Vackraste hemmet?

I går kväll råkade jag se i mitt FB-flöde att vinnaren i MTV:s tävling “Suomen kaunein koti” hade korats. Finlands vackraste hem alltså. Jag har inte följt med tävlingen (kollar som sagt inte på tv), men jag visste åtminstone att den existerade eftersom Vasabon Maiju var en av finalisterna. Maiju har jag stött på i diverse bloggsammanhang och hon har definitivt öga för inredning och stil. Läste på hennes instagram att hon kom på en mycket hedrande andra plats i tävlingen (stort grattis till det, Maiju!).

Jag blev så pass nyfiken på att se vem som norpade förstaplatsen, så jag kollade på finalavsnittet ikväll, som också innehöll en snabbsummering av samtliga tio finalister. Där fanns allt från stora, nybyggda hus vid vattnet och höghuslägenheter från 60-talet till gamla skolor och nedlagda tågstationer som byggts om till hem. Jag konstaterade att det inte fanns många likheter mellan finalisterna. Lite som i Eurovision Song Contest där ballader tävlar jämsides med hårdrockslåtar och europopdängor.

Lika svårt måste det vara att vaska fram “rätt” vinnare i en tävling som handlar om att utse vackraste hemmet. En helt omöjlig tävlingsgren egentligen. Vilken låt som är bäst eller vilket hem som är vackrast är helt och hållet baserat på personliga preferenser, inte som i skidåkning där den som är först i mål vinner. Antagligen därför som det alltid också uppstår rubriker som “fel låt vann” eller i det här fallet “fel hus vann”, som jag såg i kommentarsfältet på FB under artikeln där vinnaren presenterades.

 

 

Skarmavbild 2017 03 28 kl. 20.12.43

 

 

Vinnarhuset ligger i en alldeles underbar miljö vid vattnet och det kan kanske tyckas lite svårt (orättvist?) att omgivningen kring ett 60-talshöghus mitt i en stadskärna ska konkurrera med detta. För det är ju helheten som gör hemmet, inte bara inredningen och prylarna.

 

 

Skarmavbild 2017 03 28 kl. 20.11.57

 

 

“Det borde ordnas skilda tävlingar för olika typer av hus, så att alla tävlar på lika villkor” läste jag också bland kommentarerna. “En skild tävling för vackraste omgivningen, här var det miljön som gjorde att huset vann”. Ja, kanske det inte heller vore så dumt med skilda ESC för olika typer av låtar – en tävling för ballader och en för hårdrockslåtar. Det vore på nåt sätt ändå mera rättvist kan jag tycka också.

Lite roligt är det att sådana här tävlingar alltid rör upp så mycket känslor – här finns inget rätt eller fel, man kan inte bevisa vem som på riktigt är vinnaren – som i idrottsgrenar – utan det är en subjektiv bedömning. Själv är jag nog nästan benägen att säga att man inte kan tävla i inredning överhuvudtaget. Eller jo, man kan bevisligen göra det, men det som är fint för mig är absolut inte per automatik fint för dig. Och vem är det då som har “rätt” – du eller jag?

 

Vill ni också kika på finalavsnittet hittar ni det här.

 

Bilder: Skärmdumpar från finalavsnittet på MTV.

0 gillar
TV-program

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.