Camilla Hynynen – Inredningslucka 10

Camilla Hynynen – inredningsbloggare och frilansande inredningsfotograf som verkligen har ett öga för det visuella. Hon fotar lika fantastiskt som hon inreder och jag fascineras ständigt över hennes kreativitet när det gäller att skapa ett ombonat och hemtrevligt hem – ofta med väldigt enkla medel. Hennes Instagram-flöde är magiskt – speciell nu i juletider. Camilla är en av de personer inom den finlandssvenska inredningsvärlden som jag lärt känna via vårt gemensamma intresse för bloggande och inredning. Vi har faktiskt aldrig träffats “in person” – vilket känns helt sjukt med tanke på att jag ju tycker att vi känner varandra rätt bra. Ett bevis på att man definitivt kan få vänner via nätet (ifall nu någon fortfarande tvivlade på det).

 

Camilla – dina bilder har en otroligt vacker och enhetlig stil som man alltid känner igen. Vilka är dina bästa tips gällande ljussättning, komposition och redigering som vi andra amatörfotografer kan ha nytta av, speciellt nu under den mörka årstiden?

 

CAMILLA:
Jag vet att många kämpar med fotograferingen under hösten och vintern då ljuset verkligen är uselt och nästan obefintligt. Jag får också kämpa, men tack vare min fina kamerautrustning klarar jag mig långt. Min utrustning är ju avsedd för yrkesfotografering så jag kan pumpa upp ljuskänsligheten ganska högt utan att det syns allt för mycket i bild. Mina objektiv är också ljuskänsliga och klarar av att ta in mycket ljus. På så vis kan jag få till en relativt ljus bild, även i ett dunkelt rum.

Mitt råd är att fotografera med ett kamerahus som klarar av mycket höga ISO-tal. Ju högre, desto bättre kan kameran också hantera grynigheten som uppstår när man pumpar upp ISO-talet. En del av bruset kan man också reducera i bildredigeringsprogram. Jag fotar ganska ofta mina bloggbilder med ISO-tal från 800-2500 och så minskar jag på bruset i Camera Raw i Photoshop. Det där får man testa sig fram med, men hellre grynigt än rörelseoskärpa, skulle jag säga.

Mitt andra råd är att använda sig av ett bra redigeringsprogram. Lightroom är ganska förmånligt nuförtiden, med en månadsavgift så man inte behöver kasta ut en stor summa på en gång. Själv använder jag Camera Raw i Photoshop, för jag har helt enkelt aldrig blivit vän med Lightroom. Jag har också köpt en del actions, dvs. presets som ger en extra kick och mustig stämning åt bilderna. De ger lite samma effekt som färgfilter på Instagram. En vinjettering ger också alltid mera djup i en bild. Ibland räcker bara det, men jag fotar i RAW, så jag måste alltid justera basgrejer som ljus, kontrast, skärpa och vitbalans först.

Jag kan också tipsa om att köpa ett ljuskänsligt objektiv med fast brännvidd (dvs. inte zoom). En brännvidd på 35 mm är utmärkt för inredningsfoton och med ett bländartal på 2,0 eller till och med 1,8 eller 1,4 kommer man riktigt långt och får in mycket ljus i sina bilder.

Har man inte råd med dessa kan man få in en massa ljus i bilden genom att använda stativ och en mycket långsam slutartid. Viktigast är kanske att du går på kurs eller själv tar reda på vad bländartal, brännvidd, ISO-tal och slutartid är – först då tar du kontroll över dina bilder! YouTube är fullt av fina tutorialer så det är bara att dyka in och lära sig. Att fota på automatläge är ingen bra lösning för då kan du inte styra något alls själv.

Före och efter:

 

Idag fotar många sina bloggbilder med telefonens kamera och det går ju också jättebra. Vill man ge bilderna en extra piff kan man använda sig till exempel av redigeringsappen Snapseed. Där kan man räta upp linjer, justera ljus och kontrast, och det bästa av allt – vitbalans! Plus en massa annat också. I Snapseed finns en pensel där man lokalt kan justera vitbalans och exponering på bara små enskilda delar av bilden. Det här finns också i Lightroom och Photoshop och det är till stor hjälp när man får blandljus i en bild. Jag brukar justera ljus och skugga och vitbalans med penseln, räta upp linjer och kanske ge bilden en liten vinjettering och en vintage-effekt. Vinjettering betyder att bilden mörkas ner i kanterna och det ger en bättre djupeffekt och mycket mer stämning i bilden. På Instagram använder jag mig av textapparna Wordswag och Storyart. Wordswag kostar men ger så snygga texter att det är värt det.

 

Mobilbild redigerad i Snapseed

 

 

När det gäller ljus och komposition så är mitt tips att läsa om det gyllene snittet, hålla koll på att linjerna hålls raka och att utnyttja det lilla dagsljus som finns. I stillbilder vill jag alltid ha föremål av olika höjd och så placerar jag dem så att de inte är på varandra utan alla syns och är olika nära kameran. Jag fotar nästan allt med stor bländare, (litet f-tal), så att bakgrunden blir riktigt mjuk och blurrig och så tar jag nästan alla mina bloggbilder med naturligt ljus. Flatlay-bilderna är alltid tagna på golvet med fönsterljus från sidan.

Fotar du stillbilder eller flatlays ska du alltså söka dig till det största fönstret i ditt hem och placera ut allt i det bästa ljuset. Blir det för mörkt på ena sidan kan du lätta upp lite med att hålla en bit vit kartong på andra sidan. Ännu en gång kan jag säga att YouTube är en guldgruva när man vill lära sig tricks och knep, både gällande kameror och telefoner.

Behöver du inspiration för både innehåll och komposition för till exempel flatlays så är Pinterest också en guldgruva. Ser du något du gillar så försök helt enkelt härma och glöm inte att öva, öva, öva! Var kritisk och analysera en bild. Försök att se varifrån ljuset kommer och varför kompositionen fungerar. Det har tagit mig två utbildningar och en massa övande för att ta mig dit jag är idag. Det kommer inte gratis men resan dit är lika kul som målet!

 

25 gillar
Julkalender 2018

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.