Ikea in the spotlight

De senaste två dagarna har Ikea Democratic Design Days pågått i Älmhult och jag har bombarderats med rapporter om alla slags nyheter. Allt från nya kollektioner och halvhemliga designsamarbeten till Ikeas intresse för rymden och ett spännande projekt med Apple kring augmented reality där man med hjälp av 3D-teknik ska kunna se hur möblerna ser ut i sitt eget hem. Det sistnämnda låter mycket intressant tycker jag.

 

Det rapporteras också om att Ikeas varor från 2018 kommer att kunna köpas på andra ställen än på Ikeas varuhus. Vem hade trott det? Men kanske ett nödvändigt drag för dem i dagens hårda konkurrens. Man har inte ännu gått ut med exakt var produkterna kommer att kunna köpas, men Amazon och Alibaba har nämnts i sammanhanget. Knappast några kanaler jag kommer använda mig av, men däremot har det också utlovats förbättringar Ikeas egen onlineförsäljning vilket jag efterfrågat länge. Man kan, som ni säkert vet, i dagens läge inte köpa alla produkter i Ikeas sortiment via deras webbshop, så där hoppas jag på en rejäl förbättring nu. Något som också irriterat mig är den höga frakten (faktiskt nu för bara några dagar sedan skulle jag beställa ett 25 euros hyllplan, men frakten skulle gå loss på 69 euro = idiotiskt). Så även där finns stora förbättringar att göra, speciellt med tanke på att frakten man brukar betala på Alibaba och liknande sajter ofta är extremt låg. Blir spännande att följa utvecklingen på den här fronten!

 

 

ikea

 

En annan nyhet som fångade mitt intresse är den som marknadsförs som Ikeas största innovation sedan deras platta paket lanserades. Det handlar om ett nytt slags monteringssystem – helt utan skruvar. Man ska kunna montera en PAX-garderob på bara tre minuter istället för 1,5 timme i nuläget. Förutom att man sparar tid vid montering finns det även andra fördelar, till exempel mindre miljöpåverkan. Med det nya monteringssystemet klickar man helt enkelt fast delarna i varandra. Produkterna kan lika enkelt monteras isär när man flyttar eller när de ska återvinnas. 

 

 

A MG 2578 2500x1666

 

Ikeas klassiska blå kasse fick ett ordentligt uppsving för ett tag sedan tack vare att modehuset Balenciaga sålde en “kopia” på den till ett pris på ca 2000 euro. Den historien vandrade runt internet i några dagar och var rätt humoristisk att följa med. Ikea försöker kanske rida lite på den vågen genom att lansera en silverglänsande variant av Frakta-kassen – tillverkad av återanvända chipspåsar. 

Det var lite av nyheterna från Democratic Design Days. Vill ni läsa mer hittar ni dem här

Pressbilder: Ikea Today

 

 

0 gillar
Ikea

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.