InVase till Aalto-vas

När jag fyllde 40 förra veckan innehöll ett av paketen den fina Alvar Aalto-vasen i färgen aavikko, som jag skrev om i det här inlägget. En mycket uppskattad present – tack så mycket för den! Två fina ljuslyktor fick jag också.

 

 

DSC 3390w

 

 

Om ni kikar lite närmare inuti vasen kanske ni ser något som skymtar där. 

 

 

DSC 3342w

 

 

Nämligen världens bästa uppfinning om ni frågar mig! InVase kallas den och ser ut så här. Den används som blomstöd för att sticka ner stjälkarna i och på det sättet bygga upp en snyggare bukett.

 

 

DSC 3285w

 

 

Två genomskinliga, platta mönsterskurna “brickor” i akrylplast – en mindre för bottnen och en större som kommer högre upp i vasen. Dessa monteras ihop med tre pinnar och placeras sedan i vasen. 

 

 

invase

 

 

Mycket enkelt och snabbt att bygga ihop. Sedan är det bara att lägga växtstödet i vasen och då ser det ut så här.

 

 

iittala invase

 

 

Sedan börjar det roliga – att sticka ner blommorna i hålen och försöka bygga upp en så snygg bukett som möjligt. Man känner sig som en riktig florist kan jag berätta. Och resultatet blir bara såå snyggt!

 

 

DSC 3377w

 

 

Jag fick upp ögonen för InVase via den här bloggen och jag blev så fascinerad att jag nog inte läste inlägget ända till slut innan jag började söka efter blomstödet på Iittalas webbsida. Man utgår ju liksom från att det är en Iittala-produkt. Efter ett tag gav jag upp sökandet och återvände till blogginlägget för att läsa om inköpsställen och där hittade jag en länk till en blombutik i Malmö, Blomsterpigan.

 

 

DSC 3364w

 

 

Det visade sig att blomstödet är deras egen produkt och Iittala är inte över huvud taget inblandade! Blombutiken drivs av Johanna Neckmar och det är hennes man David som designat och utvecklat InVase. Idén kom för 8 år sen när de deltog i en workshop med blommor i olika Aalto-vaser hos Iittala-butiken Malmö. Då tillverkade David en prototyp i ståltråd och senare kom idén att göra den i plexiglas istället. Just nu finns tre olika storlekar av InVase och man jobbar för att utveckla blomstödet för fler av Aalto-vaserna.

 

 

DSC 3390w2

 

 

InVase har blivit en succé sedan den lanserades – vilket verkligen inte är svårt att förstå! Nu kan man “klonga sin Aalto-vas” som Erik skrev. Han syftar förstås på Klong-vasen med ett liknande lock att sticka ner blommorna i (syns i det här blogginlägget). Aalto-vasen kräver ju rätt maffiga buketter för att fylla ut den, men nu är det betydligt enklare att få till en snygg bukett även med lite färre blommor. Här kan ni se fler bilder på buketter stylade med hjälp av InVase.

0 gillar
Blommor Glas & porslin Iittala InVase

Du Kanske Också Gillar

4 Kommentarer

 • Reply
  Nina Överholm
  4 juni, 2017 at 22:31

  Men hjälp va smart! Det där borde ju följa med varje Aalto-vas! Samtidigt blir jag lite inspirerad till diy. Jag har sett massvis med klong-diy, men har inte tänkt tanken att tillämpa det på Aalto-vasen. Formen är ju lite utmanande 😉

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   4 juni, 2017 at 22:57

   Ja, jag håller med – det borde verkligen följa med varje vas! Formen är minst sagt utmanande, dessutom lär vaserna kunna ha lite varierande form också, vilket gör det ännu svårare när man ska massproducera det. Men mitt stöd passade perfekt i båda mina vaser.

 • Reply
  Maria
  11 juni, 2017 at 00:14

  Typiskt eller hur, att det ska vara svenskarna som hittar på det här till den finländska vasen. Vet inte om jag ska skratta eller gråta.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   11 juni, 2017 at 10:07

   Ja, eller hur! Tydligen har Iittala inte varit så sugna på samarbete med uppfinnarna heller, vilket jag tycker är riktigt, riktigt konstigt…

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.