Modekollen: Tröjor á la 2017

Jajamen! Det blir en fortsättning på Modekollen! Kul att ni gillade idén lika mycket som jag.

Som jag skrev i förra inlägget så är den stickade tröjan riktigt trendig i höst. “Det är den väl varje höst” tänker kanske någon nu – och jovisst, men jag skulle ändå vilja påstå att den tagit fler kliv upp på trendstegen just i höst. Problemet är bara att jag inte kommer överens med den modell som just nu finns i varenda butik. Det finns faktiskt ganska många problem med dem utgående från min synvinkel.

1) Det största felet på 95 % av tröjorna är att de har sömmen nere på halva ärmen. Det började med en lite nedhasad ärmsöm för några år sedan, men den åker bara längre och längre ner verkar det som. Snart är den väl nere vid handlederna. Detsamma gäller många jackor och det passar inte alls på mig. Tröjor i den här modellen gör min överkropp helt axellös. Jag har naturligt ganska välmarkerade axlar, men den här modellen lyckas göra dem väldigt sluttande och hela överkroppen ser ut att vara betydligt större än den är. Ser jag att ett plagg har den här hängande axelsömmen så provar jag det inte ens. Jag har säkert provat minst 50 plagg och inte passat i ett enda, så nu är det bara att hoppas att modet snabbt svänger, för det är verkligen en utmaning att hitta en tröja med normal ärmsöm i dagens läge.

2) Samtidigt som ärmsömmen hänger så är ofta tröjorna också väldigt korta och breda. Inte heller någon höjdare för min kroppsform. Är de dessutom kortare framtill än baktill så får de ytterligare minuspoäng. Jag brukar testa storlek XS och S i hopp om att göra de breda tälten lite mindre, men sällan funkar det heller, då blir de ju för korta istället.

3) En av höstens trender är att leka med ärmvidden. Det ser ofta väldigt tjusigt ut på modellerna och jag gillar idén i sig, men det ser tyvärr inte alls snyggt ut på mig. Skulle gärna ha det annars, men det blir för mycket material på mig. Och oversize i alla ära, men nu tycker jag vi börjar närma oss enorma vidder på många av tröjorna. Det måste vara oerhört otympligt med en massa tyg runt armarna tänker jag. Själv föredrar jag 3/4 ärm fram om hellång ärm och har inte plagget det så drar jag alltid upp ärmarna för att det helt enkelt känns bekvämast så.

4) Ylle. Jag har helt kallt fått konstatera att jag inte klarar av ull i mina tröjor. Inte ens 3 % (tro mig, jag har provat). Jag vet att ull är ett naturmaterial och man förväntas älska det, men jag har ännu inte hittat en ylletröja jag kunnat ha på mig mer än fem minuter innan jag skriker av allt pickande. Eller nu ljög jag, för jag har faktiskt haft en långkofta som jag inte ens visste att den innehöll ylle och den älskade jag (pickade otroligt nog inte alls). Men eftersom jag inte noterat att den innehöll ylle så tvättade jag den i 40 grader och ja, då var det förstås kört med den. Handtvätt, säger ni kanske? Nej tack, säger jag. Så jag kan inte ha ylle eftersom jag 1) inte klarar av kliandet 2) inte klarar av tvättandet. Jag klarar inte heller av mohair och allt annat luddigt och flygigt som finns i många tröjor just nu. Luddet fastnar i mina ögon, på mina svarta byxor och på jackan och jag vill inte behöva gå med en tejpborste i väskan och rulla av luddet flera gånger om dagen.

Här har vi två tröjor där man kan bocka av de flesta av ovannämnda punkter. Inget jag kommer köpa alltså. Men säkert riktigt snygg på någon annan – allt handlar ju om kroppsform och vad man passar i. Själv längtar jag tills en tröja ser ut som en helt normal tröja igen.

 

Bilder: H&M

29 gillar
Kläder Mode Modekollen

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  Hanna
  13 november, 2017 at 18:07

  Vanligt ylle gillar inte jag heller. Men kashmir!!! Mitt favomaterial. Så mjukt och ljuvligt. Synd bara att det är så dyrt…

  • Reply
   Anna-Lena
   13 november, 2017 at 19:53

   Ja, jag håller helt med! Kashmir går hur bra som helst, men priset är lite högt. Fast H&M har ju rätt prisvärda sådana tröjor om man vill ha lyx för liten peng.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.