Vem vinner Mello?

Nämen tusen tack för alla frågor i min frågestund! Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få så många intressanta, roliga, kreativa och svåra frågor! Ni får gärna fortsätta fråga. Det ska bli jätteroligt att sätta sig ner och besvara alla frågor, men jag delar upp dem i etapper. Först tänkte jag besvara den mest akuta frågan – vem som vinner Mello imorgon, haha!

Ja alltså, var ska vi börja? Vi kan ju backa bandet lite till deltävlingarna. Jag missade den första eftersom jag befann mig på båten på väg hem från Umeå då. Hörde att den var så urusel, så jag kom mig inte ens för att titta på den i efterhand. Tyvärr har ju resterande deltävlingar följt samma mönster. Jag skulle nog klassa det här som det sämsta året någonsin sedan jag började titta på Melodifestivalen någon gång i början av 80-talet. När Christer Björkman & co presenterade artisterna på en presskonferens för ett par månader sedan sa han något i stil med att de tänkt lite “outside the box” den här gången och att alla bidrag inte är med för att de är potentiella Mello-vinnare, utan snarare för att de har ett högt underhållningsvärde. Redan där började jag ana oro. Jag tänker på bidrag som Rolandz, Gardell och Edward Blom här. Sådana som är med mera baserat på VEM de är än för musikens och låtens skull.

 

 

I min värld är ju Melodifestivalen och ESC inget man skämtar bort. Jag hatar skojbidrag. Därför höll jag på att krypa ut skinnet när svenskarna röstade Rolandz direkt till final. Sånt är inte okej. Hoppas verkligen de tar sitt förnuft till fånga i morgon och inser att Robert Gustavsson nog ändå passar bäst hemma i Svedala, inte ute i Europa. “Sveriges roligaste man” står det i reklamen om hans nya krogshow, som han passande nog klämt in mellan artiklarna på Aftonbladets Mello-sida. Ja, han och jag har åtminstone inte samma humor kan jag meddela.

Lite samma känner jag med Samir & Viktor också, att de inte kanske passar i ESC, även om jag måste erkänna att jag gillar deras låt. Den har gått varm här hemma där vi har en egen shuffle-expert i Agnes. Mycket smart av dem att plocka upp trenddansen som alla 10-åringar håller på med. Kommer nog ge dem röster åtminstone från den yngre delen av publiken. Placerar sig säkert bland topp tre och KAN till och med vinna. Skulle de göra det så blir de garanterat bra representanter för Sverige, men jag har svårt att se låten som en ESC-vinnare. Fast vem vet, kanske den blir ännu bättre om man gör en engelsk version av den.

Benjamin Ingrosso pratas det också om inför finalen. Det finns några musikstilar jag har mycket, mycket svårt med. En är jazz och den andra är Justin Timberlake-stilen. Fråga mig inte vad den heter, men det är precis i den genren Benjamin Ingrosso befinner sig. Jamstrams brukar jag kalla stilen. Jag klarar inte av att höra låten eller titta på uppträdandet. Men jag vet att jag kanske har avvikande åsikt än många andra här (Justin är åtminstone extremt populär, så någon måste ju gilla den här musikstilen) och därför tror jag att Benjamins chanser kan vara rätt bra imorgon. Han kan kamma hem många poäng från de internationella jurygrupperna (som jag för övrigt tycker att man kunde slopa).

Sedan har vi en hel hög med halvljumma, helt okej bidrag som man kan nynna med i – Jessica Andersson, Liamoo, Mariette. Men även några riktiga sömnpiller som jag inte kommer lyssna på en enda gång efter att Mello är slut.

För mig finns bara en vinnare i år och det är Felix Sandman. I det enkla bor det vackra, som Ernst säger. Less is more. I Melodifestivalsammanhang löns det sällan att ha en helt vanlig och halvtrevlig poplåt. Sådana man hört en miljon liknande varianter av och som man inte kommer minnas en timme senare. Ska man sticka ut kan man endera göra det på Rolandz-sättet eller på Felix-sättet. Och jag föredrar helt klart det sistnämnda. Jag gillade Felix låt redan vid första lyssningen och vi satt alla helt knäpptysta i soffan och verkligen LYSSNADE. Det är ingen låt man har på som bakgrundsmusik, utan det är en låt man verkligen lyssnar på. Lite som Portugals vinnarlåt i fjol.

Jag har dock varit ganska säker på att Sverige inte förstår storheten i Felix låt “Every single day” (de röstade ju honom inte ens direkt till final, utan han fick ta en runda via Andra chansen). Men nu läser jag att Felix och Mendez är segertippade, vilket gör att jag återfår en gnutta hopp. Kanske, kanske kan min favorit ha en chans ändå.

Mendez då? Ja. Jo. Jag gillar refrängen, men tyvärr har han sjungit väldigt falskt i verserna, så det drar ner betyget. Dessutom faller hans låt in i kategorin “hört nåt liknande tusen gånger förr”, så på det sättet är jag inte speciellt entusiastisk över en Mendez-vinst. Men hellre Mendez än Rolandz eller Benjamin. Fast allra helst Felix. Vem röstar ni på?

 

26 gillar
Frågestund Melodifestivalen

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Petra
  9 mars, 2018 at 22:26

  Tänk, jag har inte tittat alls – för första gången. Och kanske lika bra, vad det verkar… Däremot såg jag glatt UMK från början till slut, vilket också var för första gången. 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   9 mars, 2018 at 23:28

   Nä, du har nog inte missat något i år, men finalen tycker jag du ska kolla på! UMK brukar jag inte titta på, men såg korta snuttar i år.

 • Reply
  Nilla Tankebubblor
  9 mars, 2018 at 22:53

  Jag gillar inte heller skojbidragen…
  Jag tror på Felix! Sedan är även John Lundvik en favorit …och även Benjamin. Min dotter gillar Benjamin bäst.

  • Reply
   Anna-Lena
   9 mars, 2018 at 23:26

   Kommer nog bli en spännande final!

 • Reply
  Anette
  10 mars, 2018 at 07:30

  Vilken bra analys! Jag hatar också skojbidragen som bara blir pinsamma. Kanske med undantag av Rolandz som ändå på nåt vis har en melodi som kanske vissa gillar att dansa till, men inte nån Mellolåt. Själv har jag alltid gillat Mariette, men hur högt hon placerar sig är en annan sak. Blir intressant och tycker inte det finns nån självklar vinnare i år.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 mars, 2018 at 07:34

   Mariette är också en stor favorit för mig sedan många år, hon har haft riktigt bra låtar och jag gillar henne som person och hennes stil. Men årets låt var inte riktigt lika bra som hennes tidigare, så jag tror inte hon har någon vinstchans nu.
   Faktiskt svårt att gissa vem som vinner i år, så det blir kul med lite spänning ikväll.

 • Reply
  Danielas Dagbok
  10 mars, 2018 at 10:32

  Alltså Mello i år…. verkligen sämsta hittills! Bland finalisterna gillar jag väl Mariettes bidrag mest, men ändå är det hennes sämsta låt i Melodifestivalen hittills.. säger ganska mycket.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 mars, 2018 at 10:33

   Jepp, det är hennes sämsta låt, men den är helt ok. Dock ingen vinnare tror jag. Brukar annars gilla Mariette väldigt mycket, så jag hade stora förväntningar på hennes bidrag. Blir intressant att se hur SVT och Björkman tar till sig den massiva kritik som de fått från många håll i år. Något måste de ju göra tycker man…

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.