What you see is not what you get

I dag tänkte jag återkomma till ett ämne jag skrivit om några gånger tidigare – nämligen det här med ett välstädat hem. Och vad man visar på sociala medier och hur det tolkas av folk. Ett ämne som jag verkar återkomma till ungefär en gång om året. 

I går kväll var jag ensam hemma och efter att ha slöat en stund i soffan gick jag ett varv i huset och funderade vad jag skulle göra. Det var inte direkt så att det rådde brist på saker att göra. Det var bara att välja om jag kände för att börja i badrummet, köket eller vardagsrummet. Då kom jag att tänka på den vanligaste kommentaren jag fått gällande min blogg: “…ni som alltid har det så välstädat”. Jo, folk tror på riktigt det alltså. Så jag tog min mobilkamera och lade upp en serie bilder på Insta stories. Och kommentarerna vällde in – precis som det brukar när man publicerar liknande bilder. Så jag tänkte att det kanske gör gott att köra bilderna ett varv till även här i bloggen. Here we go: straight from Insta stories – fult, brutalt och oredigerat.

 

 

ostadat 2

 

 

Bilderna ovanför är fotade i vårt grovkök. Det är den ingången vi alltid använder och av den anledningen är det där alla kläder och skor samlas. Bänken brukar vi försöka röja en gång i veckan och två timmar efteråt är den överfull igen. Här har vi också en väggställning där vi hänger sådan tvätt som inte torktumlas och ibland hänger kläderna kvar en vecka innan någon hinner/orkar föra upp dem till klädskåpen. Är det något vi har problem med i vårt hus så är det nog skoförvaringen i grovköket. Vi är stora skofreaks allihopa och har många par skor i användning samtidigt + alla träningsskor förstås. Vi har tre skohyllor och ett helt skåp fullt med skor enbart i detta rum (+ mer förvaring i andra rum), men ändå googlar jag konstant smarta skoförvaringslösningar. Tyvärr börjar alla väggar vara upptagna i grovköket så jag vet inte var jag skulle placera en ny förvaringslösning heller, så vi kommer nog antagligen att få leva med skor utspridda över golvet gissar jag. Kanske det finns nåt system man kan hänga i taket… 😉 Och nej, jag kommer inte köpa färre skor.

 

  

ostadat 7

 

 

På tal om skor, ja. I hallen låg också tre par nyinköpta skor som inte hittat sin plats i något skåp ännu. Plus en hårborste, dammsugaren och några klädesplagg som fallit ur händerna på någon som hade bråttom till träningen. Bänken i köket var full med telefoner, laddare och ett klädpaket som någon borde prova sig igenom.

 

 

ostadat 4

 

 

I soffan ska det vara mysigt och gosigt. Att vi har två filtar och åtta soffkuddar hjälper inte. Gärna bär man också dit extra kuddar och täcken. Och de där åtta soffkuddarna som ska vara placerade två och två i varje hörn ligger för det mesta på golvet, fulla med diverse ludd och skräp.

 

 

ostadat 5

 

 

Köksbänkarna är väl ett problem i alla hem. Väl? Kan inte tro att det finns någon familj, speciellt småbarnsfamilj, som lyckas hålla bänkarna fria från allehanda prylar. Till vänster ser vi några spel, en tomflaska, en smutsig osthyvel, några russinpaket, en röd kork som ingen vet vart den hör och ett paket surskorpor. Den rosa, luddiga detaljen på pallen till vänster är en söndrig kattleksak som tillför lite extra glamour i bilden tycker jag. Lite som en fjäderboa. Bänken till höger innehåller många livsnödvändiga prylar som vattenflaska, ipad, grytvante, lim, målartejp, Zyrtec, batterier, fröpåse, 4H-häfte och en fidget spinner. Det fattar väl vem som helst att sånt måste ligga framme, man kan ju behöva dessa saker i princip när som helst!

 

 

ostadat 6

 

 

Diskbänken. Ja, den behöver väl ingen närmare presentation. Synd att koppar och fat inte kan promenera själv rakt in i diskmaskinen. Tur ändå att man har en diskmaskin och slipper diska allt detta för hand, det är tillräckligt svårt att få det in och ut ur maskinen. Tänkte glömma att fota badrummet. Eller garderoben som jag brukar kalla det ibland. Vårt hörnbadkar är en ypperlig plats att använda som klädhållare, man bara slänger plaggen man använt under dagen på badkarskanten och låter dem ligga där en vecka eller så. Sen kommer man på att de nog är smutsiga och måste tvättas. Sen har vi förstås träningskläderna som ska tvättas flera gånger i veckan och hängas på tork. 

 

Det här är vardag hos oss. Och säkert hemma hos många av er också. Det är inget jag höjer på ögonbrynen åt, utan det är helt normalt att det ser ut så här ibland. Sen städar vi en dag och så är det lite snyggare ett tag innan vi är tillbaka på samma läge igen.

 

Ingen av dessa bilder skulle dock normalt hamna i mitt instaflöde eller på bloggen, utan istället skulle jag vinkla kameran mot det hörn som råkar vara prydligt städat just idag. Och knäppa en sådan här bild.

 

 

livingroom

 

 

Så ja, visst kan jag förstå att folk kanske går på myten om att “alla andra har det så välstädat”, men det handlar som sagt enbart om vad man väljer att visa upp. Hur man vinklar kameran. Det har jag sagt förr och det säger jag igen. Och som åskådare måste man helt enkelt inse att man bara ser en bråkdel av en person genom att följa den på Instagram eller via en blogg. 

 

Det här handlar inte bara om hemmet, utan även om mat, träning, utseende, jobb och annat som vi matas med på sociala medier. Marie skrev ett intressant inlägg om additionsstress i höstas och det ligger nog mycket sanning i det fenomenet. Additionsstress handlar alltså om hur man får intryck från många olika håll och upplever att man ensam borde lyckas med vad alla dessa personer gör tillsammans. En har ett vackert hem, en annan har ett drömjobb och en tredje reser jorden runt. Och du tycker att du borde göra allt detta samtidigt och förstås också hinna träna fem gånger i veckan och uppfostra tre barn. Själv tycker jag faktiskt att jag är rätt bra på att hålla distans till det jag ser på sociala medier och inte stressa upp mig över vad andra har (eller verkar ha, obs!).

 

Men samtidigt förstår jag att jag genom att publicera vackra inredningsbilder bidrar till lite av den här stressen också. Det som är inspiration för mig kan upplevas stressande för någon annan, fast det inte alls är min avsikt. Jag vet tyvärr inte om jag har någon lösning på det dilemmat, annat än att än en gång uppmana alla att verkligen inte tro att bilden man får av någon på sociala medier är hela sanningen. Varför bloggar jag inte mera “stökbilder” då, kanske någon frågar sig? Att blogga om inredning handlar för mig om att sprida inspiration och att ägna mig åt mitt stora intresse. Därför väljer jag att sortera bort de ostädade vardagsbilderna till förmån för vackra bilder som kan kicka igång inredningslusten och inspirationen både för mig och förhoppningsvis för mina läsare. Men i dag fick ni se en glimt av den ostädade sanningen. Och en glimt av ett mera välpolerat hörn. Båda är lika sanna. Bara två olika vinklar.

0 gillar
Hemma hos oss

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Annika
  8 juni, 2017 at 08:14

  Tack för dessa bilder, såg väldigt bekant ut 🙂
  Jag hatar vår köksbänk, ingen skillnad hur mycket jag plockar och städar så är den överhopad så fort jag svänger ryggen till!
  Sen är ju problemet det att vi har allt för mycket prylar, men vad göra då hela familjen består av samlare… skor kan man ju ändå aldrig ha för många av 🙂

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 juni, 2017 at 08:24

   Ja, alltså prylar behövs ju….tyvärr. Det kommer man inte ifrån. Jag försöker dock underlätta lite genom att se till att de flesta prylar har ett "hem", dvs. man vet var de egentligen BORDE förvaras. Sen hjälper det inte alltid det heller, men man vet åtminstone vart man ska föra prylen när man städar 🙂 Håller med, skor kan man inte få för många av, det är omöjligt! 😀

 • Reply
  Linda
  8 juni, 2017 at 08:32

  Ja alltså. Det här är nog SÅ intressant. Vi har ju stökigt i princip alltid. Om jag städar undrar Molly automatiskt om vi ska få gäster, hehe. Sen att man inte visar upp stöket alla dagar så är ju för att jag själv är urbota trött på mitt rådd, och tror inte att det i det långa loppet skulle ge någon annan värst mycket glädje heller.
  De gånger jag visat upp något rådd har det fått motsatt respons i jämförelse vad du verkar få. Hon på den där finlandssvenska "bloggkoll-bloggen" skrev till och med något i stil med att jag säkert stylat stök-bilderna. Slängt fram något extra klädesplagg och rivit filtarna på golvet. Say what?
  Och vad beträffar det jag själv ser på sociala medier så skulle jag aldrig någonsin tro att någon visar upp hela sitt liv och hela sin verklighet. Men jag vill gärna se fina, inspirerande bilder även om jag förstår att det aldrig är någons verklighet.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 juni, 2017 at 10:01

   Jo, det här är ett skumt fenomen. Det jag ser på sociala medier, och framför allt på insta, tar jag med en nypa salt. Jag vet att man endast lägger upp de bilder man är 100 procent nöjd med och att det inte på nåt sätt är representativt för hela den personens liv. Så jag blir nästan lite oroad när dessa inlägg varje gång möts med hurra-rop, för det betyder samtidigt att många verkligen trott att jag har det perfekta välstädade hemmet varje dag. Hmm, svår balansgång det där med vad man visar upp, men jag tänker helt som dig där att jag vill dela med mig av inspirerande, vackra bilder. Och att folk säkert har nog av sitt eget stök att de inte vill se det i bloggar…. Men en gång om året verkar det åtminstone vara på sin plats med ett stökinlägg, bara som en påminnelse om att jag nog också är en helt vanlig människa 🙂

 • Reply
  Lisa Engelke
  8 juni, 2017 at 10:13

  #bakominstagram har ju blivit trendigt. Att visa verkligheten så som den ser ut helt oredigerad. Bra initiativ om den kan lätta på stressen för någon eller några. Själv blir jag mindre stressad av att ha iordninplockat och städat så jag gör allt sådant av bara farten. Nästan så jag skäms lite för det nu istället, är ju helt otrendig med min ordning och reda. Jag bjuder iallafall på mitt stökiga inre/min uppväxt/min psykiska ohälsa helt oredigerat. Alltid nått ?
  Önskar dig en fin dag
  Vänliga hälsningar http://www.alltutomlagom.blogspot.se

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   8 juni, 2017 at 10:31

   Den hashtagen har jag missat, måste kolla in den. Jag är också i grunden ett kontrollfreak som mår bäst av att ha ordning och reda runt mig, men jag har nog fått ge ordentligt vika på den fronten under småbarnsåren. Och det känns helt okej och nästan lite skönt att ha kunnat släppa kraven lite.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.