Hur många lampor ska man ha?

Lampor är ett av mina absoluta favoritelement när det gäller inredning. Förutom att de förstås har en mycket viktig funktion i ett rum så är en lampa också en snygg detalj i ett rum. Eftersom jag älskar lampor har vi många olika typer i de flesta rum. Belysning är det lättaste knepet för att skapa ett mysigt hem om du frågar mig. Men jag har märkt att det inte är helt ovanligt att man i ett stort vardagsrum ofta har taklampan tänd hela tiden i brist på annan belysning och det är det mest omysiga jag kan tänka mig. Därför tänkte jag skriva lite om det här med behovet av olika typer av belysning.

 

 DSC 8162w

 

 

Man brukar säga att alla rum ska ha tre olika typer av belysning: allmän belysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Allmänbelysningen är oftast rummets taklampa. En sådan behövs i alla rum, men ska endast vara tänd när man behöver ett starkt ljus, till exempel när man ska städa.

Arbetsbelysning kan även kallas funktionsbelysning och det är alltså en lampa som placeras där man ska arbeta med något som kräver bra ljus, till exempel vid köksbänken, vid skrivbordet, eller i soffan där du ska läsa eller sticka. Och sist – men absolut inte mindre viktigt – den mysiga stämningsbelysningen. Den är speciellt viktig nu till hösten och vintern. Har du ett mörkt hörn i rummet? Då rekommenderar jag absolut att du placerar en lampa med mjukt och diskret ljus där.

 

 

DSC 8176w

 

 

Hur många lampor ska man då ha? I ett stort vardagsrum brukar man rekommendera minst sju olika ljuskällor, i ett mindre rum kan det räcka med fem. Sommartid behövs förstås färre, men vintertid är det här en regel som jag tycker stämmer ganska bra. Försök tänka att varje hörn i rummet ska lysas upp på något sätt. Tänk kreativt, det behöver inte alltid vara en traditionell bordslampa. Den vikbara skärmen som syns på bilden nedan fungerar som en lampa hos oss genom att vi har lyst upp den nerifrån med en spot, så den ger ett mysigt och behagligt sken genom hålmönstret.

 

 

DSC 8182w2

 

 

Jag räknade till åtta ljuskällor i vårt vardagsrum plus spottarna i taket. Under den mörkaste årstiden plockar vi ännu in några ljusslingor och lyktor med belysning, så då är vi uppe i tio ljuskällor. Förutom spottarna har vi också en stor, rund taklampa i svart tyg. Den är främst en inredningsdetalj – på feng shui-språk så bryter den rummets energiflöde som annars skulle “rusa”. Förstås används den som lampa också, men där har vi en väldigt svag glödlampa så jag räknar den mera till mysbelysning än till allmänbelysning. I vårt fall är det spottarna som tänds när vi ska städa eller behöver ha riktigt ljust.

 

 

DSC 8168w

 

 

Om vi kikar vidare på nästa rum, matsalen som är betydligt mindre än vardagsrummet, så kan jag konstatera att vi har åtta olika ljuskällor även där. Två taklampor, fyra fönsterlampor och två bordslampor på hörnborden. Plus två golvlyktor som jag lägger ljusslingor i på vintern. Alla lampor behöver som sagt inte vara tända samtidigt, men det ska finnas möjlighet till variation.

 

 

DSC 8192w

 

Hur funkar det då i mindre sovrum? Lyckas man få in fem eller sju lampor i ett sådant? I nästa inlägg tänkte jag visa hur vi gjort i Agnes rum.

2 gillar
Hemma hos oss Lampor & ljus Matsal Vardagsrum

Du Kanske Också Gillar

10 Kommentarer

 • Reply
  Sandra Neuman
  9 oktober, 2016 at 22:18

  Mysbelysning är ack så viktigt! I vårt vardagsrum har vi inte så många armaturer på det viset nu sedan vi tagit in en ljusslinga med tio "glödlampor" som sträcker sig över hela taket och ger ett behagligt sken. Nu vet jag inte hur det räknas med den, men det är ju 10 ljuskällor plus 2 fönsterlampor som vi har 😉 Arbetsbelysning -check! Allmänbelysning -check! Huhhu tänk vad vi klarade oss bra 😀

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   9 oktober, 2016 at 22:23

   Låter bra tycker jag! 🙂

 • Reply
  hej
  9 oktober, 2016 at 23:31

  Vilket otroligt fint hem ni har! Önskar jag hade lika bra öga för inredningen, själv kämpar jag o flyttar runt på saker många gånger innan jag hittar "rätta platsen". Jag skulle så gärna vilja få vårt hem mysigare! Men jag vet inte riktigt hur, kanske det här med lampor skulle borda ändras då. För tillfället har vi endast 2 lampor i vardagsrummet, en i taket ovanför middagsbordet och en liten lampa som står på en byrå. Den fungerar som mysbelysning. Har du fler tips på att mysa till hemmet så skriv gärna om det! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   10 oktober, 2016 at 08:20

   Tack för din fina kommentar! Jag ska fundera på ett "mysinlägg" så kan jag samla några tips där! 🙂

 • Reply
  Pernilla
  10 oktober, 2016 at 07:39

  Jag tycker det är svårt att få till det. Endera bländar det eller så blir det skuggor som stör mm.
  Jag har en fin lampa i glas jag gärna skulle ha framme men det fungerar inte enligt takfästet. I vardagsrummet är det helt åt sogs. Tips på vad man gör då??

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   10 oktober, 2016 at 08:23

   Hmm, kan det vara så att skuggor uppstår om rummet är ojämnt belyst, dvs att du har en lampa i två av hörnen, men de övriga två är mörka. Försök att sprida ut lamporna så att hela rummet blir upplyst, då borde de värsta skuggorna försvinna. Ett annat tips är att variera med både fönsterlampor, bordslampor och golvlampor. Då blir det en snygg helhet som känns harmonisk.

   Bländande lampor är en sak som jag inte gillar heller. De senaste åren har det varit pop med nakna glödlampor eller andra glaslampor där man lätt blir bländad. Då rekommenderar jag en dimmer om det är möjligt. Annars finns det frostade glödlampor eller andra speciallampor som inte lyser rakt i ögonen.

 • Reply
  Julia Holmqvist
  10 oktober, 2016 at 08:09

  Haha oj nej, i Sunnanvik har vi ingen taklampa (tror uttaget är sönder) utan bara en rad med små spottar som lyser på en stenvägg, och en ljusslinga runt en växt. Inte konstigt att man knappt ser då man äter eller ska byta kanal på tv:n..

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   10 oktober, 2016 at 10:15

   Iväg på lampshopping med dig nu! 🙂 Finns ju så många fina så jag kunde ha ännu fler i varje rum! 😀

 • Reply
  Mamma Britta
  10 oktober, 2016 at 22:44

  I vårt kombinerade vardags-matrum finns 13 ljuspunkter och en ljusslinga med 20 bollar. Alla lyser inte alltid samtidigt.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   10 oktober, 2016 at 22:48

   Jag har lärt mig av dig 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.