2018 – den lila färgens år?

Inlägget innehåller adlinks

 

Colour of the year brukar jag alltid skriva några rader om så här i början av året. Färginstitutet Pantone utser varje år en färg som de benämner “årets färg”. Man har rätt mycket att leva upp till om man ska klara av att vara årets färg – speciellt när de ofta väljer ganska otippade färger som nog kanske inte alla gånger blivit någon större hit hos gemene man. I år har man valt lila. Eller Ultra Violet som den heter på Pantone-språk.

 

 

Det är länge sedan vi såg något i lila – både inom inredning och mode. Jag kan inte riktigt dra mig till minnes att lila någonsin riktigt varit en trendfärg. Så vad tror jag då om den lila färgens chanser att slå igenom på bred front i år? Inom mode säger jag ett försiktigt – men bestämt – JA. Det syns redan i butikerna. Pasteller kommer alltid till våren och i år tycker jag att det syns betydligt fler ljuslila nyanser än det brukar.

 

1. Tröja, Lindex // 2. Tröja, Lindex // 3. Blus, Gina Tricot
4. Blus, Lindex // 5. Kjol, Lindex // 6. Tröja, Lindex

 

Men många ryggar nog tillbaka vid tanken på att bära lila, så jag tror också att vi kommer se mycket av de lila plaggen på reastängerna när säsongen närmar sig sitt slut. Jag äger själv knappt något lila plagg, men jag köpte faktiskt min favoritkjol (den som syns på bilden ovan) när jag såg att den kommit i en lila nyans. Jag har redan två av den mörkblåa och det är mitt absoluta favoritplagg på sommaren, så jag tänkte att jag kanske kunde prova på en lila också. Just den nyansen som kjolen har skulle jag dock knappast bära på en tröja eller blus, men nertill går det bättre. Kan bli snyggt att kombinera med en ljuslila tröja nu i vinter tänker jag. Gärna tröjan till höger om kjolen som också den kommer från Holly & Whyte. Att kombinera flera nyanser av lila eller köra till exempel en hel kostym i en lila pastellnyans tror jag vi kommer se en del av i vår.

Lila inom inredning då? Där är jag betydligt mera tveksam om den lyckas slå igenom. Men det kan vi återkomma till senare.

Vad säger du om årets färg? Hiss eller diss?

 

29 gillar
Årets färg Blusar Kjolar Lindex Trender Trender 2018 Vårnytt

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Nette
  19 januari, 2018 at 21:07

  Diss i kubik. Lila är min hatfärg (+orange) på alla plan 😅

  • Reply
   Anna-Lena
   20 januari, 2018 at 01:08

   Fniss 😃 Orange har jag nog betydligt lättare för än lila. Finns ganska många orange plagg i mitt skåp, men bara 2-3 lila. I inredningen väljer jag nog knappast någondera färgen.

 • Reply
  Cecilia
  19 januari, 2018 at 23:27

  Hiss! Jag älskar lila, men hellre i en mörkare nyans än denna som också jag noterat att det finns mycket kläder i just nu. Kul med färg – men tyvärr har jag nog svårt att bära upp den här bleka färgen.

  • Reply
   Anna-Lena
   20 januari, 2018 at 01:06

   Ja, det är betydligt mera ljuslila i butikerna nu. Den mörkare dyker säkert upptill hösten istället.

 • Reply
  Sandras
  21 januari, 2018 at 20:33

  Hiss, hiss, hiss!! Vi har plommonlila gardiner i vardagsrummet och det ger sådan värme! I höstas fick vi lila lyktor till Amalia och de gick åt sig väldigt fort åtminstone här i stan (det är väldigt stor skillnad på vad som trendar här och i Vasa)… Det hamnade också två av de lila i vårt vardagsrum och matchade gardinerna perfekt. Vi körde till och med med lila gardiner nu i jul, och det funkade helt ok 🙂
  Lila blommor tycker jag att figurerade ganska mycket redan förra året (och har funnits med många gånger tidigare också).

  • Reply
   Anna-Lena
   21 januari, 2018 at 21:00

   Nämen åh, det låter ju verkligen som att det här kommer blir DITT år 🙂 Massor med lila överallt!

 • Reply
  Christina
  21 januari, 2018 at 21:32

  Jag gillar färgen, i små mängder. Hade tidigare en lila ljuslykta och mörklila kuddar som jag gillade. Tror jag har sålt bort båda två. Men någon form av lila tar jag nog in, åtminstone i inredningen.

  • Reply
   Anna-Lena
   21 januari, 2018 at 21:44

   Jag tycker om lila i inredningen bara det är en ganska dov nyans med mycket svärta i.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.