Svar på frågor – del 3: Inredning

 

Jag fortsätter beta av frågorna från frågestunden och i det här inlägget har jag samlat några inredningsrelaterade frågor. Ni som ställt mer specifika frågor kring exempelvis gardiner och lampor får hålla utkik – svaren på dem kommer i separata inlägg.

Vilken möbel kommer aldrig över din tröskel?

Lite som när det gäller kläder, så har jag svårt att döma ut någon möbel rakt av. Men det finns faktiskt en möbel som jag har lite extra svårt för – något jag lagt märke till de senaste veckorna när jag funderat på hur vårt vardagsrum kommer att ändras när de nya sofforna anländer nästa vecka. Jag vet inte riktigt vad vi ska göra med den här hörnan när sofforna kommer. Ektorp-fåtöljen är världens skönaste, men jag gissar att den inte kommer att passa speciellt bra ihop med de nya sofforna som är både annan färg och helt annan stil.

 

 

Så jag har lite försiktigt kollat utbudet av andra typer av fåtöljer i möbelbutikerna. Kravet är bekväm OCH snygg. Ni skulle bara veta vilken omöjlig kombination det är! För det finns två kategorier: snygga och obekväma eller bekväma och mindre snygga. Ni kan säkert gissa vilka av dessa fåtöljer som hör till vilken kategori…

 

 

Här kommer vi alltså in på den möbel som jag har svårt att se i vårt hem. Fåtöljen som kallas “recliner”. Väldigt stor och “amerikansk”, ofta i läder med elfunktion. Så otroligt skönt och bekväm, men designen lämnar oftast en hel del kvar att önska.

Men finns det verkligen ingen fåtölj som är BÅDE otroligt snygg och otroligt bekväm? Tipsa mig om du känner till någon sådan, för hittills har jag kammat noll i min jakt. Har till och med tänkt att jag skulle kunna unna mig en snygg designerfåtölj, men jag är riktigt besviken över att det inte går att hitta någon där man tänkt på både bekvämligheten och designen. Vägrar köpa något som är snyggt, men obekvämt.

 

Vad är det värsta du vet i inredningsväg?

Jag kan väl inte egentligen säga att jag avskyr något i inredningsväg – förutom reclinern då, haha! Sådant jag ogillar har jag helt enkelt inte hemma, men det kan istället vara jättesnyggt hos någon som har en annan inredningsstil. Jag känner att mitt svar är extremt diplomatiskt nu, men jag kan inte totaldissa någon stil eller något sätt att inreda.

Men något jag har svårt för är sådana hem där man tydligt ser att ingen har lagt ner någon kärlek på att göra det ombonat, hemtrevligt och mysigt. Grundläggande feng shui-filosofi helt enkelt. Kanske flummigt för vissa, men för mig är det en helt naturlig sak som jag inte tänker desto mera på – det bara finns där i mitt undermedvetna.

Man tillbringar så mycket tid i sitt hem och att INTE vilja skapa en harmonisk helhet där man trivs är för mig helt obegripligt. Jag menar inte på något sätt att man måste följa de senaste trenderna eller förnya med jämna mellanrum, utan helt fundamentala saker som att ta hand om sitt hem och göra det mysigt och trivsamt för sig själv. Feng shui är ingen inredningsstil, utan den kan appliceras på vilken stil som helst. Det handlar om harmoni och balans och om det saknas i ett hem får jag ingen bra känsla av hemmet.

 

Bild: H&M Home

 

Om du skulle tvingas byta inredningsstil- vad skulle det bli?

Oj, det här var ingen lätt fråga! Det finns ju så många oerhört vackra stilar och jag kan inte heller exakt säga vilken stil jag själv har, den är nog en mix av flera olika. Men jag skulle nog inte välja retro, bohemiskt eller minimalistiskt om jag skulle börja från noll nu. Eller det kanske jag skulle – just för att testa på något helt annat. På ett sätt kan jag tycka att det är skönt att vi byggde hus innan Pinterest- och Instagram-boomen slog till. Nu finns det egentligen alltför många intryck och inspirationskällor att det faktiskt är svårt att avgöra vad man på riktigt själv gillar och vad som bara är sådant man matats med via tusentals bilder och som man av den anledningen börjat gilla.

Jag tycker väldigt mycket om den stil vi har i vårt hem nu och det känns som om jag hittat fram till det som är “jag”, så att byta det mot till exempel blommiga väggar i färgglada kulörer känns otroligt främmande. Men om jag skulle inreda mitt hem från grunden nu, så skulle jag nog söka inspiration utanför Norden – i södra Europa till exempel  – där man ser en större bredd på inredningen och lite mindre “ängslighet” i val av möbler och prylar. Vi är väldigt insnöade på den nordiska stilen här uppe och därför känns allt mer eller mindre likriktat. Helst skulle jag vilja inreda någon udda byggnad, som en gammal kyrka, skola eller industrilokal, där själva arkitekturen är så långt ifrån österbottniskt egnahemshus som möjligt.

 

Bild: Elle decoration

 

Jag fick också en lång fråga på Bloglovin från Camilla som undrade så här:

Har du någon gång funderat på att jobba heltid med inredning? Hur lyckas man hålla koll på alla trender och vilka nya produkter som släpps? Det finns ju otaliga bloggar och man vill kanske inte få en massa nyhetsbrev till mejlen. Hur lyckas du vara uppdaterad? Har du några tips åt oss som gärna skulle jobba med inredning? Hur ska man lyckas och bli den bästa inredaren? Vet att du inte jobbat med det, men är så fascinerad av din kunskap.

Tack, vilken fin komplimang! Ja, hur lyckas jag hålla koll på vad som släpps och vilka trender som gäller nu? Du nämnde själv nyhetsbrev och jag skulle nog säga att de har en rätt stor betydelse just för att hålla koll på nya kollektioner och produktsläpp. Jag hör till dem som älskar nyhetsbrev och tycker att det är en av de allra bästa marknadsföringskanalerna – åtminstone om man vill nå mig. Jag får minst 10-20 inredningsrelaterade mejl per dag och jag scrollar igenom de flesta på max 5 sekunder och avgör snabbt om det är något för bloggen eller inte. Några av dem är kanske så pass intressanta att jag klickar mig vidare och det kan resultera i ett inlägg om produkten eller kollektionen. Men genom att scrolla igenom de andra får jag också ett hum om vad som produceras just nu och vad som är trendigt. Både när det gäller design, färger, stil, material och mönster.

Jag tycker att man kan dela in trender i två nivåer – det som är trendigt bland den stora massan och det nya ”up and coming” som ännu bara syns hos inredningsstylisterna och experterna. Det sistnämnda är det mest “creddiga”, men också ofta det ouppnåeliga. Just nu ofta väldigt avskalat och enkelt (och omysigt i mitt tycke). Ofta dyrt och exklusivt, udda och svårt att få tag på. De här trenderna kan man hålla koll på via vissa tidningar och instagramprofiler, men jag är själv ganska ointresserad av den här typen av inredning. Jag föredrar det som är gångbart för den stora massan.

Om vi sedan ser på vad som är trendigt hos den vanliga konsumenten är det ganska lätt att få en uppfattning om vad som gäller just nu. Det räcker med att ta en titt på H&M:s eller Ellos utbud till exempel. När något sedan dyker upp i matvarubutiken vet man att trenden är död, har jag läst 🙂 Och jag kan väl hålla med om det till viss del, men tycker inte man behöver bry sig om det. Gillar man fortsättningsvis en pryl fast den säljs på Minimani eller Prisma, så ska man köpa den.

Jag läser inte speciellt många bloggar längre, men kanske 4-5 som ger mig en bra överblick över trender. Inredningstidningar har jag inte köpt på flera år, men jag bläddrar ibland genom dem i min Readly-app. När jag slår ihop all input från nyhetsbrev, bloggar, instagram och utbudet i butikerna så får jag en ganska bra överblick över trenderna. Därifrån väljer jag ut en väldigt liten del som jag presenterar på bloggen. Jag försöker tänka att det ska intressera min målgrupp, som främst är österbottniska kvinnor i åldern 25-55 och att det ska gå att få tag på sakerna här i trakten.

Tips till dig som vill jobba inom inredning? Ja, det beror kanske lite på vad man vill göra inom inredningsbranschen. Det är ju ett oerhört brett område som kan innefatta allt från målare, mattläggare, arkitekt, inredningsplanerare, butikssäljare eller webbshopägare – för att nämna några. Att ha en inredningsrelaterad utbildning i grunden är förstås alltid en bra idé, speciellt om du siktar in dig på ett yrke där du verkligen behöver kunna bevisa din yrkeskunskap. Utbildning inom branschen är kanske inte lika viktig om du till exempel vill jobba som försäljare i en möbel- eller inredningsbutik, men där tycker jag istället att det är jätteviktigt med två andra saker: ett brinnande intresse för inredning, färg och form samt ett öga för stil, helheter och kombinationer. Just att ha “öga” för inredning är a och o om man ska lyckas i den här branschen tror jag. I alla fall vill jag som kund betjänas av någon som verkligen “ser” helheten framför sig och kan tipsa mig om olika kombinationer av exempelvis kakel eller tapeter.

Vill man bli inredare så skulle jag nog själv satsa på någon form av utbildning, inte bara förlita mig på den kunskap jag har som “självlärd” och extremt inredningsintresserad. Sen måste man förstås visa att man finns och existerar och då är väl en blogg eller ett Instagram-konto det första steget. Försök skapa en nisch kring ditt kunnande, som gör att du sticker ut och att folk genast tänker på dig när till exempel frågan om inredningsstyling eller möbeltapetsering dyker upp. Är du egenföretagare och verkar på ett väldigt lokalt plan är det nog en bra idé att samarbeta med bloggare och andra influencers som kan hjälpa dig att bli synlig på marknaden. Eller samarbeta med andra företagare, gärna inom en helt annan bransch. Det har vi sett en hel del av de senaste åren, till exempel att man byter tjänster och gör reklam för varandra (produktplacera din webbshops lampor och speglar i en frisörsalong till exempel). Att visa upp resultatet av ditt arbete är otroligt viktigt, annars kommer ingen att veta att du finns.

Nej, jag har nog aldrig funderat på att jobba med inredning, främst av den anledningen att jag varit fast anställd de senaste 14 åren och före det var mitt inredningsintresse inte alls på samma nivå som det är idag. Men visst, skulle arbetssituationen någon gång se annorlunda ut är det väl inte helt otänkbart att jag skulle söka mig till något inredningsrelaterat där jag kunde jobba med bloggen som utgångspunkt. Jag är inte speciellt intresserad av att jobba i inrednings- eller möbelbutik, utan jag skulle i så fall hellre vilja jobba praktiskt med att inreda olika rum. Att göra makeovers i vanliga hem skulle vara det roligaste! Men som helt självlärd och outbildad inom området skulle det nog vara svårt att göra karriär som inredare, så jag skulle definitivt börja med att gå en utbildning och lära mig mer praktiska, grundläggande saker, till exempel om materialval.

47 gillar
Allmänt Frågestund

Du Kanske Också Gillar

10 Kommentarer

 • Reply
  Ellen
  30 mars, 2018 at 15:39

  Inte för att jag är nån inredningsguru direkt MEN vi har två Bruno Mattson-fåtöljer som jag tror heter Karin som är både skitsnygga och väldigt bekväma om man vill ha en ”lättare” fåtölj. Och så har vi en stor, tung öronlappsfåtölj med fotpall från Norells möbler som heter Frank (dessa namn alltså..) som är min bästa läsfåtölj för den är sååå bekväm. Och ändå inte helt ungkarls-typs-ful som en recliner 😀

  • Reply
   Anna-Lena
   30 mars, 2018 at 16:34

   Låter definitivt som två alternativ jag ska kolla närmare på! Tack för tipsen!

 • Reply
  Petra
  31 mars, 2018 at 06:13

  Vilket trevligt inlägg! Jag drömmer om en Lamino-fåtölj nån vacker dag, men ser den inte tillsammans med våra ektorp-soffor så där får den idén bara snällt leva vidare i fantasin ett bra tag till. 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   31 mars, 2018 at 06:37

   Lamino är verkligen jättebekväma och fina, men tyvärr för “spinkig” och liten för att fylla upp det här utrymmet tänker jag. Tycker dock att den skulle gå bra ihop med Ektorp-soffor!

 • Reply
  Sanna
  31 mars, 2018 at 10:41

  En fåtölj som är väldigt bekväm är Stressless You-serien. Fåtöljerna är smidiga och inte så klumpiga med fotpall. Priset är dock i högsta laget.

  • Reply
   Anna-Lena
   31 mars, 2018 at 11:58

   Ja, Stressless har jag provsuttit och de är supersköna. Är dock mera inriktad på någon större och “bulligare” modell. Men kan funka med en smidigare också!

 • Reply
  Livsnjutaren
  1 april, 2018 at 22:23

  Timeout från conform är helt fantastiskt sköna och snygga. Går att få i otaliga kombinationer. Så mycket skönare och ospinkigare än laminon. Trodde jag gillade laminon tills jag provsatt en timeout i lammskinn.

  • Reply
   Anna-Lena
   1 april, 2018 at 22:27

   Ja, nåt i den stilen kunde jag nog tänka mig tror jag. Måste provsitta den!

 • Reply
  oxå Anna-Lena =)
  4 april, 2018 at 16:58

  Hej,
  Jag hade drömt i flera år om en Lamino och en dag när jag äntligen bestämt mig för att investera i just denna så provsatt jag fåtöljen i butiken…och blev så besviken. Den är definitivt ingen “läsa en god bok fåtölj” detsamma gäller Ägget som också är direkt obekväm. Däremot gillar jag stilen och komforten i Jetson. Conform har sköna fåtöljer, men jag har ännu inte hittat någon som är snygg att se på. Ska följa tipset här ovan och kolla in timeout. Fåtöljer ÄR svårt. Vi har en favorit här hemma numera som heter Hamilton och kommer från Möbelmästarna. Den är ganska snygg och väldigt skön! =) Mvh Anna-Lena

  • Reply
   Anna-Lena
   5 april, 2018 at 19:54

   Ja, i bekvämlighet och mysighet är det nog inte många som kan slå Ektorp-fåtöljen vi har nu tror jag. Tycker Lamino är bekväm, men den är ju inte gosig på samma sätt att man riktigt kan krypa upp och mysa i den. Hamilton var jättesnygg! Har du den i fårskinn? Måste vara härligt!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.