Älska blomkål!

I lördagens Vasabladet läste jag med bestörtning om blomkålen som grävs ner i marken igen. I korthet handlar artikeln om att priset på blomkål har dumpats så lågt att det inte är lönsamt för odlarna att skörda den, utan det blir billigare att plöja ner kålen i marken igen. Trygve Aura, som artikeln handlar om, har odlat blomkål sedan 1994 och har aldrig upplevt en likadan situation tidigare. I hans kylrum står flera pallar redan skördad blomkål som ingen vill köpa och på åkern växer högklassig blomkål på tre hektar. Kvaliteten är bättre än på många år, men efterfrågan är obefintlig.

Jag tänkte att jag måste blogga om det där, men glömde såklart bort det tills ikväll när jag såg att man startat en “rädda blomkålen-kampanj” i Reko-gruppen här i Vasa. Jag fullkomligt älskar blomkål, både tillagad och rå, och kan för allt i världen inte förstå varför folk inte köper den! Blomkål finns alltid, varenda dag på året, i vårt kylskåp. Därför tänkte jag tipsa om mina tre favoriträtter som vi gör så gott som varje vecka hos oss. De två första recepten är väldigt basic, men jag tänker ändå att det kanske finns många som inte insett att blomkål kan användas som en basvara precis som exempelvis potatis.

 

 

BLOMKÅLSMOS

För mig som försöker äta low carb är blomkål det perfekta tillbehöret. Jag använder det när resten av familjen äter potatis, pasta eller ris. Blomkålsmos är min favorit och det älskar även mina barn, så numera kokar jag. Jag kokar blomkålen mjuk i saltat vatten, ca 10 minuter. Häller av vattnet, mixar blomkålen med en stavmixer, lägger i en rejäl smörklick och ibland lite vitpeppar. Klart. Vissa brukar hälla i lite grädde eller lite av kokvattnet, men jag tycker konsistensen brukar bli tillräckligt lös utan extra vätska. Vill ni ha en lite lyxigare variant så kan jag tipsa om det här receptet med parmesan, grädde och äggulor.

 

Cauliflower Puree 1024x678Foto: Once upon a chef

 

 

BLOMKÅLSRIS

Man kan också använda blomkål som substitut för ris. Då river man den råa blomkålen på den grövsta sidan av ett rivjärn eller kör den i matberedaren. Sedan slänger man ner “kornen” i kokande vatten ca 30-60 sekunder tills de känns lagom mjuka. Häll sedan av riset ordentligt i ett durkslag. Krydda med salt, peppar, örter eller vitlök. Man kan även steka blomkålsriset i smör istället för att koka det.

 

blomkalsris 700x465

Foto: House of Yumm

 

 

BLOMKÅLSSOPPA MED SMÄLTOST OCH BACON

Den här soppan är ett av de allra första lchf-recepten jag testade och jag älskar fortfarande soppan. Krämig och god med mycket smak. Och så bacon som pricken över i! Här hittar du receptet. Perfekt nu till hösten när det brukar bli mera soppor än sommartid.

 

blomkalssoppa 003

Foto: Fisken Svea

 

 

BONUSTIPS: NYTTIG DIPPBRICKA

Även om jag är en godisråtta ibland (speciellt på lördagarna), så njuter jag minst lika mycket av en bricka med rå blomkål, gurka och morotsbitar tillsammans med en god dippsås. Så såg våra lördagar ut i vintras när vi tittade på Melodifestivalen och alla åt med god aptit. Nästan så jag börjar längta till mörka höstkvällar och dippbrickor nu… Obs – ölglaset är såklart inte mitt! 🙂

 

blomkal

 

 

Om ni ännu inte är övertygade om blomkålens förträfflighet så kan jag också berätta att den är en riktig c-vitaminbomb. 100 gram blomkål ger nästan hela dagsbehovet av C-vitamin, mycket mer än exempelvis apelsin. Och kolhydratmängden ligger runt 3 gram på 100 gram, vilket är riktigt bra ur low carb-synvinkel sett. 

Just nu kan man alltså lägga en beställning på den blomkål som annars skulle grävas ner i marken igen, så det tycker jag att ni alla ska göra. Här hittar ni REKO Vasa-gruppen

0 gillar
LCHF Mat & bak Recept

Du Kanske Också Gillar

14 Kommentarer

 • Reply
  josefine
  14 augusti, 2017 at 07:54

  Bra inlägg! Hann tänka då jag läste artikeln att VBL borde göra en artikel om blomkålens förträfflighet och recept, med tanke på jakten på kolhydratfattig mat borde ju blomkål vara GULD!!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   14 augusti, 2017 at 08:08

   Ja, det är verkligen en basvara för såna som äter low carb. Hoppas fler upptäcker vilken bra grönsak det faktiskt är!

 • Reply
  livingwithmycamera
  14 augusti, 2017 at 09:34

  Åh, jag blir också helt bestört! Blomkål som är så himla gott! jag har fuskat med kolhydraterna ett bra tag nu och mår inte bra, men nu ska jag minsann ta mig i kragen och det ska minsann finnas blomkål på min tallrik. Det mättar, är gott och går att variera i oändlighet. Min favorit är när mannen lagar blomkål i ugn med med curry. Galet gott!
  Fast det är gott att steka blomkål med curry också.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   14 augusti, 2017 at 09:40

   Ja, blomkål och curry är såå god kombination! Bra du påminde mig om det, nu måste jag snart fixa det!

 • Reply
  Nina
  14 augusti, 2017 at 10:32

  Jag hoppas det är okej att jag delade ditt inlägg på Matriket Österbottens fb-sida. (är en av administratörerna där) Jättebra tips samlade på ett och samma ställe. Gå förresten gärna in och gilla sidan. https://www.facebook.com/matriket.ruokamaa/?ref=aymt_homepage_panel Tack för ett bra blogginlägg! // Nina Möller-Nord, projektledare, "Matriket Österbotten- innovation och information"

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   14 augusti, 2017 at 10:39

   Ja, det är absolut ok! Har gillat sidan nu!

 • Reply
  Hanna Ölander-Nilsson
  14 augusti, 2017 at 11:07

  Hur funkar blomkålsmoset, är det som rotmos att det blir ganska lite? Potatismos blir ju så tjockt och fluffigt, men hur mycket blomkål går det åt till t.ex. 4 portioner blomkålsmos?

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   14 augusti, 2017 at 11:12

   Nej, speciellt fluffigt blir det nog inte. Har jag små blomkålshuvuden kokar jag två stycken, annars räcker ett lite större till vår familj på 4 personer.

 • Reply
  Marita Bagge
  14 augusti, 2017 at 14:20

  Fint att du ingrep och gjorde det många av oss ville göra.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   14 augusti, 2017 at 14:26

   Tack Marita!

 • Reply
  Sanna
  15 augusti, 2017 at 11:38

  Åh yummy! Jag åt blomkål i ugn igår och det är riktigt gott. Dessutom kan en äta det med gott samvete. Med en god yoghurtsås till blir det dessutom ännu godare.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   15 augusti, 2017 at 11:43

   Nam! Låter jättegott. Jag ska verkligen frossa i goda blomkålsrätter den här hösten.

 • Reply
  Gerd
  15 augusti, 2017 at 20:20

  Underbara recept, tack!! Är överraskad av blomkålsbegravningarna, speciellt som jag just före läste den här färska Time artikeln http://time.com/4845148/cauliflower-rice-menu/
  Vore bra med lite mera globala trender för blomkålen!

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   16 augusti, 2017 at 08:30

   Absolut, tycker också att fler borde få upp ögonen för blomkålen. Men just det här med att den blivit trendig lyftes också fram som ett av problemen till överproduktionen vi har just nu. I och med att den är trendig har odlarna uppmanats att odla mera blomkål än tidigare och därför har vi nu för mycket av den. Svår balansgång det där.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.