vi då vi var dit för en par år sedan! Alla tre ? Det är ju å andra sidan inget man behöver göra just på sommaren så sku spara det till en annan årstid/resa. Framförallt då ni ska till ALV nu också. Trevlig resa åt er med!

    • Reply
     Anna-Lena Nyfors-Norrgård
     13 juli, 2016 at 21:47

     Jo, Junibacken hade varit självskrivet om vi inte skulle ha åkt till ALV, men just i år känns det kanske som om vi får en tillräcklig dos Astrid i alla fall 😀

 • Reply
  Malena
  13 juli, 2016 at 21:35

  Stockholm är ju härligt på sommarn 🙂
  En del turistsaker har man hunnit med under sina år här:
  http://malenaochshanghai.blogspot.se/2015/11/stockholm-att-gora-enligt-tripadvisor.html

  Och här är lite andra tips:
  http://malenaochshanghai.blogspot.se/search/label/Stockholm%20och%20turist

  Annat jag kan rekommendera:
  – "Blå Lagunen" på Ekerö (och kanske ta en sväng via Drottningholm på vägen)
  – Paradiset (egentligen ekologisk matbutik, men har restaurang också) på Södermalm
  – promenad längs vattnet från Tantolunden till Skanstull. Och spana in dom små kolonilotterna i Tantolunden också!
  – Långholmen, badplats och klippor. Tror det finns mat på Fängelset
  – tekniska museet
  -Koh Phangan på söder, lite överprisat kanske, men inredningen kompenserar…
  – Ramblas, god tapas
  – Organico på söder
  – Tolv Stockholm, finns massvis med aktiviteter och restauranger under ett tak…
  – och massor med mera mattips här: http://thatsup.se/stockholm/guide/guiden-till-stockholms-bästa-sushi/

  Hoppas ni får en bra resa!!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 juli, 2016 at 21:46

   Tusen, tusen tack för den listan! Ska kolla in dina inlägg också! Kram! 🙂

 • Reply
  Danielas Dagbok
  22 juli, 2016 at 15:03

  vilket härligt inlägg, stockholm är också en av mina favoritstäder!

 • Reply
  Hellan
  29 juli, 2016 at 14:27

  Tack för tipset om Urban Deli! Åkte till Stockholm från Åbo för nån vecka sedan och deras frukostbuffe var verkligen super 🙂 Dessutom hade de en takterrass också, tipstips!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   30 juli, 2016 at 12:16

   Kul att du gillade! Vi hann tyvärr inte med Urban Deli den här gången, vilket grämer mig lite nu… 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.