Trendigt 2017?

I fjol spådde Pinterest hur år 2016 skulle se ut inredningsmässigt. Vill ni blicka tillbaka så kan ni kika på min sammanfattning i det här inlägget. Jag vet inte hur mycket av det som sedan visade sig vara sanning, men det är alltid kul med sådana här försök att sia in i framtiden.

I år har de förstås gjort likadant och jag har tagit en titt på listan. Där finns sådant som känns nytänkande och fräscht, men även en del som känns lite gammalt och föråldrat, så jag köper nog inte den här listan rakt av. Men en hel del sanning finns det säkert där eftersom listan baseras på antalet repins och likes samt input från bloggare och förutsägelser från Pinterests egen personal. Pinterest sägs vara den kanal där man lättast kan snappa upp trender som är på uppgång, just genom att följa med vad som pinnas mest. Så här kommer en titt på vad som anses vara up-and-coming nästa år!

 

Blått är det nya svarta

Blått har ju hängt med ett tag redan och nu förutspår Pinterest att det tar ännu ett kliv uppåt i hierarkin – förbi svart. Njae, jag tror inte riktigt på det, inte bland den stora massan i alla fall. Visst kommer vi se ett och annat mörkblått kök i de allra trendigaste hemmen, men överlag tror jag blått kommer hålla sin position ungefär på samma nivå som tidigare år. En snygg accentfärg på kuddar och porslin och kanske till och med en mörkblå sovrumsvägg för den som är riktigt modig. Men jag har svårt att tro att mörkblåa kök skulle bli någon större trend hos oss där man hellre väljer något säkert kort som vitt eller svart (även om jag måste säga att det var oerhört snyggt just på den här bilden).

 

4e014d705837d7c0aae5f47ba7e58dc7

 

 

Koppar är det nya guldet

Nä, nu håller jag faktiskt inte alls med. Kopparns år var väl 2015, sedan kom mässingen och guldet och tog över år 2016. Nu ser jag nog snarare en övergång till krom och silver, lite 80-talsstuk. En tydlig fingervisning på att något börjar vara ute är när du kan köpa prylarna i vilken matbutik som helst och dit tycker jag kopparn har kommit nu. I alla fall i Norden, kan ju vara att resten av världen inte hoppade på koppartåget för några år sedan. Och gillar man koppar ska man förstås köra på det oavsett om det är trendigt eller inte. Varma metaller behöver vi verkligen i våra hem för att mjuka upp dem lite, då spelar det inte så stor roll om det är guld, koppar eller mässing.

 

copper

 

Eco-chic 

Det blir viktigare och viktigare för varje år som går och ekotänket har verkligen fått ett stadigt fäste även inom inredningsbranschen. Många stora profiler har lyft upp den här frågan, vilket har bidragit till att även den stora massan kanske börjat tänka över sin konsumtion lite mera än tidigare. Återanvändning och återbruk är nyckelord. DIY och homemade likaså. Äkta och originellt ska det vara år 2017.

 

tra

 

 

Farmhouse-style

“Farmhouse style is the new shabby chic” skriver Pinterest. Den här bilden ger åtminstone mig ganska mycket flashbacks till år 2011, så jag har lite svårt att förstå att det är en het trend nu igen, men farmhouse-relaterade pins har tydligen ökat med 40 % den senaste tiden. Lite mera rustikt och mindre romantiskt än shabby chic-stilen. Själv gillar jag den brunbeige färgskalan i den här stilen, men jag skulle plocka bort ungefär hälften av alla prylar ovanför soffan.

 

def3a1f5997134d42652f8395c00b892

 

 

Marmor på väggen

Precis som med kopparn hade jag trott att vi skulle lämna marmorn bakom oss nu, men nej. Nu ska den tydligen upp på väggen i form av tapeter. Hmm, är mycket tveksam till om detta kommer slå igenom stort, det känns som om marmorm varit med för länge redan. Vill man ha marmor i sitt hem kanske jag istället skulle rekommendera att man satsar på något mindre föremål, som ett skärbräde eller en ljusstake, som är lätt att byta ut när marmorkärleken mattas av. Visserligen är det väl inte så svårt att tapetsera om heller…

 

62eb092f22c4c60616f51dc067b589a2

 

 

Nattduksbord

“Bedside tables are the new bookshelf.” Antalet nattduksbordsrelaterade pins har ökat med 721 %. Okej. Det var lite otippat. Men jo, jag håller med om att ett nattduksbord är ett måste. Och jag har stränga krav på hur mitt nattduksbord ska se ut. Det får inte vara en avstjälpningsplats för diverse bråte. Där ska finnas en lampa och några få snygga och roingivande prylar, främst ljus. Dessutom ska det ha dold förvaring för böcker och annat man kan tänkas behöva på natten. Så här ser våra nattduksbord ut. Fyller mina krav helt perfekt.

 

DSC 3989w2

 

 

Akryl

Den här trenden gillar jag! Den känns fräsch och lite 80-talsflirtig. Och 80-talet tror jag mycket på i år, med genomskinliga glasbord, kromdetaljer och akrylplast. Akryldetaljer passar egentligen till vilken stil som helst. I ett modernt inrett hem har det sin självklara plats, men även om du inreder i farmhouse-stilen blir en akryldetalj ett snyggt stilbrott och sådana behövs för att skapa en intressant helhet.

 

acryl

 

 

Växter – både ute och inne

Trenden med växter har ju inte direkt avtagit under året som gått. Snarare har den väl blomstrat mer än någonsin – och det ser ut att fortsätta så även nästa år. Personligen hoppas jag att det här med växter inte bara är en “trend” – det vill säga att den snart är ute och bortglömd. Jag tror faktiskt inte det heller. Jag tror att de flesta har insett att växter och grönska behövs i våra hem. Blir spännande att se vilken växt som blir 2017 års “must have”.

 

7d13a63546bd5ad2c3c21712bc36e870

 

 

Utomhus ska man förstås också ha växter, även fast man bor trångt och saknar trädgård. Kreativa idéer för växter har fått ett stort uppsving på Pinterest. Använd väggarna om du har lite utrymme, till exempel på balkongen. Suckulenter är lättskötta och vackra och passar den som inte har speciellt gröna fingrar.

 

 

plants

 

 

Mat: Tacos och sous vide

På matfronten är det två saker som lyfts fram. Här känner jag ju att vi finländare har varit föregångare länge, åtminstone när det gäller den ena trenden – nämligen fredagstacon (även om det verkar heta Taco Tuesday ute i stora världen). I höstas körde vi tacofriday nästan varje helg och bjöd hem vänner på en avslappnad middag utan prestationskrav. Personligen är jag väldigt “anti” invecklade och tidskrävande middagsbjudningar som tar två dagar att planera och en dag att utföra, så jag skippar den biten helt. Istället har vi bjudit på tacos och tortillas som alla gillar och glass eller en chokladkaka till kaffet. Har varit väldigt uppskattat av alla! Bild från en av våra tacokvällar. Trångt runt bordet och alla får plocka precis vad de själva vill på sin tortilla – kan det bli bättre än så?

 

taco

 

Den andra mattrenden är kanske lite mera sofistikerad och går under det franska namnet sous vide, som är en metod för att tillaga mat. Termen betyder “i vakuum” och det innebär att man tillagar maten i en ångugn eller en vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse som sedan placeras i ett vattenbad. Köttet lär blir perfekt tillagat varje gång. Låter ju faktiskt rätt enkelt…

 

sous

 

 

 

Barnrum med skogstema

Mysiga barnrum med skogsinfluenser trendar just nu på Pinterest. Mycket trädetaljer, kanske rent av en äkta kvist modell större. Eller en enklare variant i form av en väggdekal. Tapeter med träd eller skogsmotiv funkar lika bra. Och myskojan i form av ett indiantält är ingen nyhet, men hänger fortfarande med.

 

452d3f899affff81e1f5161fb36db616

 

Hygge

Vi avslutar med den allra hetaste trenden just nu – hygge. Det här danska ordet har säkert inte ungått någon. Det har skrivits böcker om fenomenet och hela världen verkar ha fått hygge-feber. Ordet i sig kan främst översättas med “mys”, men det kan användas i ganska varierande situationer. Poängen med hela hygge-fenomenet är i alla fall att skapa en familjär, mysig och avslappnad samvaro. Då spelar det mindre roll var det sker – hemma framför brasan, på ett mysigt och ombonat café eller på en picnic i en park.

 

Altman TheYearofHyggetheDanishWayofGettingCozy 4 690

 

 

När det gäller mitt eget hem och inredningen där har “mysigt och ombonat” varit mina ledord ända sedan start, så jag tycker det är lite lustigt att det har blossat upp som en trend. Vem vill inte ha mysigt och ombonat liksom? För mig är det ingen trend, det är ett måste. Men om det nu är en trend, så är det definitivt en bra sådan – i dagens hårda samhällsklimat behöver alla lite mera “hygge” i sitt liv!

 

ae7e780c151f2105e5b616361b63dd4a

 

 

Avslutningsvis kan jag konstatera att många av de tidigare punkterna även platsar in under begreppet “hygge” – gemensamma och avslappnade måltider med familj och vänner, farmhouse-style, återbruk, trädetaljer, DIY och växter. 

Pinterest lista innehåller förstås annat än inredning också, där finns till exempel mycket mode- och skönhetsrelaterat. Här kan ni se hela listan.

 

 

shutterstock 545821957w 

 

 

 

 

0 gillar
Trender Trender 2017

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Nilla Tankebubblor
  31 december, 2016 at 14:12

  Vilket bra inlägg!
  Ha en fin kväll.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   31 december, 2016 at 14:31

   Tack! Roligt att du gillade! Gott nytt år till dig!

 • Reply
  Alexandra Grahn
  31 december, 2016 at 16:51

  Va intressant! Gillar såna här inlägg 🙂 Gott nytt år!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   31 december, 2016 at 17:10

   Tack! Ha en fin nyårsafton!

 • Reply
  Silje Werner
  3 januari, 2017 at 15:46

  Så mycket fint! Int råkar du veta varifrån skrivbordet är?

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   3 januari, 2017 at 18:58

   Nej tyvärr, det vet jag inte. Ser ut som nåt av de danska märkena, så kolla dem. Bloomingville, Ferm Living t.ex.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.