Inredning – en hobby som alla andra, eller…?

Inredning är för mig min största och käraste hobby. Visst yogar jag också ibland. Jag går promenader så ofta jag hinner och simmar en gång i veckan. Men inredning är ändå det jag tycker är allra roligast. Ni har säkert också någon hobby som ni verkligen älskar. Någon tillbringar kanske veckans alla kvällar på gymmet och njuter till fullo av det. En annan har garaget fullt med bilar och skruvar fram till midnatt varje kväll. En tredje brinner för fotografering och någon annan gillar att resa. Alla är accepterade och “fullt normala” hobbyn. Men att ha inredning som hobby är faktiskt inte lika accepterat tycker jag mig ha märkt.

Jag får ibland kommentarer i stil med: “Jaha, gör du om nu igen? Vad var det för fel på den gamla soffan då? Blir det inte dyrt att hålla på så där?”

 

 

Då har jag lust att svara: “Och på vilket sätt angår det dig hur jag finansierar mina renoveringar?”

Det är mera accepterat att man kan ha bilar eller träning eller resor som hobby, men när man gillar inredning så tror vissa att man enbart gör det för att man är slav under trenderna och vill ha det senaste i sitt hem. Det anses lite ytligt och fjantigt. Inte som en RIKTIG hobby. Och jag förstår ärligt talat inte var skon klämmer. Varför måste någon annan ha åsikter och bry sig om vad jag gör i mitt hem? Jag undrar på riktigt vad det är som irriterar vissa till den mån att man måste slänga ur sig en negativ kommentar om det?

 

 

För mig är det hela processen och vägen fram till slutresultatet som är det roliga – inte enbart det färdiga rummet. När en idé börjar gro, när jag söker inspiration och funderar på kombinationer, detaljer och helheter. För en kreativ människa är den processen en dröm och jag lever alltid upp extra mycket när jag har ett nytt inredningsprojekt på gång. Jag blir glad och pigg och inspirerad. Det måste väl ändå kunna räknas som en “vettig” hobby om den har en positiv inverkan på mig? Det är väl det som är definitionen på en hobby – att göra något som man brinner för och som får en att må bra.

Dessutom skulle jag vilja påstå att inredning är en av de minst självviska hobbys man kan ha. En som håller till på gymmet eller i garaget gör det mest för sin egen skull, medan min inredningshobby är något som kommer hela familjen till nytta och glädje. Hemmet är den plats där vi tillbringar det mesta av vår lediga tid och att göra det mysigt och ombonat är väldigt viktigt för mig. Jag erkänner att jag lätt kan bli lite väl intensiv mitt i en inredningsprocess och det KAN eventuellt vara lite jobbigt för mina familjemedlemmar när allt kretsar kring att färdigställa något projekt. Men det handlar sist och slutligen om en eller två helger och sedan konstaterar alla enhetligt: “Mamma, du hade nog rätt – det blev ju MYCKET bättre än det var före!”

 

 

Visst får man ha åsikter om oss “ytliga hobbyinredare”, men jag skulle rekommendera att man håller dem för sig själv då. Jag kanske också har åsikter om typen som skruvar med bilar eller träningsnarkomanen, men jag har inget behov av att ifrågasätta deras hobby. Har man hittat något man brinner för så är det bara att göra tummen upp och vara glad för den personens skull. Var och en med sitt, som vi säger här i Österbotten. Och nej, det här inlägget är inte en reaktion på någon specifik kommentar eller händelse, det är bara summan av olika kommentarer jag fått höra under många års tid som fick mig att fundera lite kring ämnet.

Vad tycker du – är inredning en “riktig” hobby eller bara något som ytliga trendslavar ägnar sig åt?

 

 

49 gillar
Personligt Reflektioner

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  Terese
  23 september, 2018 at 18:31

  Såå bra skrivet! Jag känner precis likadant. Har själv också inredning som hobby och det är inte alla som förstår sig på mitt intresse.

 • Reply
  Josefine
  23 september, 2018 at 19:43

  Känner precis likadant! Blev uppriktigt förvånad nyligen då jag fick kommentaren att ”du inreder för att vinna och ha det finare än andra… du är slav under trender… förstår du att andra mår dåligt då du ska ha det så perfekt…” ja jösses så paff jag blev. Hade inte ens tänkt tanken att man kunde uppfatta det så!
  Jag inreder för processens skull som du också sa, att skapa en bild i sitt huvud som sen får växa fram, lite som att nån annan fantiserar om att måla en viss tavla och sen färdigställer den.

  • Reply
   Anna-Lena
   23 september, 2018 at 19:59

   Det var någon på Facebook som också skrev att sådana kommentarer bottnar i avundsjuka. Men jag har jättesvårt att förstå varför man måste säga något negativt för den sakens skull…men det är nog kanske så det är. Herregud – inreder för att vinna och ha det finare än andra – det var nog den dummaste kommentaren jag hört hittills. Då har man verkligen inte förstått inredning överhuvudtaget, vilken kär hobby det faktiskt kan vara för vissa. Om någon annan mår dåligt över att en annan har det perfekt i sitt hem skulle jag nog vilja påstå att den personens problem egentligen ligger någon helt annanstans i grund och botten. Tack för din kommentar – skönt att det är fler som reagerat över sådana här kommentarer.

 • Reply
  Josefine
  23 september, 2018 at 21:27

  Har tom minskat i bilderna på instagram, förut postade jag jämt bilder då jag såg ett fint motiv hemma, för att ”föreviga” och för att jag tycker själv om att titta på andras bilder för inspiration. Efter diverse kommentarer har jag lite slutat…. jag vill ju inte få nån att må dåligt..? Gud så sjukt egentligen!!
  Sen kommentarerna om ”vad det kostar”.. ingen ifrågasätter bilfixaren som köper tex nya fälgar för 1000€? Om jag gudförbjude målar om i ett rum för 50€ eller riktigt extravagant – några rullar dyr tapet. Ja det får man minsann höra om!
  Jag ser lixom utmaningen och charmen i att ”skapa min vision” med minibudget. Om man köpte allt nytt rakt av är det väl ingen konst att få till det, charmen och glädjen ligger ju i att skapa sin egen tolkning av en ”look” eller ”trend”’ med lite egna ideer, flitigt arbete och tex loppisfynd/göra om ngt gammalt. Kanske ett par nya detaljer blir nyköpta.
  Sen om det stör nån att jag är bra på att skapa vackra omgivningar för knappt nån slant alls, borde ju va på deras dumkonto.
  Tänk att man orkar bry sej, men nog är det så svårt att låta bli! Det är väl människans vilja att vara omtyckt.. känns extra svårt åxå på en liten ort där jantelagen råder.

  • Reply
   Anna-Lena
   23 september, 2018 at 21:41

   Jaa, så bra skrivet, jag håller helt med dig! Har också funderat på varför ingen kommenterar bilfixarens utgifter eller de som reser till södern flera ggr i året. För det om nåt blir ju dyrt! Mina renoveringar är nog very low budget i jämförelse. Och ja, det är precis det där jag brinner för också, att skapa något helt eget. Därför köper jag inte heller de dyra designerprodukterna utan det roliga är att försöka få det fint och mysigt med låg budget och egna idéer.

 • Reply
  Lotta
  27 september, 2018 at 06:37

  Absolut en bra hobby 🙂
  Det enda negativa med inredning som hobby (vad jag tycker) är miljöaspekten. Det dilemma jag brottas med mest själv.. Jag följer gärna trender men kommer sällan så långt att jag hinner fixa allt. Vem hinner nu det… Speciellt inte med ganska mycket arvsmöbler kan det vara lite svårt. Men det har lite blivit vår stil. Nytt och gammalt i en salig blandning. Men om vi köper nytt så försöker vi alltid se till att det som ersätts får ett nytt hem. Att slänga fullt användbara saker kan jag inte förstå..

  Hemmet är ju också den plats många tillbringar massor med tid på. Ska vi då inte få känna oss rofyllda då vi är hemma om vi har möjlighet? Alla har ju inte det p.g.a olika orsaker. Men livet är inte rättvist. Att göra fint hemma ger iallafall mig ro i sinnet att sen också ta tag i andra hobbyer.

  Det blev lite flummigt, har inte riktigt vaknat ännu och snart varit krasslig en månad..

  Fint har ni hur som helst 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   27 september, 2018 at 08:54

   Ja, jag håller med om miljöaspekten. Jag återanvänder väldigt mycket av mina prylar, målar om eller flyttar dem till andra rum. Det jag vet att jag inte kommer använda längre säljer jag. Slänger i princip aldrig något.
   Att ta hand om sitt hem och renovera lite efterhand är nog också en bra investering inför en framtida försäljning, så det är ju ännu en aspekt på den här hobbyn.

 • Reply
  Eva
  27 september, 2018 at 08:50

  Hej Fint hem du har o mysigt .Tänkte ge dig ett tips på bra fake ljus om man har ljus källor nära vägg eller i fönster.
  Fake ljus twinkle i voltivljus nära vägg o fönstér. finns även i långa ljus 40 cm allt från startrading så verkliga e som stearin utanpå med låga som rör sig fast fake så fina. Med vänlig hälsning Eva
  https://www.lamportillallt.se/armaturer/star-trading-ljus-med-vickande-led-laga-2-pack.html
  https://www.lamportillallt.se/armaturer/star-trading-antikljus-med-vickande-led-laga-2-pack.html?gclid=EAIaIQobChMI45_T9Mva3QIVlEMYCh1BXQUwEAQYBCABEgIxO_D_BwE

 • Reply
  Ulrika
  28 september, 2018 at 07:51

  HEJSAN ! Jag tycker var o en får göra vad man vill, det är ju riktigt frivilligt att läsa. Och alla blir nog ledsan av fula ord, fastän man säger att man inte bryr så känns de nog. Fortsätt i samma stil, jag gillar dina tips och goda råd. Inredning är visst en hobby, var o en med sina intressen. Jag älskar inredning och det tar många år innan man hittar sin egna stil. Jag tycker du är jättemodigt som visar så mycket av sånt som är”privat”, och då blir man fort “opasslig”, trist o tråkigt tycker jag.

  • Reply
   Anna-Lena
   28 september, 2018 at 07:53

   Tack för din fina kommentar! Jag blev jätteglad av att läsa den 💕 Precis, “var och en med sitt” är det bästa och man önskar ju att alla skulle inse det.

 • Reply
  Mickan
  10 oktober, 2018 at 09:25

  Hej, Läste ikapp lite på bloggen och fastnade här då.. 🙂
  Jag har tänkt mycket på detta på sistone, om “vår” s.k. hobby, vi är ju som sagt många som har inredning som hobby. Ibland känns det lite som att man blir “stämplad” som ytlig, känner jag iallafall. Känner ni nångång så? Att man bara bryr sig om det ytliga, som hem o kläder osv. Det är för mig ett stort intresse, som jag väljer att lägga både tid och pengar på. Andra lägger ju det på “sina” intressen/hobbyn. Men inredningen är inte riktigt “godkänd” som hobby, verkar det som..? Jag kan också känna att man betraktas som att man söker bekräftelse för att man lägger upp en stylad bild på insta t.ex.. Åtminstone jag blir inspirerad av vackra/stylade bilder på insta och tänker aldrig så, istället får man mer inspo till nåt projekt. 🙂 Men har känt att det är lite känsligt att “visa upp” sitt hem.. Men det tycker ju jag är en del av inredningintresset, att visa och inspirera andra med samma intresse. För mig är det ett sätt att få ge utlopp för min kreativitet och det som gör mig glad. Och det är väl därför man ska ha en hobby.. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   10 oktober, 2018 at 18:42

   Så bra kommentar, Mickan! Jag håller HELT med dig. Vissa verkar inte förstå att inredningsintresset bara är en liten del av en person – det är inte allt. Det finns ju en person där bakom som i de flesta fall har åsikter om både det ena och det andra – sånt som anses viktigare och “finare” – men alla känner sig inte bekväma med att outa dem offentligt. Jag vill till exempel inte att någon ska veta var jag står i olika politiska frågor, hur jag uppfostrar mina barn, vad min åsikt är i vargfrågan eller kollodialt silver-frågan etc. etc. Sånt kan jag diskutera med mina vänner, men jag har inget behov av att dela med mig av det offentligt. Men det verkar som att folk automatiskt tror att man inte tänker på annat än inredning om det är det man visar upp offentligt. Faktiskt mycket märkligt att inredning är så “känsligt” för många, men för mig handlar det definitivt inte om att skryta över mitt hem när jag visar en bild, utan precis som du säger, om att inspirera och bli inspirerad av andra.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.