I kryddhyllan

Igår kväll förberedde jag dagens lunchådor och fast klockan var efter nio på kvällen fick jag ett ryck och började städa vår kryddlåda. Den såg inte ut så här innan jag började kan jag säga…

 

 

DSC 9291

 

 

Jag slängde en hel del kryddor som hade passerat bäst före-datum. En massa underliga kryddor som jag köpt till något specifikt recept och som sedan har lämnats orörda i två år. Brukar det vara så för er också? Jag har mina fem-tio favoritkryddor som jag använder ofta, till exempel kan jag inte klara mig utan:

 • salt & svartpeppar (of course)
 • citronpeppar (främst tilll ugnslaxen)
 • lök- & dillblandning (blandas i gräddfil och serveras till ugnslaxen)
 • kanel (har alltid lite kanel i när jag kokar morgonkaffe till min kaffedrink)
 • tacokrydda

 

Vet att jag tipsat om den här en gång tidigare också, men det tål att upprepas – kryddblandningen med lök & dill från Exotic Garden är en av mina absoluta favoriter. Innehåller bara lök, dill, örter och salt. Blanda några teskedar i en burk gräddfil, så blir det en jättegod sås till laxen. Enda minuset är att den säljs i plastpåsar som inte kan stängas, så det var en av anledningarna till att vår kryddhylla såg ut som den gjorde innan städningen igår… Jag brukar lösa det genom att hälla påsens innehåll i en gammal kryddburk, så slipper man oroa sig för att hela innehållet ska hamna på lådans botten, men nu råkade jag ha flera öppnade påsar.

 

 

kryddor3

 

 

Jag använder också Renée Voltaires lantbuljong, som är glutenfri och supergod. Tacokryddan och grillkryddan från KZ Clean Eating passade jag på att bunkra upp med när vi var i Umeå. Innehåller inget socker, glutamat eller stärkelse. De använder jag när jag inte orkar göra min egen tacokrydda, som annars är en favorit också.

Det var mina tips, men som ni ser gapar lådan ganska tom nu efter storstädningen. Kunde vara kul att testa några nya kryddor, så nu får ni tipsa mig!

Vilka är dina mest använda kryddor som du inte klarar dig utan?

 

0 gillar
Kök Mat & bak

Du Kanske Också Gillar

23 Kommentarer

 • Reply
  Joanna
  7 november, 2016 at 17:26

  Torkad thaichili (flingor), kanel, svart- och vitpeppar, soya (om det får räknas hit?), rödcurry pasta.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 november, 2016 at 17:38

   Tack för tipsen! Ja, soya älskar jag också! 🙂

 • Reply
  Sevendays.fi/lagombackan
  7 november, 2016 at 18:52

  Santa Marias eko-Oregano (smakar så mycket mer än andra torkade)<3 Och persilja, dill och gräslök som jag har i frysen. Annars är det nog baskryddorna curry, chili, svartpeppar, salt och vitpeppar som används mest.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 november, 2016 at 20:20

   Ja, varför har jag ingen curry!? Måste ha varit en av de jag slängde, det brukar jag nog alltid annars ha! 🙂 Tack för tipset om oreganon också, ska testa det!

 • Reply
  Henrietta
  7 november, 2016 at 20:13

  Vilken smart lösning i lådan! Ska komma ihåg det när jag fixar kryddhylla i min lägenhet! 😀

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 november, 2016 at 20:21

   Ja, riktigt praktiskt är det! 🙂 Finns många smarta insatser till lådorna nuförtiden.

 • Reply
  Mimmi
  7 november, 2016 at 22:48

  Pepparmix, herbamare, chilipulver, paprikapulver och kanel sku ja aldri klar mej utan i köket!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   7 november, 2016 at 23:00

   Paprika och chili ska jag nog köpa igen, det var sådana som jag slängde nu pga gammalt datum 🙂

 • Reply
  Niklas Münch
  8 november, 2016 at 10:23

  Hej, nu arbetar jag med ekologiska kryddor (Herbaria) så borde kunna ett bra tips. Gillar du citronpeppar så borde du prova vår andalimanpeppar som har en doft och smak av citron men den växer helt naturligt på Sumatra i Indonesien. Vi har även en salsa xocolatl som jag personligen använder till mexikanska kötträtter. Karibiens skatter är en tropisk blandning för fisk och kyckling. Gillar du vanlig svartpeppar borde du prova Tellicherrypeppar som är den finaste svartpepparn, fruktig och himla god på en stek.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 november, 2016 at 11:16

   Tusen tack för dina tips, helt nya sorter för mig! Ska kolla om de går att få tag på här i Finland.

 • Reply
  Nina
  8 november, 2016 at 11:40

  Svartpeppar och chiliblandning används i väldigt många såser hos oss.
  Aromat och vitpeppar nästan dagligen i potatismosen.
  Citronpeppar på fisk, sen används även gönsaksbuljong rätt ofta i soppor o sånt. Och salt förståss, fast inte så mycket som många andra.
  Sen fransk löksoppa vill jag slå ett slag för som krydda! Supergott i ex. köttbullar 🙂

  Och tack för motivationen, nu ska jag gå o städa bort alla onödiga kryddor 😀

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 november, 2016 at 13:32

   Ja, fransk löksoppa har jag faktiskt hört många som använder just i köttbullssmeten, fast jag har inte testat. Låter gott! Jag använder oftast "Mormors köttbullskrydda" från Exotic Garden + lantbuljongen i min köttbullssmet.

 • Reply
  Michaela
  8 november, 2016 at 14:14

  Exotic garden har en fiskkrydda som vi tycker är supergod på lax. Och på tal om löksoppa, jag brukar lägga i rostad lök i mina köttfärssmetar.. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 november, 2016 at 15:33

   Oj, rostad lök är Agnes favorit, så det borde jag testa nästa gång i smeten, det låter faktiskt jättegott! Måste kika efter Exotic gardens fiskkrydda också, den har jag inte testat.

   • Reply
    Michaela
    9 november, 2016 at 11:54

    Blev tvungen att kolla vad fiskkryddan hette då jag kom hem.. Den heter Lemondill.. Det finns, tror jag, en som heter fiskkrydda också..

    • Reply
     Anna-Lena Nyfors-Norrgård
     9 november, 2016 at 14:57

     Tack! Jag kollade Exotic garden-hyllan i butiken idag, men tog ingen eftersom jag hittade flera som kunde passa in på "fiskkrydda". Men nästa gång ska jag köpa den! 🙂

 • Reply
  Jenni nalaneps
  11 november, 2016 at 19:01

  Kul o annorlunda ämne ! Kan varmt rekomendera Indiskas (!) kryddor, deras kanel är så smakrik att jag inte kan använda nån annan mera. Derasdalt och pepparkvarnar e också toppen, samma sak där såå mycket smakrikare ! 🙂 utöver de vanliga så har vi en hel del kryddblandningar från kenya för specifika rätter 🙂 o med en man som är kock så ska oftast olika saker testas. Mangocurryn e jätte god och piripiri pepparmixen, säljs iaf på prisma. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 november, 2016 at 10:48

   Oj, har Indiska kryddor!? Det vet jag faktiskt inte om jag lagt märke till någon gång. Måste kolla in dem! Mangocurry låter också jättegott!

 • Reply
  Jessica
  12 november, 2016 at 17:19

  I vilken affär i Vasa hittar man Exotic Gardens kryddor? Här i södra Finland har jag inte stött på dom men hittade dom av en händelse i Närpes då jag var där på besök. Då köpte jag deras italiensk salladskrydda,en jättegod blandning i alla sorters salladsdressingar. Den kryddan är även jättegod att krydda vitkål med som man sen lägger olja o rödvinsvinäger på,blir lite pizzasallad av det.
  En annan favorit är Herbamare o så baskryddorna som salt o peppar förstås. Santa Marias LimePeppar är jättegod till kyckling tycker jag.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   13 november, 2016 at 10:50

   Exotic Gardens kryddor finns i min närbutik, dvs. Stens i Sundom. Vet inte om jag sett dem på något annat ställe. Men man kan till och med beställa dem via Exotic gardens webbsida tror jag!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.