Ny bok: Mickes fisk

Inlägget är ett samarbete med HSS Media

 

De flesta förknippar säkert HSS Media med dagstidningar och nyheter, men vi har faktiskt en hel del annat på gång också. Ett av projekten som några av mina kollegor jobbat med under de senaste månaderna är en kokbok – Mickes fisk – som släpptes i början av veckan!

 

  

DSC 7683w24w

 

 

Anna Granér som bloggar om mat här på Sevendays har fungerat som projektledare, vår fotograf Linus Lindholm har fotat de magiskt vackra bilderna och vår journalist Linda Forth har skrivit texterna i boken. Ålänningen Michael Björklund – bokens huvudperson – är säkert ett känt namn för de flesta av er. Boken inleds med orden “Som jag har längtat efter att få göra en kokbok om fisk.” Och det märks verkligen att fiske är en passion för honom.

  

 

DSC 7977ww

 

 

Boken är inte bara en kokbok, den innehåller mycket mer än bara recept. Den platsar faktiskt lika bra på vardagsrumsbordet som en bok att plocka upp och bläddra några sidor i. Recepten varvas nämligen med historier om intressanta personer som jobbar med fisk eller annars på något sätt har en fiskerelaterad historia att berätta.

 

 

DSC 7803w2

 

 

Vi får till exempel läsa om då Micke tävlar mot Molpe-fiskaren Ulf Granqvist i vem som filear fisk snabbast. Fiskhandlaren Tom Blom testar att röka böckling på åländskt vis. Ett helt bilduppslag med rökugnar från olika delar av Österbotten och ett kapitel om Nordens största kaviarodling som finns i Savolax. Så kallad “skräpfisk” som till exempel flundra och mört får också en hel del uppmärksamhet i boken. Varför inte testa en skräpfiskburgare? Här hittar du receptet på den.

 

  

DSC 7814w

mickesfisk2

 

 

Jag är själv en stor fiskfantast och majoriteten av de gånger vi äter lunch på stan väljer jag fisk. Vi äter också rätt mycket fisk hemma – vi har som tur två fiskälskande barn. Edvins absoluta favoriträtt är lax i ugn med gräddfilssås och potatis, det har det varit ända sedan han var riktigt liten, så det blir rätt mycket lax hos oss. Jag är ganska bra på att freestyla vardagsmat och följer sällan recept då, men ska jag tillreda någon ny rätt eller testa en ny fisksort vill jag absolut följa noggranna instruktioner. Och jag behöver verkligen mera inspiration och variation på fiskrätter utöver den traditionella ugnslaxen och fisksoppan.

 

 

DSC 7991w

  

 

Efter att ha bläddrat i Mickes fisk blir jag definitivt sugen på att prova något nytt. Fiskwallenbergare till exempel. Eller fish and chips, som är ungefär detsamma som fiskpinnar, men garanterat hundra gånger godare och nyttigare än de som finns i frysdisken. Eller plåtbröd med fisk. Vi åt Mickes plåtbröd (pizza) i somras och det var ärligt talat den godaste pizzan jag ätit i hela mitt liv. Tänk om man kunde laga den hemma….ja, nu kanske man kan, för receptet på plåtbröd finns i boken.

 

 SAM 1898w2

 

 

I somras åt jag också inkokt lax på Skansen och det var så otroligt gott! Det är en rätt som är superenkel att göra, men som jag ändå aldrig kommit mig för att tillreda här hemma. Så det kommer nog att vara det första receptet jag testar ur boken, även om det kanske främst kan räknas som en sommarrätt. Men att återuppleva sommarminnen på hösten kan ju bara inte bli fel!

 

  

DSC 8075w2

 

 

I boken finns också inslag där Micke delar med sig av sin bästa tips och trick. Bland annat hur man filear fisk och vilket fiskedrag man ska välja för att gäddan ska hugga. Hur man röker fisk själv. Olika konserveringsmetoder för fisk. En genomgång av olika tillagningssätt. Och mycket annat.

 

  

DSC 7924w

 

 

Ja, ni förstår säkert. Det är en mångsidig bok med recept, konkreta tips och intressanta historier för den som hellre föredrar det. Den innehåller kort sagt något för alla – hur klyschigt det än låter.

 

  SAM 1915w

  

 

Vill du också ha ett exemplar av boken?

Du kan köpa boken direkt via webben eller på Vasabladets, ÖT:s eller Sydins kontor. Boken kostar 37 euro, men som prenumerant på någon av våra tidningar får du 10 % rabatt. Boken finns också i en finsk version. Här kan du bläddra i några sidor ur boken.

0 gillar
Mat & bak Recept Samarbete Vasabladet

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

  • Reply
    Kitty
    23 september, 2016 at 20:11

    Låter toppen! Den boken kunde man ha. 🙂
    /Kitty

    • Reply
      Anna-Lena Nyfors-Norrgård
      24 september, 2016 at 10:47

      Rekommenderas verkligen!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.