Trendspaning: Figuriner

Figurin är ett ord jag inte hade hört före i somras. Då fastnade jag för den här härliga geparden när vi stod inne på H&M Home i Umeå, men jag tänkte att jag lika bra kan beställa den i deras webshop istället för att försöka transportera hem den helskinnad med en massa fotbollspackning i bilen. Jag visste inte vilket sökord jag skulle använda i deras webbshop för att hitta den, men det visade sig att den gick under benämningen “figurin”. I det skedet visste jag inte ännu att figurinerna skulle invadera inredningsvärlden fullständigt i höst, utan jag föll bara pladask för den här söta typen eftersom vi just hade börjat fundera på detaljer i den nyansen till Edvins rum. Gillar hans uppsyn!

 

 

Vad är då en figurin? Enligt Wikipedia är det “en diminutivform av ordet figur, som vanligen hänvisar till ett litet konstgjort föremål som representerar någon typ av varelse. Diminutivformen antyder att föremålet är en förminskad avbildning, men så är inte alltid fallet (till exempel när det gäller figuriner av insekter).” 

Ja, det är nog en helt korrekt beskrivning av figurinerna vi ser just nu. Ni kan tänka lite “mormors porslinssamling med hundar och katter”. Ungefär så. Chansen att fynda figuriner på loppis är nog rätt stor skulle jag tro, men man kan också knalla in i första bästa inredningsbutik om man vill köpa figuriner á la 2018. För visst ser man ändå lite skillnad på den moderna typen av figurin jämfört med de vitglansiga änglarna och katterna jag minns från min barndom.

 

 Stora papegojor, Cellbes // Hund, Jotex // Liten kakadua, Hemtex // Apa, Jotex // Mässingfågel, Hemtex // Insekt, H&M Home

 

Trendigast är djur, vi ser till exempel mycket leoparder, hundar, insekter och fåglar. Men även människohuvuden och statyer som jag redan varit inne på kan räknas till den här kategorin av inredningsprylar. Och jag fullkomligt älskar det! Det gör SÅ mycket för ett stilleben att addera en fin figurin. Så ska du satsa på EN trendpryl i höst är det definitivt en figurin.

 

 

Det roliga är att de passar både den lekfulla inredaren, men även den som föredrar en lite mer sofistikerad stil. Addera en vas i form av ett leopardhuvud till en annars ganska avskalad och nedtonad inredning – det ger både personlighet och något som bryter av. Det blir definitivt en snackis om man dukar som på bilden ovan. De här tre bilderna kommer från By On.

 

 

Figurinerna behöver inte alltså enbart vara ett prydnadsföremål, utan kan också ha en funktion. Även i H&M:s sortiment hittar man vaser i form av hästhuvud och panter.

 

 

Eller varför inte salt- och pepparkar i form av två svarta pantrar?

 

 

Hemtex är också riktigt vassa på det här med figuriner. I somras köpte jag den stora vita papegojan, som jag redan hade sneglat på sedan i våras, för halva reapriset. Det märks att figurintrenden kanske inte riktigt slagit igenom på bred front ännu eftersom man ofta hittar de här prylarna på reahyllan. Jag dras definitivt till alla dessa vackra figuriner, så vi får se om det slutar med att hela vårt hus är fullt av fåglar och pantrar om några månader… Papegojan ska också hamna i Edvins rum när vi kommer så långt som till “pyntandet”.

 

 

Hemtex finns även lampor och ljusstakar med söta djur.

 

 

 

Mycket mässing och guld, precis som vi ser i övrigt i höst. En annan pryl som jag också köpte på sommarens Sverige-resa är den här muggen från Lagerhaus, som jag tänkte att Edvin kan använda som pennställ på sitt skrivbord.

 

 

Vad säger ni om figurintrenden – hiss eller diss på den?

 

20 gillar
By On H&M Home Hemtex Höstnytt Prylar Trender Trender 2018

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Johanna
  2 september, 2018 at 10:45

  Stooooor hiss! Älskar prylar 😀

  • Reply
   Anna-Lena
   2 september, 2018 at 12:25

   Kul att du också gillar! 🙂

 • Reply
  Camilla
  2 september, 2018 at 11:25

  Första reaktionen är nog diss. Faller inte alls mej i smaken. Även om jag tycker att det är bra med lite andra saker än ljusstakar och vaser i hyllorna så gillar jag dem inte så värst mycket 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   2 september, 2018 at 12:27

   Ja, först var jag nog också lite svagt skeptisk till dem (lite FÖR mycket 80-tal över vissa av prylarna), men nu är jag helt såld. Rätt sak på rätt plats kan liva upp inredningen tänker jag, men det kan ju lätt bli lite överdrivet kanske 🙂

 • Reply
  Christa
  2 september, 2018 at 19:50

  Figurin! Kul! Kul att lära sig ett nytt ord och kul grej! 😀

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

  • Reply
   Anna-Lena
   2 september, 2018 at 22:04

   Ja, visst är det lite kul med något nytt och lite otippat! 🙂

 • Reply
  Johanna
  3 september, 2018 at 11:43

  DISS, det går helt bort för mig, tycker det är hemskt. Varför ha fåglar och apor och halva kolmården i porslin. Nej, jag hoppar inte på trender, som man sen ska byta ut när det blir ute i modesvängen, mitt hem är ALLTID fyllt med färger och saker jag tycker är fina. Lite som min egen stil som alltid ser hemma hos mig ut.

  • Reply
   Anna-Lena
   3 september, 2018 at 11:46

   Jag har också en stil som är väldigt mycket “jag”, men jag tycker det kan vara kul att plocka in en och annan udda pryl i den. Passar bra hos mig, som annars har en ganska nedtonad stil med murriga färger.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.