Gläntar på juldörren

Jag har ihärdigt ignorerat alla julrelaterade mejl och tänkt att jag absolut inte öppnar dem före tidigast i november. När vi var på Ikea på höstlovet höll man på att plocka fram julsakerna. De var dock övertäckta med skynken och vi fick inte köpa något eftersom stylingen av julbutiken inte var helt klar ännu. “Vi öppnar om några timmar eller senast imorgon” sa de när jag frågade.

Först blev jag lite irriterad över att vi hade så dålig tajming att vi missade julavdelningen med några få timmar, men sen konstaterade jag att det kanske var lika bra. Hade det varit öppet hade jag antagligen hittat några (onödiga) småprylar att köpa. Vi hade förstås kunnat fara dit dagen efter, men jag kände inte riktigt att det var nödvändigt heller. Jag har ju ändå två lådor fulla med julpynt där hemma.

 

 

IKEA VINTER 2016 tejp 

 

Ibland funderar jag på mängden julpynt som dyker upp i butikerna varje år. Vem köper det? Har inte alla de där två-tre lådorna fulla med pynt redan? För mig är julen förknippad med mycket traditioner och det gäller även pyntet. I mina lådor finns julsaker som jag hade som barn och de prylarna vill mina barn gärna ha nu. I övrigt satsar vi mest på att skapa julstämning med en massa ljusslingor, stjärnor, levande ljus och kvistar från naturen. Sånt som står sig från år till år. Och så julgranen förstås. Jag tycker inte det behövs så mycket mera pynt än det.

Ändå är butikerna fulla med glitter, tomtar och annat krimskrams. Visst kan jag blir frestad att köpa någon liten julpryl varje år och går ljusstaken sönder vill man förstås köpa en ny, men det mesta vi har är ändå sådant som hänger med från år till år. Gissar att det är så för de flesta. Därför kändes det inte heller speciellt viktigt att få shoppa loss bland Ikeas julprylar i år.

Men med det sagt tycker jag ändå vi kan kika lite på hur deras julkollektion ser ut. Det här är ju sist och slutligen ändå en ytlig inredningsblogg 😉 Och så får jag åtminstone se vad jag missade!

 

 

beigejul

 

 

På tal om traditioner – Ikeas julkollektion är inspirerad av svensk allmoge från slutet av 1800-talet. Känns väldigt klassiskt “juligt” jämfört med det geometriska och moderna julpynt som vi sett mycket av de senaste åren.

 

 

JUL3

 

 

Man ser ganska tydligt att kollektionen består av två olika delar – en som går i rött och vitt och en som går i svart och beige. Personligen gillar jag färgskalan beige och svart mest, även om rött, vitt och grönt förstås alltid funkar och känns mysigt och hemtrevligt på julen.

 

 

 

ikea jul2016

 

 

I kollektionen framhävs det enkla och naturliga med hjälp av material som garn, ull, läder, linne, filt och trä. Men ganska vågad och icke-julig färgskala på en del bilder.

 

IKEA VINTER 2016 dekorationer miljo

 

 

Traditionella mönster och motiv pryder allt från dekorationer, presentpapper och textilier till matporslin och bakformar.

 

 

jul2

 

 

“Stråla” heter säsongsbelysningen som i år bjuder på många nyheter, bland annat julstjärnor i naturmaterial, en ljuskrona i gråbetsad furu och stora golvljusstakar.

 

  

IKEA VINTER 2016 vardagsrum

 

 

Det bästa med julbilderna är att man kan få inspiration till nya dukningsidéer eller tips på hur man kan pynta på lite nytänkande sätt. Exempelvis kan man släpa in några överdrivet stora lärkträdsgrenar eller hänga två julstjärnor ovanför matbordet. Och amaryllisen slänger man nonchalant på en köksstol. Till exempel.

 

  

IKEA JUL 2016 MOCKELBY bord2

 

 

Men det enkla är oftast det vackraste. 

 

 

IKEA STRALA takkrona gra

 

 

Jag valde ut mest av de svart-beige bilderna till det här inlägget, men vill ni se hela kollektionen kan ni klicka här. Julen kommer till finska Ikea lite senare än i Sverige eftersom Ikea nyligen har firat sin 20-åriga födelsedag här med pompa och ståt.

 

 

IKEA VINTER 2016 kollektion svart vit natur

 

Foto: IKEA

0 gillar
Ikea Jul Julen 2016

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.