Vad är trendigt år 2018?

För några dagar sedan skrev jag om det trendiga stänkmönstret, men utöver det har jag inte rapporterat om speciellt många trender den senaste tiden. Främst för att jag inte tycker att trenderna är lika uppenbara längre som för några år sedan, men visst finns det fortfarande prylar, färger och stilar som känns mer trendiga än andra år 2018. Dem tänkte jag gå lite närmare in på i det här inlägget.

 

Inredningstrender 2018

1. PERSONLIGT

Jag måste inleda med en av de största trenderna – nämligen det här med att INTE följa trenden, utan istället inreda personligt med unika prylar som inte syns i varje inredningsbloggares instagramflöde. Här väljer man bort massproducerade posters, succévaser och trendmattor till förmån för auktionsfyndade konstverk och till exempel en vintagematta fyndad på Etsy. Man inreder allra helst med sådant som bara finns i ett enda exemplar och som säger något om den personens stil. Vi har alltså gått ifrån trenden att alla vill ha de senaste prylarna för att visa att man har koll till en strävan efter att sticka ut genom att ha en alldeles egen, unik stil. En knepig grej i sig eftersom de mest unika också är de som har tusentals följare på sociala medier och därmed inspirerar andra att efterapa deras stil – som snart inte är så unik och personlig längre när också de stora företagen börjar massproducera kopior av den där one of a kind vintagemattan. Personlig inredning kan i princip se ut hur som helst – den kan å ena sidan vara väldigt avskalad och enkel, men å andra sidan kan den lika gärna beskrivas som “more is more”. Därför är den lite svår att sammanfatta med enbart en bild, men jag kör en more is more variant eftersom den stilen sällan syns i min blogg.

 

 

 

2. HÅLLBART

Hand i hand med den personliga trenden går även hållbarhetstrenden som kommit smygande de senaste åren och växt sig starkare år för år. I Sverige har flera av de största inredningsbloggarna en uttalad hållbarhetsprofil, vilket jag tror har bidragit mycket till att vi vanliga inredningsintresserade också börjat tänka mera i de här banorna. Bland annat Husligheter och Trendenser är sådana bloggar där du kan läsa mycket om hållbar inredning, materialval och miljöfrågor. Tänk naturliga och tidlösa material, återanvändning samt ärvd eller loppisfyndad inredning istället för nyinköpta massproducerade möbler och prylar. Var är produkten producerad och hurdana kemikalier används vid framställningen? Att satsa på en dyr designmöbel istället för en massproducerad dito räknas också vara mera hållbart, dels eftersom man förutsätts vilja äga möbeln livet ut, dels för att andrahandsvärdet är högt. Den här trenden är förstås också något som de stora inredningskedjorna snappat upp och framför allt Ikea har satsat hårt på olika projekt som tar hänsyn både till miljön och producenterna. Jag tror egentligen inte det här är någon trend utan snarare en större omställning i samhället, som vi nog kommer se ännu mer av i framtiden.

 

 

 

3. BEIGE

Att grått kommer att få ge vika för beige bloggade jag om redan för två år sedan och trenden med mjuka, jordiga toner ser ut att öka och kanske så småningom inta de vanliga hemmen, inte bara inredningsexperternas. Till min stora glädje. Eller egentligen inte. För det här går för mig lite hand i hand med trend nr. 1 – att inreda personligt. Jag har alltid haft mycket bruna och beige toner i vårt hem och för ett par veckor sedan målade vi även hela vardagsrummet i en beige nyans. När alla andra hade grått hade vi brunt och beige och trivdes med det. Så jag är väl måttligt road av att beige numera är en trendfärg, eftersom det betyder att den kommer kännas hopplöst ute om ett år. Men då får det vara så, för i min värld är beige betydligt varmare och mysigare än grått och på det sättet har jag lätt att förstå varför beige seglat upp som en favorit hos många. Vi har länge levt med sterila svart-vit-gråa hem (åtminstone i bloggar och sociala medier), så det är inte alls konstigt att man längtar efter lite värme och ombonad stämning. Sen är ju beige och grått en riktigt lyckad kombination, som åtminstone jag kommer satsa på i vårt nya vardagsrum. Den här bilden var en av fjolårets stora favoriter för mig och kanske den som satte igång mina tankar på att förvandla vårt vardagsrum. Väggfärgen i kombination med svart, guld och mycket gröna växter. Känns hållbart och klassiskt för mig.

 

 

 

4. ROSA

Eller röda toner överlag – allt från ljusaste rosa till roströd. Jag har haft en väldigt rosa period i vårt hem när vi levde mitt i shabby chic-erans glansdagar. Sedan dess har rosa inte lockat speciellt mycket, men nu syns färgen ofta i kombination med en betydligt stramare och mer avskalad inredningsstil. Och då känns rosa helt okej igen. Inte lika romantiskt som förra gången och definitivt inget överflöd av rosa volangprydda textilier med texttryck på franska. 2018 års rosa är en dämpad, smutsrosa nyans som drar lite mot beige och nude. Rosa passar utmärkt i kombination med grått, men även tillsammans med beige. Kom ihåg att en accentfärg gör sig bäst på tre ställen i ett rum – till exempel på soffkuddarna, i en tavla och i en blombukett på bordet.

 

 

 

5. SKULPTURER

Det här är också en grej jag efterlyst i många år. Ni minns kanske att jag flera gånger beklagat mig över att det enda som finns att välja på i inredningsbutikernas prylhyllor är vaser eller ljuslyktor. Ska man bygga upp ett stilleben, vilket jag älskar, så  behöver man lite mer variation än så. Därför har jag alltid sökt efter udda saker och prylar som har en avvikande form för att bryta av och balansera upp helheten. En av mina absoluta favoritprylar, som jag fyndade på loppis för många år sedan, är en handgjord skulptur av en kvinna. Den står på vårt sidobord i hallen och är definitivt en av mina topp tre favoriter i vårt hem. Nu syns skulpturer till och med i budgetvaruhusen, vilket kanske inte känns så personligt, även om jag ser det som en välkommen utveckling att ljusstakarna och vaserna får lite konkurrens om hyllutrymmet. Den skulpturala trenden syns även i utformningen av lampor och ljusstakar där fantasin verkligen får spela fritt. Kul tycker jag, för en lampa ska i min mening inte bara vara en funktionell pryl man har för att lysa upp ett rum, utan den är minst lika mycket ett smycke för rummet.

 

 

 

6. VARMA METALLER

Alla rum mår bra av en, eller flera, metaller. Jag tror ingen egentligen riktigt tänkte på betydelsen av metaller i inredningen innan kopparn slog igenom för några år sedan. Koppartrenden var väldigt het och ganska kort, men banade väg för guld och mässing där vi fortfarande håller oss kvar. Krom och silver har förutspåtts komma tillbaka efter guldet och mässingen, men det går ganska trögt tycker jag. Folk gillar kanske de varma metallerna mera, vilket jag absolut förstår. De tillför värme och mjukhet i ett rum och att plocka in guld istället för silver i en svart-vit-grå inredning gör susen. Så jag tror vi fortsättningsvis kommer att hålla oss till de varma metallerna ett tag. Vi har mässing i vårt vardagsrum och jag kommer öka mängden varma metaller ännu mera när de mörkgråa sofforna anländer – just för att mjuka upp och undvika att rummet blir för kallt. Det är heller inget big no-no att blanda kalla och varma metaller, men håll dig till max två olika och se till att den ena ändå har övertaget i inredningen.

 

 

Avslutningsvis en bild som summerar många av vårens trender – beige, rosa, rostrött, skulpturer, varma metaller och hållbarhet. Vad säger ni om 2018 års trender – hiss eller diss?

 

Bilder: Ikea, Ellos, Jotex, Smålands Skinnmanufaktur, Superfront, H&M Home.

42 gillar
Trender Trender 2018 Vårnytt

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Lotta
  1 mars, 2018 at 06:34

  Passar mig utmärkt 🙂
  Jag är ju rätt trendig då utan att veta om det!

  Speciellt gillar jag det där med personlighet och hållbarhet. Beige har jag lite svårt med ännu, är nog mera en grå en.. Rosa har nästan alltid funnits med på något sätt och metaller (speciellt guld) finns det en del av. Skulpturer är kul. Inget vi har just nu, men har en skyltdocka på kommande som jag fyndade via whatsapp igår 🙂

  Uppskattar alltid dina trendinlägg 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   1 mars, 2018 at 08:45

   Tack, vad roligt att höra att du gillar trendinläggen! 🙂 Jag gillar också trenderna just nu – de känns…ja, mer hållbara och vettiga på ett sätt de inte riktigt gjorde för några år sedan.

 • Reply
  Petra
  2 mars, 2018 at 07:04

  Jag gillar också nummer fem, och påminns samtidigt om en jättetjusig skulptur jag tummade på i Västerås i somras – men lät bli att köpa. Suck. 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   2 mars, 2018 at 09:09

   Sånt där kan man bli sååå störd på, jag vet! 🙂

 • Reply
  Jasmine - Mitt gröna samhälle
  2 mars, 2018 at 18:46

  Jag trivs ju inte med att köpa nytt, så det känns ju fint att personligt och hållbart kan komma som teman för att också locka andra att kanske göra lite miljövänligare val 😀 Men annars har jag sen länge tröttnat på allt svart och vitt i hus, så jag hoppas att ännu starkare färger ska få lysa ännu 😀

  • Reply
   Anna-Lena
   2 mars, 2018 at 18:49

   Jo, jag tror det är många som tröttnat på slit och släng-samhället, så hållbarhetstrenden har nog bara börjat ännu! Svartvitt har jag också tröttnat på för länge sen. Ett hem behöver mer färger än så, även om jag tycker att de färgerna funkar bra som basfärger. 🙂

 • Reply
  Johanna
  2 mars, 2018 at 22:02

  Vilket trevligt inlägg… konstaterade att vårt hem är mycket trendigt med hemvävda trasmattor, loppisfyndade lampor och möbler å mässing…

  • Reply
   Anna-Lena
   3 mars, 2018 at 09:59

   Låter faktiskt riktigt trendigt det! 🙂

 • Reply
  Cessi
  16 januari, 2019 at 16:36

  Hej!
  Jag undrar en grej, vi håller på med badrumsrenovering och vi har valt kakel i naturvit, beige och en vägg i guld. Hurdan accentfärg borde j jag satsa på . Känns att de kommer behövas lite fräscha färgklickar ev blå-grönt eller vad tycker du?

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.