Caroline Eriksson – Inredningslucka 8

Caroline Eriksson – en av Svenskfinlands mest aktiva bloggare, som producerar fler inlägg per vecka än vissa klarar av på en månad. Caroline har jag träffat många gånger i bloggsammanhang eftersom vi bloggat tillsammans på Sevendays i flera år. Dessutom har hon för många år sedan skött mina barn på dagis och Agnes talar ännu idag om hur snäll Caroline var som alltid flätade hennes hår. Snäll och vänlig är definitivt också ord jag skulle använda för att beskriva Caroline. Dessutom otroligt humoristisk, social och alltid på gott humör. Även väldigt kreativ och målmedveten – och vinnare av titeln “Årets personliga blogg” på bloggalan för två år sedan.

 

 

Caroline – du och din sambo har nyligen byggt och inrett ett sprillans nytt hus. Vilka är dina tre bästa tips när man ska börja planera inredningen i ett nybygge?

 

CAROLINE:
När man bygger ett nytt hus kan det lätt kännas som om det tomma rum man har att arbeta med inte blir till någonting. Tomt rum, bokstavligen, eftersom hela huset endast består av fyra väggar. Att planera inredning när man inte har något konkret att arbeta eller visualisera med kan vara en utmaning.

 

 

Det här är mina tre bästa tips när det kommer till att planera inredning i ett nybygge, och hur du håller din budget.

 

GÖR EN LISTA

Med fast inredning som kök, badrum och tvättstuga så gäller det att göra en lista med allt man uppskattar och saknar i sitt nuvarande boende. När vi till exempel skulle börja planera vårt kök hade vi gjort upp en lista med allt vi uppskattade med köket. Vårt dåvarande kök kom raka vägen från 70-talet och hade inte fått någon omtanke sen dess, men vi älskade alla skåpluckor som var utan handtag. Det var prio ett, förutom att våra skåpluckor även skulle stänga sig själv, ljudlöst. Det vi skulle sakna minst var bristen på förvaringsmöjligheter och att köket inte var byggt för att flera än en kunde laga mat åt gången. Vår lista, som till sist hade så många punkter att man själv inte trodde att det skulle vara möjligt att förverkliga, gav vi sedan till vår köksplanerare Thomas på Puustelli. Han tog vår ritning av huset, planerade om köket och skapade magi.

 

 

Idag har vi ett kök där vi kan stå flera personer och laga mat, samtidigt som katter kan springa vid våra fötter. Vi har ytor som tåls att använda, och skåp som ännu är tomma, vilket betyder att vi fick tillräckligt med förvaringsyta i ett inte så stort kök. När du gör upp en lista på vad du vill ha i ditt hem, och vad som underlättar din vardag, är det lättare att arbeta därifrån.

 

EKONOMIN

Mitt bästa tips, när det kommer till allt här i livet, är att pruta. Om det var något husbygget lärde mig så är det att man inte ska vara rädd att försöka få något till ett bra pris. Trots att ett husbygge är det största köpet du någonsin kommer att göra, betyder inte det att allt måste vara så dyrt. Våga pruta, för folk tar sällan illa upp och du kan få mycket till ett bättre pris.

När du anställer någon som hjälper dig endera med el, vvs eller vad du kan behöva till huset – ta allt, och då menar jag allt, på offert. Då finns det ingen risk att kostnaderna rusar iväg och du har lättare att hålla budgeten. När det kommer till inredning och prylar har vi både köpt nytt och fyndat på loppis för att få vår egen personliga stil. Min sambo är expert på återbruk och att ge gamla saker nytt liv, så mycket av vår inredning är återbruk.

 

 

VÄLJ DET DU VILL HA

Under tiden vi byggde hus sa flera åt oss att man ”måste bygga minst tre hus innan man vet hur man vill ha det”. Efter att vi byggt vårt hus så vet jag att vi inte kommer att bygga hus igen. Dels för att det är en väldigt speciell period och ett år av våra liv där vi arbetat dygnet runt, och vem har egentligen råd och psyket till att bygga tre hus under en livstid (?). Men även för att vi lyckades få till vårt drömhem på första försöket.

Är du i startgroparna med att bygga hus så förbered dig på att folk kommer att ha åsikter. Om allt. Men kom ihåg att de val du gör är dina val och det du ska leva med. Vill du måla alla väggar i sovrummet i en mörk färg? Gör det, för det är trots allt du som ska sova där.

 

 

Vill du satsa och ta det största och något dyrare kakel till badrummet? Gör det, för det kommer att ta evigheter innan du ska renovera rummet.

 

 

Det viktigaste är att du och din partner gör det här tillsammans, och gör det för er egen skull. Att ni, trots att det kommer att vara en stressig och annorlunda period framför er, passar på att njuta och har det roligt under tiden.

P.S. Carolines bonustips när det kommer till inredning – montera gardinstängerna INNAN ni flyttar in, annars lämnar det ogjort.

För mer blogginlägg om hur det är att bygga hus och hur Caroline och hennes sambo lever i sitt nybygge rekommenderar jag er att kolla in hennes blogg, där hon visar massor av bilder från huset. Gillar ni dessutom katter och höns kommer ni att älska hennes blogg! Vill ni hellre följa henne på Instagram – klicka här.

Foto: Caroline Eriksson

21 gillar
Bloggar Bygga hus Julkalender 2018

Du Kanske Också Gillar

Ingen Kommentarer

    Lämna ett Svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.