Ikea-katalogen 2018

I dag släpptes 2018 års version av Ikea-katalogen på nätet (den amerikanska versionen, vi nordbor får vänta någon vecka på vår egen variant). Den digitala versionen av katalogen ser inte riktigt ut som en vanlig “bläddra från sida till sida-katalog” i pdf-format i år, utan man surfar runt mera som på en webbsida.

 

 

ikea katalog 2018

 

 

I år har man valt att fokusera på inspiration framom information när det gäller den digitala katalogen och det märks verkligen, till exempel tack vare deras “feature stories”. Lite svårare att hitta specifika produkter kan jag tycka att det är, men å andra sidan är den väldigt intressant uppbyggd med många element som verkligen drar blickarna till sig, som videoklipp och andra typer av rörliga bilder. 

 

  

ikea bestick 

 

Katalogen är uppbyggd kring olika rum – vardagsrummet, köket, matsalen, sovrummet och badrummet. Utöver der finns även specifika produktsidor. Ja, ni får helt enkelt ta en titt här.

 

 

kran 

 

Jag tänkte också bjuda på lite intressant fakta om Ikea-katalogen. Förra veckan rapporterade Business Insider nämligen att Ikea-katalogen, som trycks i ungefär 203 miljoner exemplar, kan räknas vara lika populär som både Bibeln och Koranen om man ser till upplagan. Inte illa!

 

 

mcli06a PH144311 Instance 0 

 

Katalogen, som har tryckts i 67 år, äter hela 70 % av Ikeas årliga marknadsföringsbudget. Ett hundratal personer har under 18 månaders tid jobbat med årets katalog. Katalogen anpassas och skräddarsys dessutom för olika länder, något som de fick kritik för för några år sedan när alla kvinnor raderades från den saudiarabiska katalogen. Ikea bad om ursäkt för det och förhoppningsvis drog de en lärdom från händelsen. 

 

 

mcki05d PH144384 Instance 2

 

 

Fortfarande skräddarsys katalogen för att passa olika målgrupper, och i år har man till exempel anpassat köksbilderna så att man i den kinesiska katalogen visar ett mindre kök än i den amerikanska katalogen, eftersom de kinesiska köken generellt sett är mindre. Man kan också justera vissa detaljer och omplacera element i efterbehandlingen av bilderna.

 

 

ikea kitchens

Amerikanskt kök till vänster, kinesiskt till höger. 

 

 

Man går till och med så långt att man anpassar pappret efter vad som anses mest lämpat för just det landet. I vissa länder upplevs glansigt papper som bättre, medan man i andra länder föredrar matt papper. För pappersversionen av katalogen är fortfarande extremt viktigt för Ikea – trots den digitala teknikens frammarsch. 

 

 

mcls05a PH144022 Instance 0

Tidigare i sommar skrev jag att Ikea ger sig in i AR-världen (augmented reality) och det kommer vi att kunna ta del av i deras app när iOS 11 lanseras i höst. Då ska man kunna visualisera hur möblerna ser ut i sitt eget hem innan man köper dem.

 

 

  

Källor: Ikea, Quartz

0 gillar
Höstnytt Ikea

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.