Att göra genomtänkta inköp

Black Friday och Black Week har dominerat våra sociala kanaler de senaste dagarna. Men vi har även hört mycket om motpolerna White Monday och I don’t buy it-kampanjer. Våra konsumtionsvanors klimatpåverkan är ett ständigt aktuellt ämne och då klingar det rätt illa att försöka locka till onödiga inköp. Men jag tänker att varje människa själv borde kunna ta lite ansvar för sitt eget köpbeteende också, eller? Eller köper man faktiskt saker man inte behöver bara för att det är 25-30 % billigare? Att planera på förhand och tänka igenom sina inköp är simpla, men otroligt välfungerande tips. Själv skriver jag upp i mina anteckningar på mobilen så fort jag kommer på en grej eller ett plagg som jag eller någon annan i familjen behöver. På listan står just nu:

  • Morgonrockar till barnen (båda har vuxit ur sina och jag tänkte att det är en bra julklapp till dem)
  • Bose-hörlurar till mig (jag vill ha BEKVÄMA hörlurar som sitter skönt runt hela örat. Tyvärr betyder det att de kostar multum, så jag kunde gärna tänka mig att spara en slant på det inköpet om möjligt)
  • Superfront-ben till vårt Ivar-skåp som jag målade i somras och som varit benlöst sedan dess. (ett ben kostar 32 euro och vi behöver 4 eller 6 st, vilket betyder en rätt stor summa)
  • Ny skrivbordsstol till mig (jag sitter väldigt obekvämt när jag bloggar och min rygg lider av det)
  • Ny stavmixer (vår nuvarande är söndrig)
  • Lampa till hörnet i vardagsrummet (har fortfarande inte hittat den rätta och därför är hörnet fortfarande mörkt)

 

 

Det här är saker vi verkligen behöver och vissa av dem har stått på min lista över ett halvår (stolen, lampan och skåpbenen). Bose-lurarna har jag suktat efter sen jag fick prova min kollegas hörlurar för ett par år sedan och insåg att det verkligen är skillnad på billiga och dyra lurar. Jag har ingen aning om jag kommer att hitta dessa saker på Black Friday, men OM jag gör det är det enbart hemåt för mig och min börs. För de här sakerna kommer jag oavsett att köpa i något skede.

Jag tror det är så vi måste försöka tackla den här trenden – att faktiskt noggrant tänka igenom vad vi verkligen behöver innan vi klickar hem något. När det gäller inredning är det oftast väldigt dyra inköp (till exempel lampor, möbler, tapeter) och vet man att man står inför ett inredningsprojekt snart så kan det vara vettigt att kika om man kan spara någon slant. Såg till exempel att Room21 har rabatt på String-hyllor idag och Bemz säljer alla sina överdrag till rabatterade priser. Sådana produkter som sällan säljs med rabatt i normala fall, så då kan jag tycka att det är läge att klicka hem den där hyllan man drömt om länge. Men inte att spontanshoppa något man inte behöver bara för att det är billigare.

Inom inredningsvärlden pratas det väldigt mycket om hållbar inredning och att vänta med att investera tills man har råd med en pryl av bättre kvalitet istället för att köpa en billigare kopia. Så mitt tips kvarstår – skriv en lista på vad du verkligen behöver och håll dig till den när du shoppar. Då kan du göra riktigt fina fynd som känns bra både i plånboken och hjärtat.

36 gillar
Prylar Wishlist

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.