ESC 2018: Inför finalen

Ska jag inte skriva något mer om ESC i år? Njae, jag har faktiskt redan för en månad sedan sagt det viktigaste om årets bidrag och min inställning har inte ändrats alls sen dess (inlägg ett och inlägg två). Det är fortfarande Israels Netta med låten Toy och Frankrikes Madame Monsieur med låten Mercy som toppar min lista. De två låtarna är så olika som två låtar kan vara. Netta lyssnar man på när man är (eller vill komma) i partymood. Mercy är en finstämd, otroligt vacker låt som vi lyssnar på kanske 10 gånger per dag här hemma. Den kvalar in på listan över mitt livs top 10 låtar genom tiderna. Dessutom har jag lyssnat mycket på Madame Monsieurs andra låtar också och hittat många guldkorn där. Kuriosa: jag har pluggat in den franska texten till Mercy – precis som jag brukade göra när jag var 10 år. Och texten är faktiskt otroligt viktig i den här låten. Har ni inte ännu kollat videon med den engelska texten så ska ni definitivt göra det.

 

 

Så vem av dem vill jag ska vinna då? Det är verkligen helt omöjligt att välja mellan dessa två just eftersom de är så pass olika. Frankrikes låt är mera lyssnarvänlig, medan Israels låt är glad och galen, men det är också lättare att avsky den totalt har jag märkt bland mina vänner. Netta känns för mig som en klockren ESC-vinnare och hon levererade verkligen på scen i semifinalen också. Men fransk skönsång är oerhört svår att motstå och deras uppträdande är det jag ser mest fram emot ikväll. Mercy har ett modernt och skönt stuk som känns helt rätt år 2018. Så ja, jag är nöjd oavsett vem av dem som vinner.

Men Finland då? Och Sverige? Nä, Benjamin Ingrosso vet ni redan att jag inte är något större fan av. Eller ja, det är kanske mera låten och genren han representerar som får mig att vilja krypa ur mitt skinn. Jag har verkligen så svårt för Justin Timberlake-stilen, men jag tror Benjamin kommer få många röster och helt säkert placerar han sig bland topp 10. Hans show är åtminstone en av de snyggaste. Saara Aalto tycker jag mycket om, hon har verkligen star quality och sjunger fantastiskt bra. Men låten, njae…den är nog ingen ESC-vinnare för mig. Jag vet inte om det är för att den är så sönderspelad i radio redan för flera månader sedan, men jag tror faktiskt inte att jag var speciellt förtjust i den från allra första början heller. Den är absolut inte dålig, kanske en 7-8:a, men den lyfter inte till sådana höjder som en ESC-låt ska göra enligt mig.

Cyperns Fuego är segertippad, men jag tycker det känns som en låt man hört tiotusen versioner av  tidigare och om Mercy andas 2018 så andas den här 2005. Men visst, låten är ju dansant och svängig och det är verkligen FIRE på scen, men jag skulle hellre se Fuego som officiell låt för fotbolls-VM istället för ESC-vinnare. Helt klart är dock att den kommer att vara med och slåss om topplaceringen ikväll, kanske vinner den till och med.

Jag är mera inne på lite mer avskalat och finstämt när det gäller de övriga bidragen, till exempel Litauens enkla ballad When we´re old som är så otroligt fin (Agnes favoritlåt). Irlands bidrag Together gillade jag mycket på grund av den fina videon och de lyckades återskapa den även på scen med de två killarna och parkbänken. Dock är låten nog i svagaste laget, men de har lyckats göra den mera intressant med koreografin. Tysklands låt You let me walk alone hör också till de lugna favoriterna. Estland drämmer till med opera och för att vara opera är La Forza en riktigt bra låt. Kan bli farlig i finalen!

Att Australien får vara med i Eurovision Song Contest stör mig faktiskt inte alls eftersom de alltid levererar högklassiga låtar. Grämer mig fortfarande över att Dami Im inte vann med låten Sound of silence för två år sedan. Jessica Mauboys låt We got love har vi lyssnat en del på här hemma, men tyvärr tyckte jag att hennes framförande i semifinalen inte var speciellt bra. Det blev lite för energiskt om man nu kan klaga på en sån sak. Om vi ska kolla lite vad som går hem hos den yngre generationen här i huset så är det Tjeckiens Lie to me. Agnes gillar dessutom Rybaks låt That´s how you write a song. Den är en konstig låt, för egentligen avskyr jag den musikstilen, men jag blir ändå alltid glad och börjar sjunga med när den spelas. Detsamma gäller Österrikes bidrag Nobody but you som framförs av en otroligt bra sångare och ger mig en riktigt good feeling. Hoppas på en placering bland topp 5 för Österrikes Cesar.

Serbiens balkanpop ligger längst ner på bettinglistorna, men jag tycker faktiskt inte den är SÅ dålig, även om de blandar in lite för många musikstilar i en och samma låt. Den kan dock få många kompisröster från grannländerna. De låtar jag däremot skulle placera längst ner är Slovenien och Ungern. Portugal gör ett konstigt försök att spinna vidare på fjolårets vinst med en liknande låt, men den hamnar nog i skuggan av Salvador Sobrals magnifika vinnarlåt. Tippar på en placering bland de fem sämsta för Portugal i år.

Summa sumarum så finns det väldigt få låtar som är riktigt, riktigt dåliga i år. Men det finns inte heller speciellt många som är jättebra. De flesta är 7:or. Helt okej, men inte mer än så. Så heja FRANKRIKE och heja ISRAEL!

 

 

 

18 gillar
ESC

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.