En vecka med Sannan ruokakassi

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Sannan ruokakassi

 

Jag är väldigt positivt inställd till allt som förenklar min och min familjs vardag. Små saker som underlättar vardagspusslet när man är två heltidsarbetande vuxna med två barn som har många fritidsaktiviteter på kvällarna. Här kommer jag förstås osökt att tänka på matproblematiken. Ingen av oss är speciellt matintresserade (att äta gillar vi, men tillagningen skulle vi helst outsourca). Ibland har vi väldigt bråttom när vi kommer hem från jobbet, vissa kvällar har vi bara 45 minuter på oss tills barnen ska befinna sig på någon kvällsaktivitet.

 

Jag har länge sagt att jag skulle vara den första kunden om det gick att handla mat via nätet här i trakten. Men vad jag vet har ingen matbutik ännu vågat satsa på det konceptet. Däremot har Sannan ruokakassi äntligen lanserats här i Vasa-trakten, som ni kanske också läst på flera andra Sevendays-bloggar. Sannan ruokakassi är ännu mer än bara hemkörd mat – det är dessutom färdigkomponerade middagar och medföljande recept. Man slipper alltså både shoppingen och planeringen, vilket jag nästan tycker är de värsta delarna av hela matlagningsrumban. Och att komma på nya rätter – hur ofta händer det i en barnfamilj? Inte speciellt ofta hos oss i alla fall. Vi har våra vanliga, inkörda favoriträtter som vi vet går hem hos barnen och då blir det lätt att man varvar mellan dem.

 

 

DSC 2188

 

 

Jag ska erkänna att jag kanske var aningen skeptisk till konceptet först. Jag är ju ändå en sån som gillar att ha full kontroll på allt, inte minst på vad jag äter. Att låta någon annan planera veckans middagar kändes nästan lite skrämmande, men samtidigt spännande. Det jag såg mest fram emot var att få nya idéer och att använda sådana ingredienser jag vanligtvis inte använder.

 

 

DSC 2

 

 

Man beställer alltså sin matkasse via webben (här kan du se de olika alternativen man kan välja mellan). På torsdagen innan min matvecka fick jag ett mejl med alla recept, både på svenska och finska, samt en lista på vilka ingredienser man förutsätts ha hemma själv. På den listan fanns bland annat mjölk, ketchup, senap, olika kryddor och ägg. Sådant som de flesta nog alltid har hemma kan jag tänka mig. Jag fick komplettera med några kryddor eftersom den ena rätten innehöll både ingefära, spiskummin och koriander – kryddor vi väldigt sällan använder och därför inte hade hemma. Det var också den rätten jag var mest osäker på om barnen skulle gilla. 

 

 

sannan ruokakassi2

 

 

Redan på helgen innan matkassen skulle levereras berättade jag åt dem vad som var på gång och vi kikade på recepten tillsammans. De såg mest fram emot ugnskorven med mos förstås! Fredagen innan matkassen skulle levereras fick jag ett sms där det stod att maten skulle anlända mellan 16.03 och 17.03, så man får en ganska exakt tidangivelse. Det är förstås bra om man är hemma när maten anländer, men det är inget måste. Matkassarna lämnas på trappan om ingen är hemma och de klarar säkert av att stå ute en timme eller så, lite beroende på temperatur förstås. Vi kom hem 16.45 och hann precis hänga av oss jackorna när vi såg att bilen rullade in på gården. Jag var väldigt ivrig på att packa upp matvarorna, för trots att jag hade läst vad som skulle ingå i matkassen ville jag se vilka märken och vilken kvalitet det var på produkterna.

 

 

DSC 3

 

 

Jag hade förväntat mig produkter från den billigare ändan av sortimentet, men där hade jag helt fel. Korven var från mitt absoluta favoritmärke Björkens (0 % kolhydrater). Pastan har jag aldrig sett i någon butik förr, men jag har förstås googlat Rummo-pasta och nu vet jag att det är en äkta italiensk pasta som anses ha väldigt hög kvalitet. Samma med den italienska tomatsåsen från Mutti. Så ja, kvaliteten på råvarorna överträffade definitivt mina förväntningar.

 

 

Måndag

Jag hade läst igenom recepten redan helgen innan leverans och jag blev riktigt sugen på räkreceptet, så det fick bli måndagens middagsmat. Som ni kanske vet så försöker jag äta low carb, åtminstone på vardagarna. Vi gör alltid så att vi lagar samma mat åt alla i familjen, men jag lämnar oftast bort pastan, riset eller potatisen och ersätter med sallad, blomkål, broccoli, vitkål eller liknande. Det fungerade riktigt bra även den här veckan. Jag kunde äta det mesta och gjorde bara små modifieringar på min tallrik.

 

 

DSC 1872

 

 

På måndagen hade jag nästan varit benägen att fuska bara för att få smaka på Rummo-pastan, men eftersom min mage inte alls gillar mjöl så körde jag ändå med strimlad vitkål som jag fräste snabbt i pannan för att mjuka upp den lite. Räksåsen gillade alla i familjen! Fast vi alla åt stora portioner så räckte det också till en lunchlåda till dagen efter. Och pasta lämnade också kvar i förpackningen, jag kokade ungefär 2/3 av innehållet.

 

 

DSC 1879

 

 

Tisdag

En sak som underlättade vår planering ytterligare var att recepten är märkta med tidssymboler – under 20 min, över 30 min och över 45 min. Tack vare det var det enkelt att planera vilken rätt vi skulle tillreda vilken dag, beroende på hur vårt kvällsprogram såg ut och hur bråttom vi hade att bli klara med middagen. På tisdag har Edvin jumppa redan kl 17.15 och vi brukar komma hem ungefär 16.30, så det är snabba ryck som gäller. Jag förberedde middagen genom att koka potatisen och mosa den redan kvällen innan. Ugnskorven tillredde jag dock när vi kom hem och Edvin hann äta och bli klar i tid. Jag åt blomkålsmos till min korv och som tur var lämnade en lagom bit korv så jag kunde äta samma mat till lunch dagen efter.

 

 

DSC 1904

 

 

En liten rolig notering kring den här rätten är att den skulle serveras med skivad kålrabbi. När jag smakade den insåg jag att jag faktiskt aldrig i hela mitt liv ätit kålrabbi, vad jag kan minnas i alla fall. Så den grönsaken blev en trevlig överraskning för mig, för jag tyckte den var jättegod! Jag såg att Hanna också skrivit samma sak i sitt inlägg, så kanske kålrabbi inte är en grönsak folk köper så ofta. Det är precis det här jag gillar med matkassen – att man får upp ögonen för nya matvaror och rätter. Kan tänka mig att kålrabbi skulle passa perfekt när man gör en grönsaksbricka med dippsåser också, så det ska jag testa nästa helg.

 

 

Onsdag

På onsdag hade vi inget kvällsprogram att passa, men däremot har Agnes fotbollsträning redan kl 17 på torsdagar, vilket betyder att maten måste finnas klar i kylskåpet när vi kommer hem på torsdag. Därför passade det bra att tillreda veckans dubbelrätt på onsdag kväll. Den ska alltså räcka till två middagar. Nordafrikansk kycklinggryta med couscous, där vi skulle använda de där “konstiga” kryddorna.

DSC 2193

 

Den här rätten blev faktiskt min favorit från veckan som gick – jag gillade verkligen den här kryddningen. Grytan var väldigt smakrik, men absolut inte för stark. Den serverades med en klick gräddfil som mjukade upp smakerna lite. Och barnen då? Jo, de åt den utan problem och tyckte det var gott! Jag har redan hunnit testa det här receptet en gång till, så det kommer nog att bli en stående favorit hos oss.

 

 

DSC 2069

sas

 

 

I matkassen ingick väldigt mycket kyckling och vi tillredde alltså 4 paket á 300 gram till grytan, så det blev en ordentlig sats. Utöver två middagar räckte det även till en lunchlåda åt mig. Stort plus för att portionerna känns rejält tilltagna, varje dag lämnade det minst en portion extra hos oss.

 

 

DSC 2110

 

 

Lördag

På torsdag åt vi alltså resten av kycklinggrytan och det var otroligt skönt att inte behöva ägna maten en tanke i och med att vår tidtabell är väldigt tight på torsdagar. På fredag åt vi inte middag hemma, så den sista rätten åt vi istället som lunch på lördag. Frasiga kycklingnuggets med mangodipp.

 

 

DSC 2117

 

 

Jag har aldrig gjort egna kycklingnuggets tidigare och de gånger jag ätit nuggets på snabbmatsställen kan nog räknas på ena handens fingrar. Men att göra egna nuggets visade sig vara oerhört lätt och snabbt – och förstås mycket godare än de köpta! Bara att blanda ströbröd och sesamfrön i en tallrik och vispa upp ett ägg i en annan tallrik och panera kycklingbitarna. Sedan in i ugnen ca 15 minuter. 

 

 

DSC 2176

 

 

Den här rätten skulle egentligen serveras med ris, men eftersom vi hade couscous kvar och jag var mera sugen på det så fick det bli det istället. Mangodippen var verkligen pricken över i här, supergod! Passade perfekt som lördagslunch efter fotbollsträningarna.

 

 

DSC 2135

 

 

Summa sumarum – matkassekonceptet passade vår familj riktigt bra och jag ägnade betydligt mindre tankeverksamhet åt matplanering än en vanlig vecka. Stort plus för bra kvalitet på råvarorna och för rejäla portioner, familjekassen skulle funka bra även för en familj med tre barn. Och jag är jätteglad över att jag upptäckt kålrabbi och nya kryddkombinationer, så jag kan definitivt rekommendera matkassen till alla som vill få ny input till vardagsmaten. 

Sannan Ruokakassi har endast en finsk hemsida, men själva beställningsförfarandet är inte alls krångligt. Alla recept och övrig info får man på svenska. På deras webbsida kan du knappa in ditt postnummer för att se om de levererar till just din ort. Och gör de inte det så kan du gärna höra av dig till dem – det är nämligen på basen av kundernas efterfrågan de bestämmer vilka orter de ska expandera till.

 

Vill du testa också en matkasse? Familjekassen som vi fick hem kostar normalt 95 euro, men man betalar endast 79 euro vid första beställningen. Dessutom får du ytterligare 8 euros rabatt om du använder koden VÄLKOMMENHEM17 när du beställer.

 

Sannan Ruokakassi på Facebook
Sannan Ruokakassi på Instagram
asiakaspalvelu@sannanruokakassi.fi
tel. 075 325 2858

0 gillar
Mat & bak Samarbete Vardag

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.