Svar på frågor – del 1

Dags att börja beta av frågorna från frågestunden. Det blir som sagt flera olika inlägg och jag tänkte börja med en blandad kompott om allt från musiksmak och kläder till utbildning och jobb.

Vad gör du helst när du är ledig?

Eftersom jag jobbar 8-16 måndag-fredag, så tänker jag att min lediga dag infaller en helg. Det bästa är en riktigt lugn helg utan inplanerat program när man bara får vara, som till exempel förra lördagen. Vi sover till 9-10-tiden, vilket vi alltid gör på helgerna om vi inte har någon tid att passa. Sen börjar jag helst dagen med att dricka mitt morgonkaffe samtidigt som jag scrollar genom några bloggar och Facebook. Oftast stöter jag på något intressant ämne som ger mig inspiration till att skriva ett eget blogginlägg just på helgmorgnarna. Sen nån gång vid 13-14-tiden börjar vi fundera på lunch och kanske åker vi in till stan och äter på någon restaurang. Helst sushi om jag får välja, men barnen är fortfarande skeptiska till det så det brukar sluta med Amarillo eller Burger King. Sen strosar vi runt i några butiker och har vi riktigt tur hinner vi också gå ett varv på loppis innan de stänger. Sen åker vi via matbutiken och handlar lite gott till kvällen, åker hem och bänkar oss i sofforna. Tar kanske en power nap. På kvällen spelar vi några ronder Blokus och Skip-Bo (jag är helt besatt av de två spelen och  jag är den i familjen som alltid säger “bara EN gång till”). Har vi tur kommer något bra på tv (typ Melodifestivalen, ESC eller Så mycket bättre som är de enda program jag kollar på), men annars lyssnar jag på en ljudbok med en glassportion i famnen tills det är läggdags.

Skulle du vilja prova på att bo utomlands, i så fall var?

Njae, inte nu i alla fall. Kanske sedan när barnen är utflugna. I så fall skulle jag kunna tänka mig USA. Eller Stockholm. Jag bodde en sommar i USA när jag var 18 och en sommar i Stockholm i början av 2000-talet och trivdes på båda platserna. Men som sagt, att flytta någonstans medan barnen är små är inte aktuellt. Och känner jag mig själv rätt så kommer jag nog inte flytta någonstans efter det heller, jag trivs alldeles för bra här för det.

Skulle du kunna tänka dig att bo någon annanstans i Finland än där du bor nu?

Nej, faktiskt inte, nu när jag tänker på saken! Tycker Vasa är den perfekta staden på alla sätt och vis. Jag har bott här i 20 år och älskar staden mer och mer för varje år. Vi bor ca tio minuter från stan, på ett lugnt område på landet, vilket är det ultimata enligt mig. Vi får det bästa av båda sidorna.

Är du tvåspråkig?

Nej, jag är uppvuxen i Harrström (i Korsnäs kommun som faktiskt fick titeln “världens mest svenskspråkiga kommun” när jag var liten), jag har enbart gått i svenska skolor och därefter jobbade jag 13 år på ett helt svenskspråkigt företag, så förutsättningarna har väl inte varit speciellt goda (och antagligen inte motivationen eller behovet att lära sig heller). Nu däremot jobbar jag på båda språken varje dag och det är roligt att se att språket utvecklas och blir bättre hela tiden.

Har du någon detalj från Wikholm form?

Nej, det har jag nog inte. Har dålig koll på det märket känner jag. Var säljs det här i trakten?

Vad skulle du aldrig sätta på dig?

Jag har svårt att säga aldrig om kläder, för jag vet hur det brukar gå. Om ett år står man ändå där iklädd det där plagget man aldrig skulle bära. Men det som jag vägrar sätta på mig är plagg med nedhasade axelsömmar, som jag bloggade om redan i höstas. Vårens trenchcoats och jackor verkar vara oversize modell upptill och väldigt nedhasade axlar och en sådan kommer ni inte att se mig i eftersom det inte alls passar mig. Jag ogillar också helt vanliga skjortor i tight stretchmodell, så någon sådan äger jag inte. Tycker de är oerhört obekväma och illasittande. Utsvängda byxor älskade jag när jag var 15 år, men nu känns det inte troligt att jag skulle sätta på mig ett par sådana. Magtröja – nepp. Fodralklänning i stelt, icke-stretchigt tyg – never. Romantisk puderrosa långklänning i chiffongtyg – inte troligt. Det finns egentligen mängder av plagg jag aldrig skulle sätta på mig, men då beror det främst på att jag vet att jag inte passar i modellen, snarare än att jag tycker det är fult. Alla är snygga i det som klär deras kroppsform och det är det enda man ska utgå från när man väljer kläder, inte vad som är trendigt eller vad som ser bra ut på skyltdockan.

Har du skilda jobb- och fritidskläder eller hur tänker du kring klädsel på jobbet?

Båda ja och nej. Egentligen kan väl de flesta av mina plagg användas både på jobbet och under fritiden, men någon slags uppdelning blir det nog ändå. På jobbet är det oftast kjol, svarta eller mörkblå byxor eller jeans som gäller. Upptill ofta en mönstrad topp och någon slags kavaj ovanpå. I vinter har jag så gott som bott i långa “prästrockar” eller “städrockar”, som jag brukar kallar dem. Jag vet inte vad de heter, men typ en lång rock i tunt tyg. I fjol gick jag i bomberjackor hela vintern, i år har det varit prästrockarna. Min favorit, som jag faktiskt köpt två exemplar av eftersom jag älskar den så mycket, är en lång, svart enkel rock som passar till precis allt. Den slutar lite under knäna vilket är min favoritlängd på både koftor, jackor och rockar av den här typen. Knyts i ryggen och saknar knäppning framtill. Det här är ett sånt plagg som jag tar till när jag absolut inte har något att sätta på mig. Känns alltid bekvämt och välklätt, oavsett vad jag kombinerar det med. Här med topp och Kaffe-byxorna från Mindamy. I förra inlägget tillsammans med brun läderkjol och t-shirt.

 

 

Min fritidsklädsel kan väl beskrivas som sportig och bekväm, men det beror förstås på vad jag ska göra på fritiden. Lika bra kan jag även då vara klädd i något ”jobbplagg” om vi till exempel ska på middag, på kalas eller något annat evenemang. Men får jag välja har jag helst jeans, sneakers och en collegetröja på fritiden. Överlag är nog ordet “bekväm” det viktigaste när jag ska klä mig numera – till skillnad från när man var 20 och bekvämligheten inte ens fanns med bland kriterierna. Men allra helst förstås bekvämt OCH snyggt.

Kan du sticka eller virka?

Nej, varkendera tyvärr. Kan inte heller sy. Skyller på att jag har för dåligt tålamod för sådant. Går det fel så ger jag upp. Papperspyssel är mera min grej, även om det är åratal sedan jag ägnade mig åt det i någon större utsträckning också.

Gillar du heavy metal?

Nej, det gör jag nog inte. Det är inte en musikstil jag någonsin lyssnat på, så jag kan inte uttala mig speciellt mycket om den. Känner inte till ett enda band som faller in under den kategorin, men jag förknippar det med mycket skrik! 🙂 Förlåt mig om jag har fel! Jag är uppvuxen med schlager och svensk popmusik (i barndomen) och techno och Euro-disco (i tonåren) och jag tror alltid att man kommer att vara lite extra svag för den musikstil man lyssnat på när man var ung. 90-talsmusiken är den allra bästa – eller jag inser ju att jag tycker det enbart på grund av nostalgiska skäl. Numera faller jag mer för enstaka låtar än för specifika artister och jag har ingen aning om vem som sjunger de flesta låtar som spelas på radion, även om jag hört låten massor av gånger.

Har du något favoritmärke när det gäller inredning och mode?

Jag är inget större märkesfreak, men om jag ska nämna några klädmärken jag gillar så är det Ichi, Kaffe, Peak Performance, Adidas och Nike. Jag är definitivt mera intresserad av märken när det gäller sportkläder än när det gäller vanliga kläder. Men överlag tycker jag märken är rätt ointressanta, jag shoppar där jag hittar något jag gillar. Kan lika gärna vara på Tokmanni som på fina klädbutiken. På inredningsfronten tycker jag att House Doctor gör mycket snyggt, men jag har trots allt inte speciellt många prylar därifrån. Jag föredrar att plocka lite härifrån och därifrån – både när det gäller inredning och mode. Tycker det blir mera personligt då.

Vad köper du alltid med hem från Sverige?

Förr var det utan tvekan Zoegas kaffe som fyllde halva bilen. Men nu går det även att få tag i här i butikerna, så det är inte lika akut längre, även om jag nog brukar plocka med mig sådana sorter som inte finns här. Katrin Zytomierskas knäckebröd brukar jag köpa också. Och kryddor och téer i fina förpackningar bara för att jag alltid förundras över hur de alltid lyckas göra allt så tilltalande snyggt i Sverige. Men det är nog inte alls samma hype med att fara till Sverige och bunkra upp med mat som det var när jag var liten och man kånkade hem absurda mängder smör och saft!

Vad får dig att rysa av obehag?

Såna där typiska saker som möss, råttor och maskar. Är nästan löjligt rädd för dem. Jag är den som står på stolen och skriker om en mus springer över golvet. Och de senaste dagarna har jag haft obehagskänslor av vargarna som stryker omkring här. Igår sågs en varg ca 500 m från vårt hus, så det var en olustig känsla.

Något roligt barndomsminne?

Hmm, just nu kommer jag inte på något roligt som i “skratta högt-roligt”. Men det första barndomsminnet jag kom att tänka på var när jag hämtade min första kattunge Sissi och körde hem henne hela vägen i min röda dockvagn. Sissi döpte jag efter en Stefan Borsch-låt vi lyssnade mycket på när jag var 5-6 år. Det var en dansbandslåt som handlade om ett så konstigt tema som en hare som jagades av jägare. Jag tyckte alltid så synd om Sissi och tycket att namnet var så fint, så det fick katten heta.

Hur brukar du tänka när du packar inför en resa? Jag lyckas alltid ta med mig allt för mycket!

Jag hör nog också till dem som oftast packar lite för mycket än för lite. Man vet ju aldrig hur vädret blir eller hurdan feeling man har just då. Men jag försöker alltid utgå från en färgskala (t.ex. svart-vitt-grått vintertid eller blått-vitt-rosa sommartid) eller en viss stil (sportigt eller uppklätt).

 

 

Även här är ju bekvämligheten a och o. Jag gillar bekvämt med en liten twist, som till exempel en knytdetalj på en annars väldigt basic grå collegetröja. En svart trikåkjol packar jag absolut ner eftersom den går att kombinera med vilken övredel som helst. Några extra halsdukar som piggar upp outfiten och gör att den känns ny fast det kanske är samma plagg i grunden. Jag tänker på att de flesta plagg ska gå att kombinera med varandra, men förstås är det omöjligt att lyckas matcha allt och då kan man till exempel bryta av med någon klänning i avvikande färg som inte behöver passa ihop med resten.

Vad skulle du jobba med om du inte gjorde det du gör nu? Har du alltid vetat vad du vill bli?

När jag var liten minns jag att jag någon gång sagt att jag vill vara den som bestämmer hur mjölkpaketen ser ut. Grafisk designer skulle man kalla det idag, men det visste jag inte då. Det är nog fortfarande mitt drömyrke och jag funderade faktiskt i 20-årsåldern på att söka in till konstindustriella högskolan, men Helsingfors lockade mig inte då. Men jag kom in på den grafiska banan ändå via en kurs på Korsnäs kurscenter som jag gick efter min ekonomexamen från Hanken. Den kombinationen har visat sig vara väldigt lyckad för mig – att vara marknadsföringsekonom i grunden, men med bra kunskaper i grafisk design och layout gör att man är lite mer nischad än alla andra marknadsföringsekonomer. Och att kunna svänga ihop en annons eller banner ser jag som en ren nödvändighet om du ska jobba med marknadsföring på ett praktiskt plan i dagens läge. Universitetsstudier blir lätt för teoretiska och det är smart att kombinera det med något mera praktiskt inom samma område tycker jag.

Men nej, jag har nog inte haft någon utstakad karriärsplan eller vetat vad jag vill bli – jag var inte den som började på Hanken med en vision om var jag skulle befinna mig 15 år framåt i tiden. Det mesta har hänt av slumpen och olika omständigheter. Jag är mera en “go with the flow-typ” än en sådan som ställer upp 50 mål jag vill nå inom ett år eller stakar ut planer för hur mitt liv ska se ut om fem år.

Stay tuned för fler svar på läsarfrågor!

45 gillar
Frågestund Personligt

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

  • Reply
    Nette
    17 mars, 2018 at 15:57

    Å va intressant att läsa dina svar – väntar redan på del 2 😊 Diggar din blogg överlag!!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.