Klättervägg för katten

I vintras när Sigge flyttade in hos oss minns jag att Linn hade extremt roligt åt tanken på att vi skulle införskaffa ett sånt där klätterträd för katter. Och jag fattar ju definitivt hur hon tänkte. Att klätterträd för katter kanske inte är inredningsdetalj nummer ett på min önskelista. Men vad gör man inte för sitt husdjur! Fast vi har faktiskt inte sett något behov av ett klätterträd, Sigge är en väldigt lugn katt som inte är speciellt klösande eller klättrande av sig. När han är inne ligger han mest och sover.

 

 

sovande katt tvrum 

 

Bilden nedan dök upp i mitt Facebook-flöde häromdagen, signerad Ikea. En hel klättervägg – som dessutom är riktigt snygg. Fast jag skulle kanske inte välja att placera den ovanför vardagsrumssoffan, den skulle nog passa bättre i något mera avskilt rum.

 

 

klattervagg for katter

Bild: Ikea 

 

Klätterväggen är byggd av trälådor och tavelhyllor. Som inspiration fungerar den här bilden bra, men man ska förstås komma ihåg att kolla hur mycket vikt hyllplanen tål – speciellt om man har flera katter – och kanske även förse hyllorna med någon form av halkskydd, till exempel i samma material som man brukar använda på trappsteg. Jag tänker också att en tavelhylla kanske kan vara aningen för smal för en katt, speciellt om den skulle vilja ligga på hyllorna, men det finns ju andra hyllplan att välja istället. En kul idé hur som helst, bara man ser till att den är trygg och säker.  

 

1 gillar
DIY Hemma hos oss Husdjur Ikea Ikea-hack Sigge TV-rum

Du Kanske Också Gillar

4 Kommentarer

 • Reply
  Livingwithmycamera
  20 juli, 2017 at 18:26

  haha, vi gjorde en klättervägg av mattan Osted på en fanerskiva och de fullkomligt skiter i den. Funkar som anslagstavla nu istället. På vår lack- hylla i sovalkoven trampade de så hårt att gipset bågnade och vi fick ta ner hela hyllan… Katter funkar ju så att ger du en dyna så sover de på en pizzalåda…:)

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   21 juli, 2017 at 10:35

   Jomen så funkar de ju nog! Vi har lagt fram en korg med filt åt Sigge och försökt få honom att ligga där, men han ligger precis överallt FÖRUTOM i korgen 🙂

 • Reply
  Jessica
  21 juli, 2017 at 15:13

  Åh, den där väggen skulle va kul för katterna kan jag tänka mig, om de förstår att de faktiskt får hoppa dit… Har alltid haft en dröm att bygga nåt de kan hoppa upp på och klättra nära taket här hemma, speciellt då vi gick i tankarna på att skaffa hund (så de kommer undan en för nyfiken hund).
  Vi har ju ett katt-träd 😉 som följt med ända sen tiden i Helsingfors då vi hade innekatter. Nu skulle vi kunna slänga det eftersom de är ute och klättrar och klöser mest, men det används fortfarande väldigt flitigt att sova på, så vi har inte nämnts kasta det… Detta träd har nog haft sin funktion så länge vi hade innekatter för vi har aldrig haft problem med klösande katter på fel saker. Skulle säga att de aldrig klöser nåt här hemma, men då blundar jag nog lite för soffhörnet och väggen närmast kattställningen… *ouch

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   21 juli, 2017 at 19:48

   Ja, det är ju lite svårt att veta med katter, de gör ju inte alltid som vi tänker att de ska göra 🙂 Men om de faktiskt skulle börja använda en sån här vägg skulle det ju vara superkul! Vår katt är så van att vara ute också, så säkert därför han inte klättrar eller klöser något här inne. Han klöser faktiskt inte ens på sofforna, otroligt nog! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.