Veckans visning: v.42

veckansvisning2 72dpi ljusare2

 

Idag tänkte jag skriva lite om styling. När jag började med “Veckans visning” för några månader sedan hade jag väldigt dålig koll på bostadsmarknaden i Finland. Eftersom jag läser mest svenska inredningsbloggar har jag förstås sett alla Hemnet-objekt som dyker upp vecka efter vecka i bloggarna – det ena vackrare stylat än det andra. Jag tänkte att det skulle bli kul att dyka ner i det finska utbudet av bostäder, men det har faktiskt visat sig vara betydligt svårare än jag trodde att hitta bra bloggmaterial bland alla bostadsannonser. För jag vill trots allt att det jag visar här i bloggen ska vara objekt som jag tycker är snyggt inredda och som kan inspirera både mig och er. Och bilderna måste vara proffsigt fotade. Det här var jag redan inne på i ett tidigare inlägg, men det är verkligen inte lätt att hitta något som är 1. snyggt fotat och 2. inrett och stylat med stil. Jag hade på känn att vi nog skulle ligga några steg bakom svenskarna i det här avseendet, men jag måste ändå säga att jag är lite förvånad över hur pass långt efter vi ligger både när det gäller stylingen och kvaliteten på bilderna.

Jo, jag vet att jag låter extremt gnällig nu, men efter att i morse ha bläddrat igenom 230 objekt (no kidding) på Etuovi utan att hitta ett enda bloggvänligt objekt var jag ganska frustrerad. Jag kräver inte att det ska vara stylat enligt allra senaste trend, men jag vill gärna slippa se tvätt på tork i badrummet, överfulla skräpkorgar, dammsugare, strykbrädor, sladdhärvor, diverse bråte på köksbänkarna och rosa Hello Kitty-vagnar som seglat iväg till vardagsrummet. Som exempel på sånt jag möttes av i annonserna i morse. Jag skulle åtminstone plocka bort sådant om jag skulle lägga ut vår bostad till salu. Jag tänker att det liksom borde vara så mycket lättare för säljaren om lägenheten stylas ens lite, lite grann innan man fotar den, eller? För att inte tala om vilken spridning ett objekt kan få i sociala medier om bloggarna nappar på det, vilket händer varje vecka i Sverige. Något för finska bostadsförmedlare att börja eftersträva, kanske?

Det finns dock några förmedlingar här i Finland som klarar av det här betydligt bättre än majoriteten och en av dem är Bo LKV. Det är ett nöje att bläddra igenom deras objekt eftersom det verkligen syns att man satsat på fotograferingen och stylingen i varje bostad. Därför kommer veckans visning från dem, var så goda.

 

img6274804330202552976 1

 

På Bo LKV finns flera riktiga lyxhus just nu, men jag valde istället ett radhus i en lite mera human prisklass och i en stil som kanske inte hör till den allra trendigaste. En radhustrea i Tusby, ca 30 km norr om Helsingfors. Ett helt normalt radhus skulle jag vilja påstå, men genom stylingen har man lyckats få det att se betydligt trevligare ut. Eller är det bara jag som låter mig luras av en uppslagen tidning på soffbordet och en filt som är så där nonchalant slängd på soffan? Precis som om någon just stigit upp och kanske gått in i köket för att koka en kopp kaffe…

 

livingroom3

livingroom4

 

…och i köket har stylisten slängt fram en kökshandduk lagom slarvigt och placerat några kvistar i en vas på matordet. En uppslagen kokbok på köksbänken. Det ser mysigt och bebott ut, men inte överbelamrat med personliga saker. Man kan lätt fantisera om hur det vore att bo här.

 

kitchen

kitchen2

 

Att köpa en bostad handlar nämligen för de allra flesta väldigt mycket om känslor. Man fastnar för något. Man får en bra känsla i maggropen när man tittar på bilderna eller besöker bostaden. Det ska absolut kännas bebott, men jag är av den åsikten att det lönar sig att röja ganska ordentligt och rensa bort personliga saker som foton och liknande. Man kan skapa en känsla av att ett hem är bebott ändå genom små, enkla saker.

 

bedroom

bedroom2

cozy fireplace

Här har man plockat bort allt onödigt och man dekorerar ganska sparsamt, men ändå med några utvalda prylar som drar blickarna till sig. Det är precis så man ska göra, för den potentiella köparen vill förstås se så mycket av bostaden som möjligt – inte ett övermöblerat och överdekorerat hem. Som köpare vill man också kunna fantisera om hur man själv skulle inreda och sådana visioner föds lättare om man möts av en lugn och neutral bas som man sedan kan anpassa enligt sin egen stil. Så mitt bästa tips om du ska sälja din bostad är definitivt att ta hjälp av en stylist om du känner att du inte själv förmår rensa och sortera bland prylarna så att bostadens bästa sidor framhävs.

 

bath

 

Badrum och dusch är kanske de viktigaste rummen i huset. Det måste kännas fräscht. Duschrummet på bilden nedan är absolut inte det trendigaste jag sett, men det känns ändå rent och prydligt. Ofta ser man dock ett virrvarr av färgglada schampoflaskor i duschen och en badrumshylla full med smink och diverse sprayflaskor. Så ser det förstås ut hemma hos de flesta av oss, men inför en fotografering är det smart att rafsa ner allt i en låda och bara ställa fram några få utvalda prylar. Avsluta med en grön kvist och en snygg tvålflaska på tvättfatskanten tillsammans med nytvättade handdukar.

 

shower

sauna

 

Glöm inte heller att piffa till uteplatsen, speciellt på hösten och våren när den annars kan se lite vissen ut. Det behövs inte mer än en blomma på bordet och några kuddar och filtar för att höja mysfaktorn flera nivåer.

 

terrass

Om jag någon gång i framtiden skulle få för mig att jobba med inredning är det nog just den här biten jag skulle vilja göra, att piffa och styla och framhäva det bästa i en bostad. Man kan göra så stor skillnad med väldigt små medel och det gillar jag verkligen. It’s all in the details – så brukar jag summera min inredningsfilosofi.

Foton: Bo LKV

0 gillar
Badrum Bostäder till salu Kök Sovrum Vardagsrum Veckans visning

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  Alexandra
  22 oktober, 2017 at 21:10

  Alltså JAAA. Det är helt galet att bostadsförmedlare i vårt land inte ännu fattat det här med styling av försäljningsobjekten. Till och med större förmedlare lägger ut dåligt fotograferade rum där, precis som du skriver, tvätten hänger på tork. Helt ofattbart. Då är jag ingen som är särskilt intresserad av inredning ens, och jag skulle aldrig gå med på att min bostadsförmedlare försöker sälja min bostad så där. Då gör jag det hellre själv. Märkligt.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   22 oktober, 2017 at 22:00

   Ja exakt! Jag vet inte exakt vems "felet" är…har försökt fundera på det. Är det säljaren som borde förstå att röja undan allt extra som ligger och skräpar eller är det fastighetsförmedlaren som borde påpeka det åt hen? Och kanske till och med erbjuda en stylisttjänst i de fall där det behövs? Kan tänka mig att inte alla är intresserade av att betala extra för det, men jag är övertygad om att det alltid lönar sig, att man får ut en högre summa för en snyggt stylad bostad.

 • Reply
  Gun
  22 oktober, 2017 at 22:26

  Håller helt med om att bilderna på bostäder till salu här i Finland ofta kan vara riktigt usla, t.o.m. suddiga mobilbilder. Man undrar ju om ägarna alls är intresserade av att sälja bostaden eftersom de verkar ha satsat noll på att marknadsföra den. Det är så mycket trevligare att titta på fina bilder. MEN, som potentiell bostadsköpare kan jag bli riktigt trött på närbilder av blomvaser, uppslag av indredningstidningar eller äppel i en skål. Jag gillar att titta på fina indredningar och jag fattar ju att de vill förmedla en känsla, typ så här mysigt kan du också ha det i den här lägenheten. Men det är lägenheten/huset som är till salu, inte inredningen.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   22 oktober, 2017 at 22:45

   Jo, jag håller med dig, det viktigaste är förstås att man får se lägenheten ur alla vinkar och vrår. Men jag tycker inte det gör något att man slänger in en eller annan närbild, för det förmedlar just en känsla och tilltalar i alla fall de som är inredningsintresserade. Tror också att många av de som scrollar Hemnet, Etuovi och liknande säljsajter faktiskt bara scrollar utan att egentligen aktivt leta bostad. Många gör det för inspirationens skull och helt plötsligt kanske man fastnar för en bostad fast man egentligen inte alls letade på allvar. Och då är sannolikheten större att åtminstone jag skulle fastna för en som är snyggt stylat och där jag kan fantisera om hur jag skulle inreda 🙂 Vi får verkligen hoppas vi slipper se dessa suddiga och sneda mobilbilder snart!

 • Reply
  Johanna
  23 oktober, 2017 at 20:17

  Jag sökte nyligen en lägenhet via Etuovi och blev lika förvånad som dig över en del bilder. I ett rum fanns ett stort färgglatt barntält med en tygtunnel som på något vis ledde in till tältet (svårt att förklara, men det såg absurt ut och jag minns inget annat av den lägenheten).
  Smutsiga tallrikar på diskbänken är ett annat mysterium. De går väl att gömma i något skåp om man inte hinner diska?
  Men ett objekt hade faktiskt en del detaljbilder. Men bara detaljbilder. Så det funkade inte riktigt heller. Och en bild är jag osäker om de ville framhäva en bit av en stor handduk, badrumsgolvet eller delar av värmeelementet i badrummet.
  Nåja, man i alla fall ofta positivt överraskad när man får se lägenheterna IRL. De är sällan värre än på på bild.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   23 oktober, 2017 at 20:39

   Haha, jag kan riktigt föreställa mig tältet 😀 Ibland övergår det nog ens förstånd hur sådana bilder ens kan publiceras. Jag tycker kanske att mäklaren borde stå på sig och kräva att de röjer upp lite (åtminstone smutsdisken!) innan det är dags för fotografering. Kan ju inte vara lätt som mäklare heller att sälja sådana objekt som ser riktigt risiga och smutsiga ut.

 • Reply
  Maria
  24 oktober, 2017 at 00:40

  Håller med dig helt, det finns en massa vedervärdigt till salu. Har en känsla av att de inte ens med styling skulle bli sevärda.
  Men om man litet väljer på etuovi, alltså vilken förmedlares bostäder det alls lönar sig att kolla på, så finns det ju en massa fina förmedlare här omkring tycker jag. Fina bilder och lägenheter från tom rätt humana priser.
  Det att det sen inte är samma bloggkultur här som i Sverige förvånar inte mig alls. Här nere känner ingen till Ernst heller! Så det så. Och inga Ernst produkter i en endaste en butik!
  Mycket som är annorlunda här nere i jämförelse med Österbotten.
  Där är ni mycket mer influerade av Sverige. På gott och på ont hahaaa…

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   24 oktober, 2017 at 21:00

   Ja, det kan du nog ha rätt i! Man är så insnöad på allt det svenska här i Österbotten och glömmer att inte resten av Finland ser likadant ut 🙂

 • Reply
  Karin
  25 oktober, 2017 at 15:11

  Du har så rätt, och av kommentarerna att döma har många noterat samma sak. Då vi letade hus förundrades och förfärades vi ofta över mäklarbilderna. Och skrattade mycket. Vad ska man på riktigt tro om närbild på limflaska i stället för vy över arbetsrummet, tre bilder på samma hörn av golvet, närbild på del av (!) kylskåpshandtag men inga bilder på själva köket, och alla dessa dammsugare, tvättställningar och träningsredskap i badrummet. Vi konstaterade att det inte går att avgöra utifrån bilderna om ett objekt är värt en titt eller inte, det var bättre att fokusera på läge och kvadrat.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   25 oktober, 2017 at 19:05

   Haha, så sant så! 🙂 Man undrar ju hur de tänker när de fotar en limflaska eller ett kylskåpshandtag!? Får verkligen hoppas det blir en ordentlig uppryckning på den här fronten snart!

 • Reply
  Greta
  25 oktober, 2017 at 17:57

  Men ändå stör handdukarna på bilderna mig ; ) De ser för utplacerade ut helt enkelt, medan allt annat omkring är perfekt. Likadant med sängen…men jag förstår hur man tänkt.

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   25 oktober, 2017 at 18:58

   Ja, man tänker väl att det ska se bebott ut, men ändå på ett snyggt sätt 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.